Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwumasa, sprzegło z LUKa do ARLa.. pytanie

Featured Replies

Napisano

witam.

Panowie potrzeboje uzyskąc od was szybko informacje. Zakupiłem komplet dwumasa, sprzęgło. wysprzęglik itp z LUKa do mojego ARLa. Mechanik sciągnął stary komplet i stwierdził, ze nowy rożni sie od niego. Jest minimalnie nizszy ..1mm. Ogólnie stwierdzenie "to nie ten zestaw".

Komplet kupiłem na allegro do ARLa. o TU Pisałem do sprzedawcy przed kupnem czy to na pewno jest to i wsio sie zgadzało. I teraz też poinformowalem o tym, ze wedlug mechanika to jest co innego.

Więc znalazłem katalog Luka na necie jakiś tekst i szukając po numerach wychodzi ze sprzedawca sie nie pomylił. Ale dlaczego te same numery maja słabsze wersje silnikowe?? Skoro arl mial najmocnijsze (poza sharanem) sprzęgło...

ktos to przerabiał??

Jest to dobre czy nie??

Prosze o info

pozdrawiam.

Napisano

Szkoda,że nie napisałeś na forum,że potrzebujesz taki komplet do ARL-a,mógłbym Ci załatwić w jeszcze lepszej cenie niż ta na allegro. smile.gifok.gif

Numer kompletnego DMF-a czyli sprzęgło+wysprzeglik+koło dwumasowe z Luk-a do ARL ma numer: 600001300 ,przy czym samo sprzęgło pod koło dwumasowe LUK-a(415005910) ma numer LUK624303409 lub sprzęgło z wysprzęglikiem LUK624303433.Różnica między sprzęgłam wynika tylko i wyłącznie z zastosowanego koła dwumasowego.W zależności od producenta koła dwumasowego(Sachs-a bądź LUK-a)trzeba zastosować odpowiednie sprzęgło(dociski różnią się rozmieszczeniem otworów pod kołki ustalające na kole dwumasowym i np.sprzęgło Sachs-a pod koło dwumasowe LUK-a jest odpowiednio opisane(typ LUK-a) i odwrotnie.Co do samego sprzęgła z ARL jest ono takie same jak sprzęgło zastosowane np. w Sharanie BTB,różnica polega tylko i wyłącznie w kole dwumasowym(od Sharana jest solidniejsze).Porównywałem swego czasu oryginalne sprzęgło z ARL-a ze sprzęgłem ze 116kM AJM-a pędzonego na 4łapy i poza numerem katalogowym z pudełka niczym się nie różniły(baaa,nawet numery na tarczy i na docisku w obu przypadkach było takie same).U siebie zastosowałem sprzęgło właśnie z AJM-a z wysprzeglikiem,a dwumas dałem od Sharana BTB(numer LUK-a to 415020310 zaś Sachs-a to 2294 000 871(takie mam u siebie).Numer sprzęgła pod ten dwumas(najtańszy obecnie na rynku komplet z wysprzęglikiem z AJM-a) to 624245033.Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz śmiało,wszystko Ci wytłumaczę bo pracuję w sklepie z częściami do VAG. smile.gifJedno jest pewne,sprzęgło z Sharana BTB i sprzęgło z ARL-a np. leona czy golfa to to samo sprzęgło,różnica polega tylko w dwumasie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda,że nie napisałeś na forum,że potrzebujesz taki komplet do ARL-a,mógłbym Ci załatwić w

> jeszcze lepszej cenie niż ta na allegro.

> Numer kompletnego DMF-a czyli sprzęgło+wysprzeglik+koło dwumasowe z Luk-a do ARL ma numer:

> 600001300 ,przy czym samo sprzęgło pod koło dwumasowe LUK-a(415005910) ma numer LUK624303409

> lub sprzęgło z wysprzęglikiem LUK624303433.Różnica między sprzęgłam wynika tylko i wyłącznie z

> zastosowanego koła dwumasowego.W zależności od producenta koła dwumasowego(Sachs-a bądź

> LUK-a)trzeba zastosować odpowiednie sprzęgło(dociski różnią się rozmieszczeniem otworów pod

> kołki ustalające na kole dwumasowym i np.sprzęgło Sachs-a pod koło dwumasowe LUK-a jest

> odpowiednio opisane(typ LUK-a) i odwrotnie.Co do samego sprzęgła z ARL jest ono takie same jak

> sprzęgło zastosowane np. w Sharanie BTB,różnica polega tylko i wyłącznie w kole dwumasowym(od

> Sharana jest solidniejsze).Porównywałem swego czasu oryginalne sprzęgło z ARL-a ze sprzęgłem

> ze 116kM AJM-a pędzonego na 4łapy i poza numerem katalogowym z pudełka niczym się nie

> różniły(baaa,nawet numery na tarczy i na docisku w obu przypadkach było takie same).U siebie

> zastosowałem sprzęgło właśnie z AJM-a z wysprzeglikiem,a dwumas dałem od Sharana BTB(numer

> LUK-a to 415020310 zaś Sachs-a to 2294 000 871(takie mam u siebie).Numer sprzęgła pod ten

> dwumas(najtańszy obecnie na rynku komplet z wysprzęglikiem z AJM-a) to 624245033.Jak masz

> jeszcze jakieś wątpliwości to pisz śmiało,wszystko Ci wytłumaczę bo pracuję w sklepie z

> częściami do VAG. Jedno jest pewne,sprzęgło z Sharana BTB i sprzęgło z ARL-a np. leona czy

> golfa to to samo sprzęgło,różnica polega tylko w dwumasie.

dzięki czyli wszystko sie zgadza.. jutro jadę zwieść ten komplet i niech zakłada ok.gifblagam.gif

p.s to dobrze wiedzieć ze robisz w takim sklpie.. następnym razem jak będę coś potrzebował uderzę do Ciebie. POZDRO!! smile.gif

Napisano
  • Autor

> dzięki czyli wszystko sie zgadza.. jutro jadę zwieść ten komplet i niech zakłada

> p.s to dobrze wiedzieć ze robisz w takim sklpie.. następnym razem jak będę coś potrzebował uderzę

> do Ciebie. POZDRO!!

dzis zawiozłem ten komplet z powrotem do mechanika. Porównaliśmy oba koła.

sahs vs LUK

zdjecie.jpg

jak widać koło luka jest cieńsze... i stąd obawy mechanika czy będzie to grało.. czy rozrusznik do tego spasuje. Ja tez do końca nie jestem pewny

Napisano

Podaj numer wybity na kole LUK-a ofc.

Napisano
  • Autor

> Podaj numer wybity na kole LUK-a ofc.

szlag nie mam.. teraz mam jedynie z pudełka;/

415005910

Napisano

> szlag nie mam.. teraz mam jedynie z pudełka;/

> 415005910

Czy numer Sachs-a ze starego koła to 2294 003 341?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.