Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Asterka skacze jak zając na benzynie,obroty szaleja pomocy

Featured Replies

Napisano

jak w temacie - po odpaleniu nie zawsze ale zdarza się ze oboroty faluja ale po przelaczeniu na gaz wszystko jest ok,gdzie jest przyczyna?krokowiec?kable?świece?

instalak Bingo M przejechane na niej 2tys km

Napisano

moze wtryski lpg, chwilowo podają paliwo i zalewa silnik.

Napisano

Może zła emulacja sondy i ci mapę wtrysku rozjechało. Próbowałeś resetować ECM.

Napisano
  • Autor

> Może zła emulacja sondy i ci mapę wtrysku rozjechało. Próbowałeś resetować ECM.

nie jeszcze nic z tym nie robiłem bo od niedawno to wystąpiło

czy jak pojade do gaziarza to może mi jakoś pomóc?

Napisano

> nie jeszcze nic z tym nie robiłem bo od niedawno to wystąpiło

> czy jak pojade do gaziarza to może mi jakoś pomóc?

Do tego na wschodzie czy na południu. cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Do tego na wschodzie czy na południu.

nie rozumiem?

mam gazownika w Częstochowie confused.gif

Napisano

> nie rozumiem?

> mam gazownika w Częstochowie

No nie załapałeś mojego sarkazmu. Wybacz ale twoje pytanie wydaje mi się wyjątkowo głupie. Skąd mam wiedzieć czy gazmen xyz ci pomoże? Jak jest kumaty to pomoże. Jak jest lewy to nie pomoże. Takiej odpowiedzi oczekujesz? Czy może spróbujesz samemu coś podziałać to wtedy ma sens dalsza dyskusja na forum.

Napisano

> moze wtryski lpg, chwilowo podają paliwo i zalewa silnik.

????

Bingo M to druga generacja - tam nie ma wtrysków LPG.

W sekwencji z tego co mi wiadomo wtryski od LPG nie podają paliwa a gaz.

Jeżeli masz na myśli, że elektrozawór przepuszcza gaz gdy auto jest przełączone na NoPb to efekt byłby raczej zmulenia i gaśnięcia silnika.

Autor wątku najprawdopodobniej ma problem z ze wspomnianą mapą wtrysków rozjechaną przez złą emulację sondy, bądź również problem z samą sondą lambdą.

Rada:

Na sam początek zresetować ECU (komputer sterujący silnikiem) poprzez odłączenie jednej z klem akumulatora i odczekania około 10 minut.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Na sam początek zresetować ECU (komputer sterujący silnikiem) poprzez odłączenie jednej z klem

> akumulatora i odczekania około 10 minut.

> PZDR VEN

I tak też zrobiłem i powiem ci że chyba pomogło-narazie jezdze dwa dni po resecie kompa i ani razu obroty nie falowały ani tez nie skakał jak kangur ruszając z jedynki na benzynie grinser006.gif

także dzięki za rade i oby nic znowu się nie pojawiło claps.gif

Napisano

>powiem ci że chyba pomogło

ok.gif czyli ze strony osprzętu silnika wszystko jest ok.

> i oby nic znowu się nie pojawiło

Pojawi się niestety. Musisz podjechać do gaziarza na regulację gazu, bądź regeneracje parownika.

Mapy się rozjechały, za uboga bądź za bogata mieszanka na LPG.

PZDR VEN

Napisano

> czyli ze strony osprzętu silnika wszystko jest ok.

> Pojawi się niestety. Musisz podjechać do gaziarza na regulację gazu, bądź regeneracje parownika.

> Mapy się rozjechały, za uboga bądź za bogata mieszanka na LPG.

> PZDR VEN

Racja, na pewno niebawem się pojawi. Tak jak sugerowałem na początku rozjechała się mapa czasów wtrysku . I dowodem na to jest właśnie poprawa po resecie ECM do ustawień fabrycznych.

