Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ściemniacz oświetlenia wewn. - podłączenie

Featured Replies

Napisano

Nie podoba mi się w moim autku to, że po wejściu i zamknięciu drzwi światło natychmiast gaśnie. Rozwiązanie tego jest proste, bo wystarczy układ transystora i kondensatora zrobiony np. tak jak TEN. - ten niestety ma tą wadę, że gaśnie po jakimś określonym czasie nie zależnie od tego czy już ruszyłem czy też nie. Zaletą jest to, że podłaczyć go można w obudowie lamki wewnętrze.

Ja zrobiłem sobie fajniejszy - taki jak TEN. Ma on tę zaletę, że światło gaśnie albo po określonym czasie, albo po przekręceniu zapłonu, czyli nie jadę z włączonym światłem.

Podłączenie jest trochę mniej ciekawe, ale przyznam, że jeszcze tego nie próbowałem. Musze wpiąć się w przewód +12v (tu skorzystam z tego idącego do lampki), masę (j.w.), przewód idący od wyłączników drzwiowych do lampki(ten musze jakby "przepuścić" przez układ) i to byłoby super, bo wtedy ustrojstwo zostało by zamontowane w obudowie lampki w suficie.

Ale, żeby działało to tak jak powinno muszę gdzieś wpiąć się w +12v które pojawia się po zapaleniu silnika.

I tu pojawia się problem bo nie wiem gdzie się wpiąć. Tzn. teoretycznie wg. zembowicza czy haynesa wiem prawie wszystko, to nie wiem gdzie praktycznie najlepiej to rozwiązać.

Czy przewody do oświetlenia wewn. ida w lewym słupku czy prawym? Skąd wziąć tą informacje o zapalonym silniku. Czy w schowku pasażera idą potrzebne kabelki?

Jak zamontuje to oczywiście niezbędne info wrzucę na forum.

Napisano

wszystko co trzeba masz w schowku pasażera, ja zamontowałem sterowanie właśnie tam trzeba tylko potem poprowadzić kabelki do lampki po prawym słupku

Napisano
  • Autor

> wszystko co trzeba masz w schowku pasażera, ja zamontowałem

> sterowanie właśnie tam trzeba tylko potem poprowadzić kabelki do

> lampki po prawym słupku

Hmm, wydawało mi się, że nie będę musiał nic dodatkowego ciągnąć do lampki zakładając, że ściemniacz zamontuje właśnie gdzieś w schowku. Wiesz dokładnie gdzie jest "w schowku" napięcie po włączeniu zapłonu?

Napisano

> Hmm, wydawało mi się, że nie będę musiał nic dodatkowego ciągnąć do

> lampki zakładając, że ściemniacz zamontuje właśnie gdzieś w

> schowku. Wiesz dokładnie gdzie jest "w schowku" napięcie po

> włączeniu zapłonu?

w kablu od sterowania szybami

a dodatkowe kable chyba jednak będziesz musiał podciągnąć bo musisz przerwać obwód przed żarówką

Napisano
  • Autor

> w kablu od sterowania szybami

> a dodatkowe kable chyba jednak będziesz musiał podciągnąć bo musisz

> przerwać obwód przed żarówką

Faktycznie. Do lampki dochodzą +12v i dwa razy masa. Raz jako "normalna" masa, a drugi raz po otwarciu drzwi. Myślałem, ze masa idzie 1 raz a +12 idzie od drzwi i "normalne".

Trudno przeciągne jakoś przewód przez słupek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.