Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadki mocy

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów.

W moim wozie zaobserwowałem spadki mocy przy pracy na gazie. Nie zdarza się to często raczej losowo. Problem polega na tym że powyżej ok 2800or/min silnik nie "ciągnie" tak jak powinien, jest wyraźnie leniwy. A kiedy taki spadek nie występuje to wszystko jest dobrze, wkręca się bez problemowo aż przyjemnie jechać. Występuje natomiast zawsze konieczność dłuższego kręcenia rozrusznikiem aby uruchomić ciepły silnik. Czasami pomaga delikatne dodanie gazu.

Kilka danych o pacjencie.

Nubira 1.6 rocznik 2000, przebieg 190kkm, jakieś 10kkm temu przeprowadziłem wymianę pierścieni, uszczelniaczy i wszystkich innych uszczelek z powodu dużego zużycia oleju. Teraz konsumpcja oleju występuje w ilości powiedzmy 0.15l/1000 km, przed naprawą ok1.2l/1000km. Instalacja gazowa to bingo S4 zamontowana w 2009-tym roku. Parownik Tomassetto. Zamontowany wariator zapłonu firmy A.E.B. W układzie dolotowym nie ma klapy zwrotnej i nie ma żadnych gwizdków czy innych elementów anty wybuchowych. Silnik nigdy mi nie strzelił na gazie. LPG jest od około 20kkm w samochodzie. Emulacja sondy jest wyłączona bo były problemy z odpalaniem rano. Spalanie do 13l LPG w mieście, chociaż po montażu ledwo dochodziło do 12-stu Do silnika została dołożona dodatkowa masa z klemy akumulatora. W filtrze gazowym nie ma żadnego syfu. Świece Denso TT wymienione jakieś 1kkm. Przewody zapłonowe wymienione 22kkm temu.Problemów na benzynie brak.

Stawiam na parownik ale gaziarz ze mnie żaden.

Nie oczekuje że podacie mi gotowe rozwiązanie ale może chociaż dacie jakiś punkt zaczepienia do sprawdzania instalacji.

Dzięki za wszelkie wskazówki i pomysły

Napisano

Trzeba coś więcej zdiagnozować. Podpiąć się programem serwisowym do bingo i pooglądać jak zachowuje się sonda lambda i czy prawidłowo są ustawione parametry pracy aktuatora.

Co rozumiesz że emulacja sondy jest wyłączona?

Napisano
  • Autor

> Trzeba coś więcej zdiagnozować. Podpiąć się programem serwisowym do bingo i pooglądać jak zachowuje

> się sonda lambda i czy prawidłowo są ustawione parametry pracy aktuatora.

> Co rozumiesz że emulacja sondy jest wyłączona?

W bingo S jest opcja wyłaczenia emulacji sondy. Jak było włączone to rano nie mogłem odpalić albo silnik odpalał na dwóch cylindrach i kopcił. Jak zostało to wyłaczone to wszystko wróciło do normy. Jedynym objawem jest zapalająca sie kontrolka check kiedy silnik i sonda osiągną swoje temperatury pracy. Mapy benzyny się nie rozjeżdżają, nie ma problemów z odpalaniem i mocą na benzynie. Mój znajomy mechanik podpinał się pod kompa i nic niepokojącego nie zauważył, może z lekko leniwa reakcja sondy ale po rogrzaniu zmiany napięcia były normalne. Pozostałe ustawienia według niego były w porządku. Puścił centralkę w naukę i sam komp błędów również nie wykazał.Cholera wie.

Napisano

> W bingo S jest opcja wyłaczenia emulacji sondy. Jak było włączone to rano nie mogłem odpalić albo

> silnik odpalał na dwóch cylindrach i kopcił. Jak zostało to wyłaczone to wszystko wróciło do

> normy.

No tak dość typowe problemy z dobraniem emulacji w silnikach daewoo. Jakoś się jednak da ale jakie parametry wklepać to może ktoś z lonosowanych lub nubirowatych zagazowanych będzie wiedział.

>Jedynym objawem jest zapalająca sie kontrolka check kiedy silnik i sonda osiągną swoje

> temperatury pracy. Mapy benzyny się nie rozjeżdżają, nie ma problemów z odpalaniem i mocą na

> benzynie.

Tak jest to rozwiązanie, bo wtedy ECm przełączą się na pracę w otwartej petli. Tak w sumie jest najzdrowiej, choć efektem ubocznym będzie niestety marchewa.

Mój znajomy mechanik podpinał się pod kompa i nic niepokojącego nie zauważył, może z

> lekko leniwa reakcja sondy ale po rogrzaniu zmiany napięcia były normalne. Pozostałe

> ustawienia według niego były w porządku. Puścił centralkę w naukę i sam komp błędów również

> nie wykazał.Cholera wie.

Tam nie ma żadnej diagnostyki błędów. Nauka jest tylko żeby wstępnie ustawić PWA. Resztę trzeba sobie dokorygować w ruchu.

No a sprawdzał przy tych wysokich obrotach w jeździe? Zgadnę że nie.

Podejrzewam że ta instalacja jest po prostu źle zestrojona. ALe bez wiedzy jak pracuje sonda i jakie są parametry zakresów aktuatora to będzie raczej wróżenie z fusów.

Skąd bingo bierze masę? Najlepiej jakby to była masa ECM. No i broń boże wspólnie z jednego punktu z elektrozaworami.

Napisano
  • Autor

> No a sprawdzał przy tych wysokich obrotach w jeździe? Zgadnę że nie.

Niestety masz rację. Podczas jazdy nic nie było ustawiane.

> Podejrzewam że ta instalacja jest po prostu źle zestrojona.

Możliwe ale dwa lata było w porządku.

> Skąd bingo bierze masę? Najlepiej jakby to była masa ECM. No i broń boże wspólnie z jednego punktu

> z elektrozaworami.

Masa jest z silnika a jak pisałem wcześniej poprowadziłem dodatkową masę od aku.

Na chwilę obecną nie mam niestety ani czasu ani możliwości żeby jechać do niego żeby podpiął lapka i trochę pojeździć. Jak tylko znajdę chwilę to napiszę co i jak. Dzięki za odzew.

Napisano
  • Autor

Coś się pogorszyło. Zrobił się jeszcze większy muł do tego doszły delikatne strzały w filtr powietrza. Zjeżyłem się, zakręciłem kurek z gazem i wyjąłem mieszalnik. Pojeżdżę sobie trochę na benzynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.