Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Civic FK2 (R18A2), który od jakiegoś czasu wydaje z siebie dziwne dźwięki. W skrócie zjawisko można opisać w nastepujący sposób:

• Występuje tylko po rozgrzaniu auta - gdy jest zimne, to zjawiska nie zaobserwowano.

• Zaobserwowane zostało na postoju, gdy silnik pracuje na biegu jałowym - być może wystepuje i w innych okolicznościach, ale wtedy inne odgłosy spowodowane tymi okolicznościami zagłuszają wszelkie objawy.

• Objaw o którym mowa to metaliczne dzwonienie - słyszalne wtedy, gdy uruchamia się sprężarka klimatyzacji. Słychać to nie od strony komory silnika, a z tyłu, z prawej strony, coś jakby po szarpnięciu spowodowanym załączeniem sprężarki klimatyzacji w wibracje wpadała jakaś część wydechu i jakis obluzowany element zaczynał dzwonić. Dźwięk brzmi tak, jakby do wydechu przyspawano śrubę, na której jest kilka luźnych podkładek, które sobie dzwonią. zlosnik.gif
Wydech w tym samochodzie biegnie pod podwoziem właśnie po prawej stronie, tłumik końcowy jest poprzecznie pod podłogą bagażnika - stąd podejrzewam, ze te odgłosy dochodzą właśnie z układu wydechowego. To, co na szybko można sprawdzić samemu (dokręcenie wszystkich śrub, wieszaki, itd.) zostało sprawdzone - przy "manualnym" bujaniu wydechem odgłosu nie udało się powtórzyć.

Wiem, że takie "diagnozowanie na odległość" jest bez sensu, ale być może komuś przyjdzie do głowy jakiś pomysł co jeszcze możnaby zweryfikować we własnym zakresie? hmm.gif Serwis autoryzowany ma na takie przypadki standardową odpowiedź: "Nic nie widać, wszystko wygląda OK, se pojeździ i poobserwuje czy coś się nie dzieje".

Napisano

Witam serdecznie.

> Pacjent to Civic FK2 (R18A2), który od jakiegoś czasu wydaje z siebie dziwne dźwięki...

Nie wiem jak w tej wersji, ale kiedy zjeździłem kilka CIVIC-ów z 10 lat temu. to we wszystkich tak dzwoniły blaszane ekrany termiczne wydechu.

Cały wydech obudowany był takimi blaszanymi osłonami, które składały się z dwóch części (góra i dół), skręcanych małymi śrubkami (M4, M5, może M6). Te śrubki się luzowały i całość czasami wpadała w rezonans.

Dokręcanie pomagało tylko na trochę. Niektórzy usuwali te osłony...

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Witam serdecznie.

> Nie wiem jak w tej wersji, ale kiedy zjeździłem kilka CIVIC-ów z 10 lat temu. to we wszystkich tak

> dzwoniły blaszane ekrany termiczne wydechu.

Dzięki - to jest jakaś myśl ok.gif Tu te osłony są tylko od góry, ale jest ich trochę (wzdłuż całego progu i z tyłu) - będę musiał je wszystkie obmacać. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.