Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpanko

Featured Replies

Napisano

witam zwracam sie zprośba na forum .Otóż trapi mnie a włąściwie mojego unioka taka wkurzajaca przypadłość . Jak poztoi na mrozie(choć i to nie zawsze) odpala bez najmniejszego problemu , pochodzi ok 15 sek i wtedy zaczyna przerywać dusić się . Mam wrazenie , że nie pali na jeden garnek. kopułka i palec odpadają bo mam uno z 2002 roku a tam juz jest cewka od razu na swieczki. Świeczki wymienione 20000 km temu. Jak popracuje trochę to zaczyna łapać i jest ok. Bardzo mnie to wkurza. Proszę o poradę co może być przyczyną,podejrzewam przewody lae chciałem zasięgnąć opinii, zanim je kupię bo boschowskie kosztuja ponad 200 pln. pozdrawiam

Napisano

Też mi się wydaje, że to są przewody WN...

Mam podobne cyrki ze swoim autem, ale wtedy gdy jest spora wilgotność powietrza.

Swoją drogą Twoje auto jest młode i trochę dziwne, by byy to przewody hmm.gif

Moje padło ma 11 latek i jeszcze oryginalne przewody...

Napisano
  • Autor

Moze jest i młode ale zaliczyło juz 80tyś km i w dodatku na LPG.

Jak przełącze na LPG takie samr objawy jak na PB, więc na pewno nie pali któryś z garnków. prawdopodobnie trzeci.

Napisano

> witam zwracam sie zprośba na forum .Otóż trapi mnie a włąściwie

> mojego unioka taka wkurzajaca przypadłość . Jak poztoi na

> mrozie(choć i to nie zawsze) odpala bez najmniejszego problemu ,

> pochodzi ok 15 sek i wtedy zaczyna przerywać dusić się . Mam

> wrazenie , że nie pali na jeden garnek. kopułka i palec odpadają

> bo mam uno z 2002 roku a tam juz jest cewka od razu na swieczki.

> Świeczki wymienione 20000 km temu. Jak popracuje trochę to

> zaczyna łapać i jest ok. Bardzo mnie to wkurza. Proszę o poradę

> co może być przyczyną,podejrzewam przewody lae chciałem

> zasięgnąć opinii, zanim je kupię bo boschowskie kosztuja ponad

> 200 pln. pozdrawiam

jak by było odwrotnie to bym powiedział że uszczelka pod głowicą ale że samochód odpali i chodzi 15 s. to odpada uszczelka

świece jak świece nie trza od razu bosha w "realu" może iskry w sklepie motoryzacyjnym

ale na świece to też dziwne jak by sytuacja miała miejsce na rozgrzanym silniku to rozumiem

może czujnik temperatury cieczy który daje sygnał do kompa lub czujnik na kole zamachowym trza by poprawić (ustawić bliżej zgodnie z wytycznymi fiata)

Naprawdę nie wiem co to może być ale proponuje zaobserwować kolor spalin i ubytki płynu w chłodnicy.

Napisano

> Też mi się wydaje, że to są przewody WN...

> Mam podobne cyrki ze swoim autem, ale wtedy gdy jest spora wilgotność

> powietrza.

> Swoją drogą Twoje auto jest młode i trochę dziwne, by byy to przewody

> Moje padło ma 11 latek i jeszcze oryginalne przewody...

przewody mogą być uszkodzone więc mogą przebijać tylko dlaczego po 15 s. a nie od razu lub po rozgrzaniu

bardziej bym obstawił elektronikę (czujniki)

Napisano

> Moze jest i młode ale zaliczyło juz 80tyś km i w dodatku na LPG.

Moje ma ponad 200 kkm w kółkach, z czego ponad 130 na lpg

> Jak przełącze na LPG takie samr objawy jak na PB, więc na pewno nie

> pali któryś z garnków. prawdopodobnie trzeci.

No to być może coś z silnikem sie dzieję, czego Ci nie życzę

Napisano
  • Autor

płynu nie ubywa kolor spalin w normie

W sobote sprawdziłem ukałdzik zapłonowy zabezpieczyłem przewody specjalnym srodkiem przeczyściłem swiece i mimo mrozów przez dwa dni było ok.Palił bez problemu, a terza znowu mu odbija.

