Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[AF] pompa hamulcowa

Featured Replies

Napisano

Witam,

wczoraj wymieniałem klocki z przodu i po cofnięciu tłoczków pedał wpada w podłogę. odpowietrzaliśmy hamulce i nic dale miękki. Już kiedyś jak wymieniałem przewód gumowy prawego koła to była identyczna sytuacja. Stawiam na pompę hamulcową i mam pytanie ponieważ nowa kosztuje 200 zł to od jakiego innwgo auta (obstawiam daewoo) bo od nexi kupowałem klocki i są ok będzie pasowała pompa. Pozatym kolega który ze mną wymieniał elementy też ma F-kę i też u siebie wymieniał pompę ponieważ jadąc nacisnął na pedał (chciał zahamować) i też pedał wpadł mu w podłogę, identyczną sutuację miał kolega w lanosie i też wymieniał pompę.

podobno w OPLACH dość często siadają.

Proszę o jakąś poradę od czego innego kupić pompę żeby była tańsza.

P.S. moja astra ma wentylowane tarcze jakby było to istotne. C16SE

Napisano

> podobno w OPLACH dość często siadają.

Powiem Ci szczerze, że już trochę lat minęło jak jestem zarejestrowany na forum i nigdy nie słyszałem, nie widziałem żeby ktoś narzekał na pompę hamulcową, prędzej serwo lub inne usterki typu nieszczelności, ale nie pompa.

Moim zdaniem wyrażenie "podobno w Oplach" nie powinno się tu pojawić, gdyż jest to nieprawda, chyba że się podeprzesz jakimś wynikami badań statystycznych.

> Proszę o jakąś poradę od czego innego kupić pompę żeby była tańsza.

Pompy podchodzą z Vectry A, poza tym na bezpieczeństwie się nie oszczędza i raczej kupiłbym część dedykowaną do modelu renomowanej marki.

PZDR VEN

Napisano

> nie pomagasz, nie pomagasz

Napisałem, że podchodzi z Vectry A

Ja swego czasu planowałem zamontować cały układ z Vectry A od silnika dwu litrowego i tłoczek w pompie ma większą średnicę o 2 mm, co znacznie by wpłynęło na siłę hamownia.

Tylko ja miałem cały zestaw z serwem.

Jeżeli chcesz robić jakieś przeróbki miej na względzie niezawodność i bezpieczeństwo.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

ja bardzo przepraszam, że ponaglam ale naprawdę jest to da mnie dość istotne.

W tej chwili dowiedziałem się jeszcze że nową pompę mogę mieć już za 120zł i niżej już się nie da.

Nie wiem co robić?

No chyba to jest pompa bo jak np. podczas odpowietrzania wczoraj hamulców napompowałem 3-5razy pedał i trzymałem wciśnięty doś długo (ok. 1min) to czułem jak pomału schodzi do podłogi -jakbym przytrzymał go dłużej to by chyba zszedł do końca.

I jeszcze jedno - podczas jazdy próbnej przy hamowaniu próbowałem pompować hamulec tak aby na 2 czy 3 depnięcie się już napompował i co było dziwne to pedał hamulca BARDZO powoli wracał do góry - praktycznie nie nadążał wogóle.

Dlatego uważam że pompa padała.

bardzo proszę was o opinie/porady zarówno w sprawie diagnozy jak i wyboru nowej pompy za 120 czy używki za 50.

Napisano

> i wyboru nowej pompy za 120 czy

> używki za 50.

nowa nie zawsze znaczy, że lepsza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Napisałem, że podchodzi z Vectry A

> Ja swego czasu planowałem zamontować cały układ z Vectry A od silnika dwu litrowego i tłoczek w

> pompie ma większą średnicę o 2 mm, co znacznie by wpłynęło na siłę hamownia.

> Tylko ja miałem cały zestaw z serwem.

> Jeżeli chcesz robić jakieś przeróbki miej na względzie niezawodność i bezpieczeństwo.

> PZDR VEN

dowiedziałem się już że pompa którą mam ma srednicę 20,6 mm

Napisano
  • Autor

> nowa nie zawsze znaczy, że lepsza

rozwiń proszę tę myśl...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.