Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem - instalacja II gen, ubogo w czasie jazdy

Featured Replies

Napisano

Mam problem z wyregulowaniem parownika.

Ale po kolei.

Auto: Nubira I, instalacja II generacji: Elpigaz od 2001 roku ze sterownikiem Leonardo Pro i parownikiem EMMEGAS.

Parownik był regenerowany 5 lat - 60 tys km temu.

Mam założony wskaźnik sondy lambda i mogę obserwować prawidłowość działania instalacji.

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że w czasie spokojnej jazdy była tendencja do zanikania napięcia (0V) w czasie jazdy.

Odkręcałem wtedy śrubę na parowniku i jechałem dalej.

Ostatnio jednak problem się nasilił, skończył się prawdopodobnie zakres regulacji, dalsze wykręcanie już nie pomaga.

Podłączyłem się wczoraj z komputerem.

Sterownik ma bardzo wysokie PWA - ponad 220. Poza tym sam sterownik zachowuje się prawidłowo, ale cały układ dziwnie.

1. Na postoju

- w czasie rozgrzewanie silnika sonda nie dogrzewa się, napięcie nie przekracza 0,5V, attuator na pozycji PWA czyli około 220

- po zwiększeniu obrotów do 2-3 tys zaczyna normalnie regulować, attuator w pozycji 80-90,

- po zajściu na bieg jałowy sonda 1V i utrzymuje się, dopóki attuator powoli nie zejdzie do pozycji 60-80, zaczyna normalnie regulować.

Jeśli silnik nie jest bardzo rozgrzany, na biegu jałowym po kilkudziesięciu sekundach prawidłowej regulacji napięcie sondy w szczycie nie wychodzi powyżej 0.55V i sterownik przestaje regulować - attuator przestawia się na pozycję PWA czyli około 220.

Wniosek - układ zachowuje się poprawnie, tylko jakby sonda słabo reagowała na niedogrzanym silniku.

2. W czasie jazdy - ale początkowo - w czasie rozgrzewania silnika zachowuje się na oko poprawnie, napięcie sondy pulsuje.

3. W czasie jazdy - ale później - po porządnym rozgrzaniu jest tak:

- W czasie spokojnej jazdy sonda 0V, attuator: 250.

- przy zdecydowanym przyspieszaniu napięcie czasem się pojawia i widać, że reguluje - ale bardzo wysokie pozycje attuatora, zdecydowanie powyżej 200.

- przy hamowaniu silnikiem (wyłączony cut-off) napięcie zawsze skacze do 1V, attuator powoli schodzi w dół

O co tu chodzi?

Wygląda, jakby była za mała wydajność układu przy obciążeniu.

Ale dlaczego przy nie do końca rozgrzanym silniku wystarcza?

I przy silnym wdepnięciu pedału gazu też?

Jak pisałem na początku, dalsze wykręcanie śruby na parowniku nic już nie daje.

Śruba od dodatkowego gazu na wolnych obrotach zakręcona do oporu.

Silnik ma już spory przebieg i bierze dużo oleju, ostatnio wymieniałem sondę bo stara przestała zupełnie pracować.

Acha, na benzynie działa dobrze, więc chyba sonda jest w porządku.

Napisano

Na tyle co sie znam to parownik do regeneracji...

Napisano
  • Autor

> Na tyle co sie znam to parownik do regeneracji...

Nie za wcześnie?

Napisano

membrany sa gumowe, 5 lat dla gumy w niekorzystnych warunkach to wystarczajacy okres...

Napisano
  • Autor

> membrany sa gumowe, 5 lat dla gumy w niekorzystnych warunkach to wystarczajacy okres...

No dobrze, ale logicznie rozumując, membrany powinny być sztywniejsze na zimno, a problemy są po dobrym rozgrzaniu - i to tyko w czasie jazdy, ale częściowo ustępują przy intensywnym przyspieszaniu?

Napisano

Mnie to wygląda na problem z prawidłowym poziomem odniesienia pomiaru sondy lambda przez sterownik LPG czyli tzw problem prawidłowiej masy. Objaw dość typowy dla takiej sytuacji. poczytaj tu stare wątki

Masa sterownika LPG musi być brana z tego samego punktu co masa sondy lambda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.