Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parktronik problem

Featured Replies

Napisano

Problem opisany przez nasza nowa kolezanke:

to co mnie teraz zdenerwowało to parktronik ( a nikt jeszcze nie miał na tym forum tego problemu ,przejżałam eszystkie info) , opisze mój problem np wczoraj zapalam autko zaświecił mi się fajlur parktronik i zółty trójkąt na ekranie, wrzucam wsteczny i wszystko znika i działa poprawnie wyjezdzam z garażu wszystko ok tzn są sygnały gdy się zbliżam do przeszkody, jadę sobie do miasta, na jakies uliczce chce wrzucic wsteczny zeby cofnąć do tyłu a tu ciągłe pipppppppp i fajlur, a tu nawet nie było przeszkody, po chwili znów znika parkuję normalnie działającym parktronikiem, i to tak mam codziennie czasami jak wyjezdzam z garazu to juz mie zle działa a na miescie jest ok, co to może być,czy ktoś spotkał się z ty, problemem?narazie nie chce jechac do mechanika bo straszycie na forum strasznie mechanikami i boję się zę mi cos jeszce bardziej spiepszą

Napisano

sadzac z panujacych obecnie warunkow drogowych - nalezalo by czujniki wytrzec - tak na poczatek wink.gif

Napisano

> sadzac z panujacych obecnie warunkow drogowych - nalezalo by czujniki

> wytrzec - tak na poczatek

w przeniesionym juz watku kolezanka napisala:

Quote:

woda pod zderzakiem?? tzn muszę zdemontować zderzak? czyściłam

czujniki ale z zewnatrz, jak mam przeczyścić , może ktoś mi

opisze?

Napisano

tam jeszcze nie dotarlem wybacz wink.gif

wyglada na to ze sie zamoczyly styki... nalezy zapewne czujnik (i) wyciagnac i osuszyc

Napisano

> tam jeszcze nie dotarlem wybacz

> wyglada na to ze sie zamoczyly styki... nalezy zapewne czujnik (i)

> wyciagnac i osuszyc

to ja jescze sie o cos zapytam.

Dziś to już cały dzień świecił się trójkąt i parktronik nie działał, tzn że styki zamokły? ale jestem ciekawa jak mogły zamoknąć, jutro mi w domu ktoś zobaczy te styki, osuszę tą kostekę( tą ze zdjęcia) no a jakby to nie zadziałało to mam przeczyścić te czujniki? a jak je wyciągnąć, da rady to samemu zrobić czy lepiej jechać do mechanika? a oprócz zamoknięcia styków czy czujników to może być inna przyczyna awari? auto jest garażowane, dziękuję za info

Napisano

Rozłącz to złącze wyczyść i posikaj WD40 i złącz z powrotem i powinno być waytogo.gif.

Napisano

WD40 to bym w to nie mieszal ,w skepach moto jest taki preparat CONTACT psika sie tym i czysci i konserwuje styki

Napisano

po pierwsze to nie wiem czy przyczyna palenia sie wykrzyknika jest system parkowania; do konca nie wiem tez co oryginalny system fiatowski obejmuje; jezeli np bierze info o zaciagnietym recznym (wykrzyknik) i wtedy nie uruchamia systemu parkowania to twoj problem moze nie wynikac z zamoczonej kostki samych czujnikow... imo powinnas sie udac do samochodowego elektryka... gdyby bylo to w dobrym aso zapewne z examinera by ci powiedzieli co powoduje problem

Napisano

> po pierwsze to nie wiem czy przyczyna palenia sie wykrzyknika jest

> system parkowania; do konca nie wiem tez co oryginalny system

> fiatowski obejmuje; jezeli np bierze info o zaciagnietym recznym

> (wykrzyknik) i wtedy nie uruchamia systemu parkowania

Działa tak, jak system aftermarketowy - jeśli włożony jest wsteczny bieg, to czujniki są włączone, wystarczy by zapłon był włączony. Testowałem kiedyś a parkingu, bo chciałem sprawdzić przy jakiej odległości od przeszkody słychać sygnał ciągły - auto stało na zaciągniętym hamulcu ręcznym, miało włożony wsteczny bieg i otwartą klapę bagażnika (żeby było słychać sygnał), a czujniki działały zupełnie normalnie. ok.gif

Napisano

czyli pewnie trzeba wydlubywac czujniki ze zderzaka... robil to juz ktos?

