Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Literatura do TD75

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ma ktos literature do silnika diesla 1,9 TD 75kM z 1998 roku. A dokladnie mi chodzi o układ EGR - jak to pracuje, czym jest sterowany, w jaki sposob, jakie czujniki sa podpiete do centralki itd, Majac dokumentacje moze uda mi sie w koncu weeliminowac szarpanie mojego samochodu ktore naprawde jest meczace.

Pozdrawiam

Adamson

Napisano

moze uda mi sie w koncu

> weeliminowac szarpanie mojego samochodu ktore naprawde jest

> meczace.

Hej, ja także jestem posiadaczem bravki 1.9TD 75 KM i moja też szarpie, szczególnie na trzecim biegu kiedy zdejmę nogę z gazu a później chcę przyspieszyć. Jakby nie było płynnego przjścia miedzy hamowaniem silnikiem a przyspieszaniem. Może to taka przypadłość tego modelu? Też rzuciłem hasło na forum o dokumentację nt. 1.9 TD. Mam instrukcję, ale po niemiecku. grinser006.gif

Napisano

Literatura dotycząca czyszczenia erg jest na śmietniku, dokładny opis. Chociasz u nas jest troche w innym miejscu ale opis i czyszczenie polega na tym samym co w td100. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Literatura dotycząca czyszczenia erg jest na śmietniku, dokładny

> opis. Chociasz u nas jest troche w innym miejscu ale opis i

> czyszczenie polega na tym samym co w td100.

tak na marginesie ile wam pala samochody i jaka max predkosc uzyskaliscie.

Wyciagnalem egr i niestety nei mialem co czyscic - czysty, lekkie ladny czarny matowy, sam zawor pracuje bez zaciec, jest szczelny, wiec to nie to. Znalazlem magika ktory robi diesle i mowi ze to zrobi - nei chcial zdradzic co to moze byc, mowil ze jesli trzeba bedzie to sciagnie elektronika - w serwisie rozkladaja rece mowiac ze to moze centralka. Profilaktycznie wyregulowali mi zawory - nie zmienilo to sytuacji. teraz jezdze z sciagnieta wtyczka z elektrozaworu egr. Z checia jak by ktos mial w poblizu to bym sobie ten elekto zawor podmienil zeby go ewentualnie wyeliminowac - moze to jego wina ze zle reguluje praca zaworu.

Napisano

Max prędkość jaką uzyskałem to 180km na autostradzie. Jeżdżąc w trybie mieszanym normalnie mi pali ok.5l-5,5l a jak ostrzej to od 6 do 7l max.

A czy przy czyszczeniu elekrozaworu czyściłeś takrze tego grzybka? bo czyszczenie samego el. nic nie da. yay.gif

Napisano

> Wyciagnalem egr i niestety nei mialem co czyscic - czysty, ładny...

U mnie też był czysty, ale jak odłączyłem od niego zasilanie, to samochód odżył...

nono.gif Posiadacze TD100 ostrzegają przed odłączaniem, bo błąd komputera, kontrolki, itp...

ALE U NAS KOMPUTERA NIMA ! yay.gif

No, chyba że ten od abs-u grinser006.gif

> Znalazlem magika ktory robi diesle i mowi ze to zrobi...

Może chce przegonić nieco auto za miastem na wysokich obrotach hehe.gif

Tak było z Mondeo mojego znajomego...

Pomoże na jakiś miesiąc-dwa, tak jak u mnie po zrobieniu trasy Belgia -> Polska objawy ustąpiły i nie miałem co pokazać mekanikowi 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Max prędkość jaką uzyskałem to 180km na autostradzie. Jeżdżąc w

> trybie mieszanym normalnie mi pali ok.5l-5,5l a jak ostrzej to

> od 6 do 7l max.

> A czy przy czyszczeniu elekrozaworu czyściłeś takrze tego grzybka? bo

> czyszczenie samego el. nic nie da.

Wlasnie mowie o zaworze na dole - grzybek pierwsza klasa, a szarpanie jak bylo tak bylo - jak zbierze sie troche funduszy oddam go do dieslowca chyba ze predzej moze uda sie cos wymyslec

Napisano

Zawór EGR możesz ominąć bo wpuszcza on do silnika spaliny(w ramach recyrkulacji) a nie czyste powietrze.wiadoma sprawa że samochód dostając spaliny bedzie mniej dynamiczny.

Ja osobiście tego nie polecam bo co ma być niech bedzie.

a co do czyszczenia to nawt jeśli zdjąłeś tego grzybka i wszystko jest czyste(pozornie) to i tak trzeba pędzel powymiatać a potem kompresorem przdmuchać.u mnie w TD100 był problem deliktnego szarpania ale wyczesciłem EGR tak jakmapisałemi wszystko jest ok! do tego dynamika lepsza a kulturze pracy silnika już nie mówie...

jeśli EGR jest czysty to auto chodzi tak jak powinno dynamika jest w porządku.Jeśli to nie pomoże to napisz tylko wczśniej wyczyść tak jak napisałem...

