Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z "uciekajaca" moca w TD100.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich po bardzo dlugim czasie. piwo.gif Mam troche utrudniony dostep do netu, wiec ostatnio siedze cicho:/ Teraz do rzeczy, mam taki problem. Odpalam sobie silnik (od strzalu czy to zimny, czy cieply), wciskam gaz, jak zwykle do 2000 rpm nie dzieje sie zbyt wiele, wciskam dalej, ale tu nadal nic, to mysle sobie, co jest? Turbine slychac tak jak zawsze, wiec dobrze, to nie to. OK, odpinam przeplywke, rozgrzewam auto, coby go troche pogonic na trasie, moze sie odmuli? Przekroczylem magiczna bariere 4000 rpm i cos zaczelo sie dziac, od tej pory autko zaczelo jezdzic jak zawsze. No to sobie mysle, ze to przeplywka. Podpinam ja na nowo (po uprzednim zgaszeniu silnika), odpalam motor, jade znowu na probe i znowu jest zmulony, ale znowu wkrecilem go prawie na max obroty i znowu ta sama sytuacja, auto znowu jezdzi! winner.gif Wyglada to tak, ze po kazdym wylaczeniu silnika (niezaleznie czy na godzine, czy na kilka sekund), po ponownym uruchomieniu auto nie ma mocy, ale jak pociagnie sie go np. na 2-gim biegu powyzej 4000 rpm, to moc powraca. Przegazowka na biegu jalowym powyzej tych obrotow nic nie daje. Jakies sugestie? niewiem.gif Nastawnik wymienialem rok temu.

Napisano

Może to EGR????????? confused.gif

Napisano
  • Autor

> Może to EGR?????????

M.in. tez to podejrzewalem, ale czy az tak duzy wplyw mialby na moc? Takze na wolnych obrotach silnik pracuje rowniutko. Ten nastawnik mi podpada, bo podobne objawy byly rok temu, jak musialem go wymienic...

Napisano

spr. stan filtrów, paliwo może?

a u mnie jest trochę inna opcja samochód ma moc normalną a przy przyspieszaniu czasem przybywa mu ciągu na pare sekund i troche wtedy szarpie tzn. lepiej przyspiesza niz normalnie a potem powraca do normalnego ciągu i tak powiedzmy ze 2 razy w trakcie przyspieszania. słyszałem cos kiedys że to wina jakis zuzytych membran w pompie paliwa. poczekam moze całkiem sie zepsuja to bedzie miał niezłego but.gifmlot.gif

a tak ogólnie to troche mnie to denerwuje takie nierówne przyspieszanie, dodam że położenie pedału jest jednakowe a samochód czasem sam potrafi przyspieszyć yikes.gif

jakieś sugestie?

a co to ten nastawnik?

Napisano
  • Autor

Filtry w porzadku - powietrza wymieniony jakis miesiac temu, paliwa w ub.roku, ale gdyby to byla wina filtrow czy paliwa, to problem bylby caly czas, a u mnie wszystko wraca do normy, po przekroczeniu 4000 rpm podczas przyspieszania. Moze u Ciebie wlasnie niezbyt dobrze ciagnie normalnie, a czasami zachciewa mu sie pracowac jak nalezy? cfaniaczek.gif Nastawnik dawki, to takie male ustrojstwo na pompie (z gumowym kapturkiem i z kablem odchodzacym gdzies w kierunku sterownika EGR), ktore koryguje ilosc paliwa. Niestety, wraz z wymiana placilem za to chyba 600 czy 800 zlociszy... crazy.gif Moze u Ciebie jest jakis problem z potencjometrem przepustnicy (czy jak tam to nazwac, bo w zasadzie przepustnicy to tam nie ma icon_rolleyes.gif)? U mnie problem zdecydowanie tkwi w elektronice i pewnie bez examinerka sie nie obejdzie, no a potem nie wiadomo co dalej...? A raczej za ile? sick.gif

Napisano

> wlasnie niezbyt dobrze ciagnie normalnie, a czasami zachciewa mu

> sie pracowac jak nalezy?

to też jest myśl aczkolwiek dzieje się tak od pewnego czasu a wcześniej było normalnie czyli nie przyspieszal jak szalony bo to naprawde jest spora różnica przy tym dodatkowym ciągu - raz spod świateł z OMEGA 2,5 TDS byłem łeb w łeb ale cały czas na tym dziwnym lepszym dopalaniu, a wiem że normalnie bym nie przyfikał. kiedyś czytałem że moze tez chodzic o jakis dziwny weżyk przez którego leci paliwo przy pelym lub prawie pelnym wcisnietym pedale gazu, a u mnie zaczyna leciec tez bez wcisnietegho do oporu..... nie wiem czy to nie czasem jakis farmazon smile.gif

> Nastawnik dawki, to takie male

> ustrojstwo na pompie (z gumowym kapturkiem i z kablem

> odchodzacym gdzies w kierunku sterownika EGR), ktore koryguje

> ilosc paliwa. Niestety, wraz z wymiana placilem za to chyba 600

> czy 800 zlociszy...

tak tak ja razem z diagnostyką wymianą w ekspresowym tepie tak z 2 lata temu dałem prawie 1 kPLN sick.gif

> Moze u Ciebie jest jakis problem z

> potencjometrem przepustnicy

byc moze podjade kiedyś na examiner do ASO to moze cos wykaze i podpowiedza ale tam to mi każą zara cały silnik wymieniać palacz.gif

> (czy jak tam to nazwac, bo w

> zasadzie przepustnicy to tam nie ma )? U mnie problem

> zdecydowanie tkwi w elektronice i pewnie bez examinerka sie nie

> obejdzie, no a potem nie wiadomo co dalej...? A raczej za ile?