Napisano

> czyli pewnie trzeba wydlubywac czujniki ze zderzaka... robil to juz

> ktos?

tak ja palacz.gif

Napisano

> To nic nie da Niech popsika te złącze ono jest przynajmniej u mnie z

> prawej strony pod zderzakiem od spodu

Jezeli to zlacze jest montowane w tym miejscu fabrycznie to ... full respect dla tego kto to wymyslil.

IMO po osuszeniu i popryskaniu odp. specyfikami warto byloby to jakos zabezpieczyc przed woda.

Napisano

> Jezeli to zlacze jest montowane w tym miejscu fabrycznie to ... full

> respect dla tego kto to wymyslil.

> IMO po osuszeniu i popryskaniu odp. specyfikami warto byloby to jakos

wczoraj próbowaliśmy wyczyścić ,wysuszyć styki, ale okazało się że kostka ze złączami nie jest w tak dostępnym miejscu jak kolega podesłał zdjęcia tylko znajduje się też po prawej stronie pod zderzakiem tylko w metalowym schowku,w kształcie U i żeby odłaączyć styki trzeba zdemontować wszystko, no to zaczeliśmy osuszać to nagrzewnicą, kurcze ale zawilgocone tam było wszystko, osuszyliśmy to powierzchownie, i o dziwo zaczal działąć poprawnie tzn raz był przerywany a raz ciały pisk, póżniej zesmy to spryskali jak kolega poradził wd40 i znowu nawalił, rozmawiałam z koleżanką i okazało sie zę jej chłopak też miał takie problemy ( ma jeepa) i mówiła że gdy tylko jest śnieg czy deszcz to odrazu mu sie psuje, to się wkurzył i zdemontował to a miał czujniki z przodu i tyłu, a Marta koleżanka kupił sobie niedawno PT Cruiser i też ma ten probem a gdy wcześniej miała A klasse to samo ,mówiła że to jest normalka że to zamaka, spróbuję to jeszcze raz osuszyć (gdy mrozy ustaną) no i zobaczymy

> zabezpieczyc przed woda.

Napisano

zabezpoieczyc sie zawsze da jak juz to wyczyscisz; po pierwsze nie WD-40!!! (juz pisalem) po drugie zabezpiecz to potem jakims siliconem. Ja dokladalem swoje czujniki i gniazda mam wewnatrz samochodu tylko przelotka jest siliconem zaklejona

Napisano

> sluchamy porad

odkręcasz wkręty od spodu zderzaka wkładasz reke i odbezpieczasz zatrzaski od czujników palacz.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> odkręcasz wkręty od spodu zderzaka wkładasz reke i odbezpieczasz

> zatrzaski od czujników

Znowu powracam. Zabraliśmy się dziś po raz drugi do parktronika, wkońcu wyjeliśmy kostkę(była tak schowana że tragedia było ją wyjąć) rozłączyliśmy ją , i się okazało że kostka jest w środu sucha, tylko kabelki były mokre, i kostka na zewnątrz, wysuszyliśmy to, i dalej nic, włączam wsteczny ciągły piiii nawet jak nie ma przeszkody przez kilka sekund a pożniej cisza, i tak za każdym razem jak sie włącza wsteczny, czeli prawdopodobnie 4 czujniki są zawilgocone, i teraz pytanie jest sens samemu zabierac sie do demontażu czujników (tylko jak?).Co wy byście zrobili , poczekali aż to samo wyschnie czyli do wiosny, czy pojechali do aso( ciekawe ile skasują za wysuszenie czujników), samemu zabrali się do naprawy? Jak rozłączyliśmy kostkę , po włączeniu samochodu nie było czujniki nie dawały sygnału ale ciągle palił sie zółty trójkąt komp pokazywał parkin sensor fajlur, a mysłałam ze po rozłączeniu zniknie mi błąd, no to sprubujemy raz jeszcze wysuszyć kostkę popsikać preparatem Contact (muszę go zakupic) a jak nie da rady to może wyjmiemy czujniki,

Napisano

> Znowu powracam.