Napisano

> Chociasz u nas jest troche w innym miejscu ale opis i

> czyszczenie polega na tym samym co w td100.

Próbowałem kiedys podejść do tego tematu. ale po wizycie pod maską i oblukaniu gdzie to jest .... dałem spokoj. Lepiej co jakis czas przedmuchąć brawalota. Pozdrawiam

Napisano

> Max prędkość jaką uzyskałem to 180km na autostradzie. Jeżdżąc w

> trybie mieszanym normalnie mi pali ok.5l-5,5l a jak ostrzej to

> od 6 do 7l max.

Zgadza się dokładnie to samio u mnie. A co do prędkości to nie probowałem więcej jak 140, szkoda babci........... Pozdrawiam

Napisano

> Próbowałem kiedys podejść do tego tematu. ale po wizycie pod maską i

> oblukaniu gdzie to jest .... dałem spokoj. Lepiej co jakis czas

> przedmuchąć brawalota. Pozdrawiam

i co Ci to przedmuchniecie da????tyle co nic!

to się czyści co 30 tyś km i nie ma innej zasady na to.

Napisano

> i co Ci to przedmuchniecie da????tyle co nic!

> to się czyści co 30 tyś km i nie ma innej zasady na to.

Nieprawda! u mnie to pomaga, jak sie zaczyna mulić, to przeganiam ją na 2-ce i 3-ce paręset meterków (oczywiściwe na odludziu) i po tym babcia zaczyna pracowac jak młody bóg. Pozdrawiam

Napisano

> Nieprawda! u mnie to pomaga, jak sie zaczyna mulić, to przeganiam ją

> na 2-ce i 3-ce paręset meterków (oczywiściwe na odludziu) i po

> tym babcia zaczyna pracowac jak młody bóg. Pozdrawiam

tak tylko ze to pomoaga na przyspieszenie i to tylko na krótki czas a wcale nie poprawia kultury pracy silnika.

Napisano

> tak tylko ze to pomoaga na przyspieszenie i to tylko na krótki czas a wcale nie poprawia kultury pracy silnika.

Poprawia, poprawia 270751858-jezyk.gif

Swoją przegoniłem paręset kilometerków, bynajmniej nie specjalnie w tym celu...

I pomogło na tyle, że nie było na co narzekać mechanikowi biglaugh.gif

Napisano

> Poprawia, poprawia

> Swoją przegoniłem paręset kilometerków, bynajmniej nie specjalnie w

> tym celu...

> I pomogło na tyle, że nie było na co narzekać mechanikowi

zdaje Ci się.jestem pewien że jeśli byś zapalił taką brave z wyczyszczonym EGR i twoją(oczywiście na zimnym) to różnica by była.

Ja wam tylko mówie jak jest.jak się komus nie chce może robić tak jak wy ja se lubie pogrzebać u siebie w aucie czasami.

pozdro! ok.gif

Napisano

> ja se lubie pogrzebać u siebie w aucie czasami.

> pozdro!

...........eeeeeeeeeee........ to moze bym podjechał..........jakoś tak przy łykendziku ............... Pozdrawiam serduszka.gif

Napisano

Witam.Czy spalani 8l w mieście przy spokojnej jeździe to norma?

Napiszcie ile wasze TD 75 palą.

Napisano
  • Autor

> Witam.Czy spalani 8l w mieście przy spokojnej jeździe to norma?

> Napiszcie ile wasze TD 75 palą.

Teraz gdzies do 8 literkow po miescie lyka tez 75

Napisano

> Teraz gdzies do 8 literkow po miescie lyka tez 75

U mnie też...

Od 7,7 do 8,5 (jak jeżdżę dziennie tylko do pracy, dwa razy po 6 kilometrów).

Napisano

> U mnie też...

> Od 7,7 do 8,5 (jak jeżdżę dziennie tylko do pracy, dwa razy po 6

> kilometrów).

poważnie tyle pali TD 75????osz qrde ale żem sie zdziwił teraz.

Napisano

Witam. Po wymianie filtra paliwa spalanie spadło mi w dizelku wyraźnie. Samochód mam od roku i na początku po zakupie wymieniłem wszystkie filtry oprócz właśnie filta paliwa. Cały czas dziwiło mnie duże zużycie paliwa. Permanentny brak czasu

nie pozwalał mi na wymiane tego ostatniego. Teraz widzę że to był błąd. Gadzina paliła nieraz i 9,5l. Wstępnie moge powiedzieć, że spalanie spadło o conajmniej 2l.

MAREA COMBI.

Napisano

> Permanentny brak czasu nie pozwalał mi na wymiane tego ostatniego...

U mnie podobnie...

A jak latem chciałem zakupić to akurat nie mieli...

Dzięki za podpowiedź, trzeba zajrzeć pod maskę i wreszcie to zrobić...

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.