Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura i jej wskazania.

Featured Replies

Napisano

Hejka mam pytanie, czy u was też jest to normalne że temperatura na wskaźniku zatrzymuje się na Pierwszej długiej kresce, to chyba jest 70 *C.

W samochodzie ogrzewanie chodzi, z obserwacji mogę powiedzieć że w korku auto dostaje temperatury, że aż wiatrak się załącza, a przy normalnej jeździe znów temp. wraca do tych ok. 70*C. Kiedyś normalnie miałem bliżej środka na wskaźniku.

Napisano

> Hejka mam pytanie, czy u was też jest to normalne że temperatura na wskaźniku zatrzymuje się na

> Pierwszej długiej kresce, to chyba jest 70 *C.

> W samochodzie ogrzewanie chodzi, z obserwacji mogę powiedzieć że w korku auto dostaje temperatury,

> że aż wiatrak się załącza, a przy normalnej jeździe znów temp. wraca do tych ok. 70*C. Kiedyś

> normalnie miałem bliżej środka na wskaźniku.

To wygląda na niezamykający się termostat.

Napisano

Kolego. Po prostu podwiesił Ci się termostat. Nie zamyka się do końca i puszcza na chłodnicę płyn bez przerwy. W związku z tym silnik nie osiąga optymalnej temperatury pracy. Silnik zużywa więcej paliwa i odrobinkę gorzej ogrzewa Ci wnętrze. Tyle z niedogodności.

Tragedii nie ma, ale nie lekceważ tego i lepiej go wymień.

Może się zablokować na amen i przy kiepskim chłodzeniu (np w korkach) będzie się przegrzewał.

Generalnie w takim stanie kwalifikuje się do wymiany.

Cała procedura to może 20 minut roboty i może 50 zł w warsztacie (nie ASO) plus koszt termostatu (np na allegro).

Napisano
  • Autor

To u mnie znów zejdzie trochę, bo jak ktoś to mówił "Uno jest jak kinder niespodzianka, nigdy nie wiesz co jest w środku" a mój jest poskładany z czego tylko mógł być frown.gif

Napisano

> ... i odrobinkę gorzej ogrzewa Ci wnętrze. Tyle z niedogodności.

Teraz. A gdy przyjdzie -10 i mniej stopni, będzie jechał w środku w kożuchu z kowbojską chustą na ustach, żeby szyby od środka nie zamarzały zlosnik.gif Też radzę jak najszybciej wymienić.

Napisano

Ha. Ja miałem przygodę, jak mi się latem zablokował w pozycji zamknięty <lol>

Okna otwarte, gorąco jak diabli a ja tylko na obiegu wewnętrznym.

Nagrzewnica na max, wentylator na max. i bez pośpiechu do mechanika... 30 km :D Z dwoma postojami, jak mi temp skoczyła do 120oC.

Napisano

> Ha. Ja miałem przygodę, jak mi się latem zablokował w pozycji zamknięty

> Okna otwarte, gorąco jak diabli a ja tylko na obiegu wewnętrznym.

> Nagrzewnica na max, wentylator na max. i bez pośpiechu do mechanika... 30 km :D Z dwoma postojami,

> jak mi temp skoczyła do 120oC.

To i tak dobrze, rodzicowi w XMie pękł i się zamknął na autostradzie przy 150 km/h. Nie zdążył nawet zjechać na pas awaryjny i już wydmuchnęło uszczelkę pod głowicą.

Napisano
  • Autor

A mam pytanie po wymianie termostatu trzeba odpowietrzyć układ ???

Napisano

> A mam pytanie po wymianie termostatu trzeba odpowietrzyć układ ???

Tak. U mnie jest do tego tylko korek w chłodnicy, więc teoretycznie powinienem najechać na jakiś stromy wjazd, żeby była wyżej od nagrzewnicy i tę też otworzyć. Część fiatów miała także zaworek na przewodzie do nagrzewnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.