Dlatego w tym przypadku to raczej należy się przyglądnąć czy prawidłowo jest ustawiona emulacja sondy lambda i czy w ogóle nie ma jakiejś wady elektrycznego podłączenia. Przewód sygnału sondy powinien być rozcięty i w wpięte w to miejsce kable emulatora z Bingo. Emulacja w Bingo dla tego silnika powinna być na "przebieg". Jeżeli tak jest to ewentualnie trzeba skorygować nastawy czasów H i L. Popularne to 0,6L i 0,4H. Domyślnie w Bingo chyba są 0,25 każdy.

Regulacja samego gazu nie ma wpływu na prace na benzynie bo to nie sekwencja.

Napisano

> Regulacja samego gazu nie ma wpływu na prace na benzynie bo to nie sekwencja.

Za to ja mam pytanko, przed wymianą reduktora mieszanka była za bogata, regulowałem i skręcałem do oscylacji sondy, aby osiągnąć zadowalające spalanie, po rozgrzaniu silnika na jałowych silnik dostawał ubogą mieszankę aż powodowało to szarpanie silnika, po dłuższej jeździe w taki sposób na gazie, przy jeździe na benzynie na jałowych mieszanka była bogata i sonda nie oscylowała.

Czy uboga mieszanka na LPG mogła wpłynąć na późniejszą bogatą mieszankę na NoPb??

Czy może szukać przyczyny gdzie indziej??

PZDR VEN

Napisano

> Za to ja mam pytanko, przed wymianą reduktora mieszanka była za bogata, regulowałem i skręcałem do

> oscylacji sondy, aby osiągnąć zadowalające spalanie, po rozgrzaniu silnika na jałowych silnik

> dostawał ubogą mieszankę aż powodowało to szarpanie silnika, po dłuższej jeździe w taki sposób

> na gazie, przy jeździe na benzynie na jałowych mieszanka była bogata i sonda nie oscylowała.

> Czy uboga mieszanka na LPG mogła wpłynąć na późniejszą bogatą mieszankę na NoPb??

> Czy może szukać przyczyny gdzie indziej??

> PZDR VEN

Jedynie w przypadku gdy w pracy na LPG twój ECM zamiast sygnału emulowanego dostawałby rzeczywisty sygnał z sondy taki stan miałby miejsce. Ale tak się robi tylko w wyjątkowych sytuacjach. Najczęściej ECM dostaje emulowany sygnał w postaci stałego przebiegu z odpowiednio ustawionym wypełnieniem i to od niego będzie sobie korygował BLMy mapy. Taka sytuacja nigdy nie jest idealna, zawsze mapa będzie się trochę rozjeżdżać w jedną albo drugą stronę. Kwestia jak bardzo i jak szybko. Na to nie ma jednej recepty tak jak nie ma identycznych algorytmów korekcji mieszanki w oprogramowaniu wbudowanym w ECM. Każdy producent robi to sobie po swojemu a i czasami różne wersje danego ECMa mogą być bardziej albo mniej czułe na sygnał emulowany. AFAIK ECMy w daewoo lanos były w tym zakresie bardzo upierdliwe doprowadzając "regulantów" do szewskiej pasji. Dlatego jednym ze sposobów w tych autach było zaimplementowanie układu do automatycznego resetowania ECM zaraz po wyłączeniu stacyjki. Innym rozwiązaniem jest ustawienie emulacji na "masę" - ustawienie to często stosowane jest do szeregu aut ze stajni FIATa. ECM przestawia się wtedy w tryb otwartej pętli i nie dokonuje zmian w mapie. Da się go także zastosować do opli ale efektem ubocznym będzie świecący po oczach check engine - czego nikt nie lubi.

IMHO wydaje mi się, że w twoim przypadku to akurat zbieg okoliczności a emulację masz tak ustawioną że lekko przestawia mapę w stronę bogatych mieszanek. To jest dobre rozwiązanie. Lepsze niż by dążyło w druga stronę. Bo wtedy silnik na NoPB kicha prycha nie pali i nie chce normalnie jechać. Dokładnie tak jak u autora wątku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.