Napisano

Hej! Nie będę zaczynał nowego wątka, lecz pdpiszę się pod błaganiem kolegi o pomoc! U mnie to SAMO! Jak opdalę to czasem masakra - pali nie na wszystkie cylindry, a najczściej ktrzusi się jak trochę przejadę. I tak jest, aż się zagrzeje.Potem chodzi jak NOWY! Wymienilem już: kable, świece, uszczelkę pod klawiaturą i wszystkie uszczelki wtrysku i ... NIC :-((! A zypytam z ciekwawości, jakich Ty świec używasz obecnie?? Bo ja NGK i znalazłem na innym forum gościa, który właśnie miał to samo jak miał te świece,ale nie wiem czy jest sens je zmieniać, bo są nowiutkie. Ludzie BŁAGAM pomóżcie! Z góry dzięki!

Napisano

Ja stawiam na cewke zaplonowa.U mni ebylo podobnie.Zaden z mechanikow nie wiedzial co to jest,n akomputerze tez nic nie wychodzilo.Postawilem u mnie na aparat zaplonowy i to bylo to.Wiec sprobuj jak masz kogos kto ma uno z aparatem i zamiencie je.zobaczysz jak bedzie wtedy sie zachowywal.

Napisano
  • Autor

nie mam aparatu zapłonowego tylko cewkę (rok produkcji 2002) a cewka działa bo jakzdjąłem przewód to jak mnie pier...

Napisano

> nie mam aparatu zapłonowego tylko cewkę (rok produkcji 2002) a cewka

> działa bo jakzdjąłem przewód to jak mnie pier...

Sorry,mialem wlasnie ja(cewke) na mysli,bo mam uno z 98 na wtrysku.Wiem,ze kopie mnie tez kopala.Ale po zamianie nie to samo auto-teraz mam z Fiata Albei i lazi bardzo fajnie.

Napisano

> witam zwracam sie zprośba na forum .Otóż trapi mnie a włąściwie

> mojego unioka taka wkurzajaca przypadłość . Jak poztoi na

> mrozie(choć i to nie zawsze) odpala bez najmniejszego problemu ,

> pochodzi ok 15 sek i wtedy zaczyna przerywać dusić się . Mam

> wrazenie , że nie pali na jeden garnek. kopułka i palec odpadają

> bo mam uno z 2002 roku a tam juz jest cewka od razu na swieczki.

> Świeczki wymienione 20000 km temu. Jak popracuje trochę to

> zaczyna łapać i jest ok. Bardzo mnie to wkurza. Proszę o poradę

> co może być przyczyną,podejrzewam przewody lae chciałem

> zasięgnąć opinii, zanim je kupię bo boschowskie kosztuja ponad

> 200 pln. pozdrawiam

Ja mam uno 899 cm3 z 2001 roku. U mnie jest to samo. Dzieje się to w zimę. Gdy jest zimno i wilgoć to czasami nie zapali na jeden garek albo szarpie podczas jazdy. Jak jade na 3 garach to chodzi jak CC 700. Po nagrzaniu się garek załapuje i chodzi już dobrze. Wymieniałem świece i przewody i nic. Jedynie objaw nieco złagodniał. Ale więcej dało to , że zacząłem stawiać go w garażu. Widocznie gdzieś jest teraz mniej wilgoci i już tak często nie szarpie. Podejżewam jakiś element układu zapłonowego. Być może jest to cewka. Ale narazie jakoś mnie to tak mocno nie wkurza więc nie grzebię. Jak będzie gorzej to coś pokombinuję. Do lata nie można tego odkładac bo wtedy jest ciepło i nic się nie dzieje. Objawy opisałem w ASO ale oni mądrale kazali na komputer przyjechać i na dwa dni zostawić samochód. Dziękuję za taką pomoc. Przez te dwa dni rozgrzebią wszystko co się da a być może nic nie znajdą.

Napisano

Objawy opisałem w ASO ale oni mądrale kazali na

> komputer przyjechać i na dwa dni zostawić samochód.

I Ci nic nie wykaze.Podmien cewki i zobacz jak bedzie sie zachowywal.W ASO cewka jest strasznie droga!!! Ja za swoja z gwarancyjnej Albeii dalem 200zl i po znajomosci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.