eeee bądz dobrej myśli szrotów w końcu jest pełno palacz.gif

Napisano

> to też jest myśl aczkolwiek dzieje się tak od pewnego czasu a

> wcześniej było normalnie czyli nie przyspieszal jak szalony bo

> to naprawde jest spora różnica przy tym dodatkowym ciągu - raz

> spod świateł z OMEGA 2,5 TDS byłem łeb w łeb ale cały czas na

> tym dziwnym lepszym dopalaniu, a wiem że normalnie bym nie

> przyfikał.

czekajcie panowie tak sobie czytam i nie wiedziałem co odpisac dopiero po przeczytaniu o sprincie z omega moge powiedzieć że auto ma cały czas pracować tak jak wtedy gdy z omega szłeś łeb w łeb. wiem bo nie raz omega sie stawiała i nie zostałem z tyłu.

ja proponuje podpiecie pod kompka.

Napisano

nie wiem co to moze byc, moze faktycznie ten nastawnik czy jak go nazwac, a moze... zawor overboost na turbinie sie zawiesza? hmm.gif

Napisano

Ach te nasze klekoty:) Ja jak kupilem swojego to zamulony byl dopuki si enie wlaczyla turbinka i wtedy wciskalo w fotel:) Ale jakis stary niemiec chyba nie wiedzial gdzie jest filtr powietrza vbi wyrzucalem z niego piasek garsciami:) Po wymianie filtrow i plynow przyspiesza juz rownomiernie ale nie wiem czy wystarczajaco:) Zreszyta kiedfys walanalem gafe i dolewke oleju zrobilem na cieplym silniku:( nie wiem czy cos mi sie w nim nie powiginalo bo mam wrazenie ze za glosniej klekocze:) No a teraz mryga kontrolka swiec i strasznie telepie przy idpalaniu na zimnym- i nei wiem czy swieca czy sterownik frown.gif Ale jutro doktor przebada i bedzie kolejny wydatek:)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Male sprostowanie. Otoz wystarczy nawet na biegu jalowym wkrecic silnik na 4500 rpm i doslownie sekunde przytrzymac. Natychmiast auto zaczyna jezdzic tak jak bozia przykazala. biglaugh.gif Tak jest az do kolejnego wylaczenia i ponownego uruchomienia... Troche to smieszne, bo mozna to porownac do przelaczania na gaz w aucie z instalka LPG. No kurcze o co tu chodzi? mlot.gif Wyglada to tak, jakby za kazdym odpaleniem silnik musial przejsc przez caly zakres obrotow, zeby sobie przypomnial jak ma prawidlowo dzialac. Chevy, zawor overboost powiadasz... hmm.gif Dalbym rade sam sie za to zabrac?

Napisano

> auto ma cały czas pracować tak jak wtedy gdy z omega szłeś łeb w

> łeb. wiem bo nie raz omega sie stawiała i nie zostałem z tyłu.

> ja proponuje podpiecie pod kompka.

hmmm odkryłem więc że może lepiej chodzić niż jest

trza wiec podpiąc

pozdro

Napisano

> hmmm odkryłem więc że może lepiej chodzić niż jest

> trza wiec podpiąc

> pozdro

opisz późniejszey efekt.

wiesz 2.5 w oplu to nie cuda biorąc pod uwage mase...

Napisano

> wyrzucalem z niego piasek garsciami:)

hahaha.gif

> Zreszyta kiedfys walanalem gafe i dolewke oleju zrobilem na cieplym silniku:( nie wiem czy cos mi sie w nim nie powiginalo bo mam wrazenie ze za glosniej klekocze:)

to nie powinno miec wiekszego znaczenia. jesli cokolwiek bys pokrzywil, to mialbys wyjatkowego pecha.

No a teraz

> mryga kontrolka swiec i strasznie telepie przy idpalaniu na

> zimnym- i nei wiem czy swieca czy sterownik Ale jutro doktor

> przebada i bedzie kolejny wydatek:)

stawiam na ktoras ze swiec... gdyby sterownik, to raczej zadna swieczka by nie dzialala palacz.gif

Napisano

> Male sprostowanie. Otoz wystarczy nawet na biegu jalowym wkrecic

> silnik na 4500 rpm i doslownie sekunde przytrzymac. Natychmiast

> auto zaczyna jezdzic tak jak bozia przykazala. Tak jest az do

> kolejnego wylaczenia i ponownego uruchomienia... Troche to

> smieszne, bo mozna to porownac do przelaczania na gaz w aucie z

> instalka LPG. No kurcze o co tu chodzi? Wyglada to tak, jakby

> za kazdym odpaleniem silnik musial przejsc przez caly zakres

> obrotow, zeby sobie przypomnial jak ma prawidlowo dzialac.

> Chevy, zawor overboost powiadasz... Dalbym rade sam sie za to

> zabrac?

nie mam pojecia co to moze byc icon_eek.gif

tak jak nie wiem czy sam poradzisz sobie z overboostem... wiem, ze gdzies na turbinie siedzi, ale gdzie to cholera wie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie mam pojecia co to moze byc

> tak jak nie wiem czy sam poradzisz sobie z overboostem... wiem, ze

> gdzies na turbinie siedzi, ale gdzie to cholera wie

No dobra, pozyjemy, zobaczymy, poki co, to mam polowiczne rozwiazanie, tzn. wiem jak odzyskac moc podczas jazdy. zlosnik2.gif

Napisano

> No dobra, pozyjemy, zobaczymy, poki co, to mam polowiczne

> rozwiazanie, tzn. wiem jak odzyskac moc podczas jazdy.

a moze masz jakie sprzelaczenie powyzej 4,5tys na paliwo o wyzsych oktanach? zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.