Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka ogrzewania tylnej szyby- help

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, a zwłaszcza specjalistów od elektryki.

Dziś jak wracałem z pracy zauważyłem, że nie mogę wyłączyć ogrzewania tylnej szyby, ale pomyślałem zima jest niech się swieci. Ale jakie było moje zaskoczenie jak wyłączyłem silnik a kontrolka dalej się paliła.

Zauważyłem pewną prawidłowość, jak otworzę drzwi to kontrolka gaśnie.

Czy ktoś ma jakąś radę - boje się że mi sie wyłąduję akumulator przez noc. Idę grzebać, ale bardzo proszę o jakieś rady...

Z góry dzięki

dennyZ

Napisano
  • Autor

> Witam - to znów ja...

Właśnie wróciłem z wyprawy - no ciemno niewiele widać.

Wydłubałem bezpiecznik, który jest odpowiedzialny za ogrzewanie tylnej szyby i lampkę światła (tą na górze) no i zgasło.

Doraźnie jest OK - ale może ktoś wie jak to naprawić...

Jakieś sprzeżenie chyba musi być na tej linii, bo przy załączonym bezpieczniku, jak się otworzy drzwi to pewnie się obwód otwiera no i gaśnie, czy jakoś tak...

Jeszcze raz dzięki za rady...

pozdrawiam

Daniel

Napisano

jak wyłączyłem silnik a kontrolka

> dalej się paliła.

> Zauważyłem pewną prawidłowość, jak otworzę drzwi to kontrolka gaśnie.

To raczej niemożliwe jest...

Ale jeżeli ktoś grzebał przy instalacji - to może (a no to wygląda) być coś z masą od lusterka ww - robi zwarcie na przewodzie wyłacznika szyby ogrzewanej...

Napisano
  • Autor

........nie, nikt nic nie grzebał przy instalacji. Jedyne co to ostatnimi czasy ogrzewanie tylnej szyby raz działało a raz nie. No i jeszcze to że dziś jak ruszyłem (zaraz za nim się to stało) to jeszcze oświtlenie mrugało zatem dałem je na zero.... a reszta to już była tak jak opisałem...

Może ktoś miał podobnie i pomoże..

Daniel

Napisano

Jedyne co to

> ostatnimi czasy ogrzewanie tylnej szyby raz działało a raz nie.

> No i jeszcze to że dziś jak ruszyłem (zaraz za nim się to stało)

> to jeszcze oświtlenie mrugało zatem dałem je na zero....

Prawdopodobnie przyczyna leży w lampce kabiny , gdzieś zwiera. Sprawdź instalkę lampki zaczynając od włącznika w drzwiach, które powodują zapalenie się kontrolki szyby

ozdr

Napisano

Hej

u mnie byl podobny problem ze kontrolka sie caly czas swiecila(choc nei wiem jak bylo przy wylaczonym silniku. Mi padl ten "zespol stykowy"(czy jak to dziadostwo nazwac) w klapie baganika - jednak moje to bravo jak jest w brava nei wiem passed_out.gif

pozdro

Aro

Napisano

Przy okazji tematu, może komuś wpadnie w oczy styk cztero-biegunowy, z teleskopkami i płytką, od tylnej klapy. Stary wytopił mi się już i szukam nowego. Oczywiście do Fiata Brava.

Pozdr.

Napisano
pad.gif - Panie, pełno tego, zwłaszcza w Łodzi - z b. dobrych sklepów z częściami do fiata, ileś tam ASO. Podzwoń, przejedź się i dostaniesz...
  • 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam pownownie wszystkich. Problem się jeszcze nie zakończył i coś czarno to widzę. Jakoś nie było czasu, a i dużo nie jeździłem, zatem prowizoryczne wyciągania bezpiecznika wystarczało. Wczoraj pojachałem do mechanika (poleconego elektryka) - kontrolkę i tu i tam i owam wpinał, no i typowe gadki, a widzę że halogeny dorobion, no to pewnie tu przyczyna. Na to ja mu: Panie kupiłem auto z halogenami, jeżdze nim 5 lat i nagle halogeny, no to facet: nie no to halogeny nie, je trzeba wykluczyć. No to dalej wymyślał, dzięki Bogu ktoś umuwiony po godzinie przyjechał i umówiłem się na inny termin, ale już nie jadę, bo coś mi facio nie leży - zmyślacz jeden.....;-) Ostatecznie doszedł do wniosku, że kable gdzieś się spiekły, albo że woda z solą się dostała i robi zwarcie............ A może ktoś z was poleci jakiegoś fachurę w Krakowie....

Pozdro dla Wszystkich

danny

Napisano

> Witam wszystkich forumowiczów, a zwłaszcza specjalistów od elektryki.

> Dziś jak wracałem z pracy zauważyłem, że nie mogę wyłączyć ogrzewania

> tylnej szyby, ale pomyślałem zima jest niech się swieci. Ale

> jakie było moje zaskoczenie jak wyłączyłem silnik a kontrolka

> dalej się paliła.

> Zauważyłem pewną prawidłowość, jak otworzę drzwi to kontrolka gaśnie.

> Czy ktoś ma jakąś radę - boje się że mi sie wyłąduję akumulator przez

> noc. Idę grzebać, ale bardzo proszę o jakieś rady...

> Z góry dzięki

> dennyZ

Miałem dokładnie taki sam objaw. Padł stycznik w tylnej klapie (4 wystające styki w klapie+4blaszki w nadwoziu). Efekty dodatkowe to brak działania ogrzewania, wycie autoalarmu, świecenie lampki w bagażniku mimo zamknięcia wszystkich drzwi.

Wymiana (dolny zespół stykowy w ASO około 50zł) lub regeneracja jeśli się da.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam,

wszystkim serdeczne dzięki - wasza diagnoza potwierdziłą sie w 100% - jest to ten stycznik w tylnej klapie (ta dolna część, tam gdzie są 4 blaszki) - jeszcze raz Wam bardzo dziękuję.

Nie wieczie przypadkiem czy jest jakiś problem z kupieniem tego i ile to kosztuje (bo dziś odwiedziłem dwa sklepy ale nie mieli)?

Drugi problem jeki mechanik odkrył to mój czujnik temperatury (a raczej tylko ta kontrolka (wskazówka)) - mechanik twierdzi że jest uszkodzona, bo jakoś tam zasymulował i powinna pójść na czerwone, a ona stoji w połowie i ani ruszy. I teraz tak, mówił żebym spróbował dokupić samą tą część (ale zrozumiałem że bez czujnika) albo całą deskę z wszystkimi zegarami. Na allegro widziałem już po 70 - 80 zł, ale jest trochę inna od mojej.

Nie wiecie przypadkiem gdzie w Krakowie można dostać sam ten czujnik (wskazówkę) lub taką deskę - chyba najlepiej z jakiegoś tłuczonego?

Jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam

Daniel

Napisano

Witam

Więc ten stycznik - jak go niefachowo nazwałem - do kupienia jest raczej tylko w ASO - cena brutto 50zł. Z demontazu max 30zł.

Co do wskaźnika temperatury to może raczej problem z termostatem.

Sprawdź ilość płynu chłodzącego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.