Oby częściej cool.gif

> Zabraliśmy się dziś po raz drugi do parktronika.....,

> wysuszyliśmy to, i dalej nic,

> czyli

> prawdopodobnie 4 czujniki są zawilgocone, i teraz pytanie jest

> sens samemu zabierac sie do demontażu czujników (tylko jak?).Co

> wy byście zrobili , poczekali aż to samo wyschnie czyli do

> wiosny, czy pojechali do aso

Do aso to bym z tym nie jechał, moze trzeba zabezpieczyć jak to dUKE radził (silikonem) hmm.gif

Napisano

Sprawdz jeszcze centralke moze tam cos nie styka hmm.gif

Centralka mieści sie po prawej stronie obok tylnej lampy w srodku auta .

To normalny objaw że pali sie kątrolka .

Czujniki sa chermetycznie zamkniete wiec woda nie powinna sie dostac do nich no chyba ze mechanicznie zostały uszkodzone . palacz.gif

Napisano

> Sprawdz jeszcze centralke moze tam cos nie styka

> Centralka mieści sie po prawej stronie obok tylnej lampy w srodku

> auta .

> To normalny objaw że pali sie kątrolka .

mozesz mi dokladniej opisac gdzie miesci sie centralka i jak wyglada.bo nie rozumiem obok tylniej lampy w srodku auta, chodzi co o ta kostke co laczy kable z czujnikow bo ona znajduje sie po prawej stronie niedaleko lampy,

Napisano

imo kazdy czujnik nalezalo by osuszyc, contacta uzyj tylko do stykow, dodatkowo obejrzyj prazewody czy gdzies nie maja przetarcia

Napisano

> Tak to wygląda w 5d

> 1

> 2

> 3

dzieki za zdjecia, jutro sprawdze ale mysle ze to sa zawilgocone czujniki bo do dwoch byl dostep od spodu auta i byly cale mokre,no ale zobaczymy

Napisano

> Sprawdz jeszcze centralke moze tam cos nie styka

> Centralka mieści sie po prawej stronie obok tylnej lampy w srodku

> auta .

> To normalny objaw że pali sie kątrolka .

> Czujniki sa chermetycznie zamkniete wiec woda nie powinna sie dostac

> do nich no chyba ze mechanicznie zostały uszkodzone .

Nie wiem jak to fabryczne ustrijstwo wyglad a, ale moze jak da rade odłaczać od centralkki po kolei kazda z czujek? Jak to nie czujki to centralke od obwodu . trzeba eliminować po kolei na całym obwodzie tak mysle zaczynajac od czyjników

Napisano

> Nie wiem jak to fabryczne ustrijstwo wyglad a, ale moze jak da rade

> odłaczać od centralkki po kolei kazda z czujek? Jak to nie

> czujki to centralke od obwodu . trzeba eliminować po kolei na

> całym obwodzie tak mysle zaczynajac od czyjników

to wyglada chyba tak (tak mysle) sa dwie wtyczki(znajduje sie pod zderzakiem tylnim) po złączeniu tworza kostke, kable z jednej czesci wtyczki ida do czujników a kable z drugiej czesci gdzies ( nie wiem) ale chyba do kompa.ale ja mysle ze to czujniki zamokły bo kostka byla sucha, a probleemy zaczely sie po świetach a wtedy zaczal sie snieg, , a zapomnialam powiedziec ze auto miało zamontowany hak do ciagniecia jakies przyczep angryfire.gifangryfire.gifki czy cos takiego, ten hak zostal zdemontowany ale pod zderzakiem jest metalowa belka i ona utrudnia dostep do czujnikow, mielismy tez duzy problem wyjac ta kostke przez ta belke, jeszcze raz rozłaczymy kostke popsikam preparatem contact wysusze, postaram sie wysuszyc czujniki ( nie wiem czy damy rady zdemontowac), a jak dalej nie bedzie działało to poczekam do ocieplenia, a jak nie to w ostatecznosci pojade do aso

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.