Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Land Cruiser

Featured Replies

Napisano

Land Cruiser ( prado ) roczniki 1997 do 2001

Pytanie - Jaki rodzaj napędu 4x4 posiadają te autka ?

Napisano

> Land Cruiser ( prado ) roczniki 1997 do 2001

> Pytanie - Jaki rodzaj napędu 4x4 posiadają te autka ?

znalazłem coś takiego: stały 4x4 poprzez centralny dyferencjał z możliwością manualnej blokady (50:50), z tyłu 100%-owa blokada mechanizmu różnicowego; od 2000 roku w bogatszych wersjach ASR poprzez układ hamulcowy skromny.gif

seria LC90 - 1996-2003

Napisano
  • Autor

> Tu jest wszystko forum Landa

Dzięki chłopaki za przydatne informacje. Może ktoś wie coś na temat korozji w tych modelach ?

Napisano

> Dzięki chłopaki za przydatne informacje. Może ktoś wie coś na temat korozji w tych modelach ?

Jest na tym forum. Generalnie nie ma co się nastawiać na przyzwyczajenia z osobówek pt. "zero rudego nalotu". Ruda powszechnie występuje już w kilkuletnich autach na ramach i mostach. Są foty na tym forum.

Inna sprawa, żeby ramę przeżarło, to prawdopodobnie kilkudziesieciu lat potrzeba. Więc trzeba odróżnić niegroźny powierzchowny nalot od głębszej korozji.

Chodzi mi po głowie Land 3d z lat 2004,2005 (inne opcje to Pajero i Patrol), generalnie to auto mechanicznie mega wytrzymałe, ale jak już coś "poleci" to kosztuje konkretnie. Np rurka do klimy za 1700 PLN, a jeśli masz osobny układ dla pasażerów z tyłu (w landzie 5d), to takie rurki bywają 3 do wymiany (wyczytane na tym forum).

Awaryjne są miechy pneumatyczne i sterowanie zawieszenia w 5d.

Ogolnie auto wdzięczne i wytrzymałe, ale za 4-6k pln zawsze może coś wyskoczyć jeśli nie chcemy drutować. W ASO duży przegląd z wymianą oleju we wszystkich skrzyniach i mostach i kilka mało waznych pierdół w zawieszeniu: cena 7k. Poza ASO 30% taniej.

Ogólnie auto bardzo bezawaryjne, ale mimo to bardzo drogie w eksploatacji.

Poczytaj forum, jest lektura na wiele godzin.

Napisano

> W ASO duży przegląd z wymianą oleju we wszystkich skrzyniach i mostach i kilka mało

> waznych pierdół w zawieszeniu: cena 7k. Poza ASO 30% taniej.

Co wchodzi w zakres tego przeglądu?

Napisano

nie pamiętam w którym podforum i wątku to było niestety

Napisano

znalazłem:

"Największym minusem są bardzo duże koszty serwisu. Ja często się przeprowadzam i dużo mnie nie ma, co skutkuje brakiem układów i znajomości lokalnych dobrych warsztatów, więc kończę w ASO, gdzie za duży przegląd: 120tys. (wymiana paska rozrządu, napinacz, rolka, pompa wody, olej w silniku, olej w mostach przód i tył, olej w automacie, olej w skrzyni redukcyjnej, filtry oleju, paliwa, powietrza, kabinowy, wymiana tłoczka hamulcowego i zakup dodatkowych dwu na zapas, coroczny serwis klimy, wymiana jakiejś gumowej pierdoły w przednim zawieszeniu) ASO zaśpiewało 7tys zł"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.