Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słuchajcie, ale numer!

Featured Replies

Napisano

zadziwiające zjawisko: odpaliłem sobie rano stilonka przy minus 25 jak Pan Bóg przykazał i pojechałem do pracy (70 km). Poziom oleju - pięć na sześć oczek. Wracałem z roboty o 16.00 - poziom oleju taki sam przy minus 20. Zaparkowałem pod domem i po 30 min. postanowiłem jechać do sklepu. Przekręcam kluczyk i co widzę? Jedno oczko zaolejone a pięć pustych !!!. Oczom nie wierzyłem! Gdzie mój olej! Chwytam za bagnet - faktycznie poziom gdzieś na 1/4. Co jest grane? Zaglądam pod samochó - żadnej palmy, nic. Odpalam, jadę do norauto, samochód na podnośnik - pod spodem sucho ,nie widać żadnego wycieku, zafajdania olejem czy czegoś w tym rodzaju. Podjechałem więć do sklepu 2 godzinki na zakupach, a na ekraniku wciąż tylko jedno zaolejone oczko. Trochę zaniepokojony poznosiłem zakupy do domu i pędzę odstawić stilona na parking. Przekręcam kluczyk i co widzę? LOW OIL LEVEL STOP ENGINE. Jetem w szoku. Gdzie jest olej? Wyłączam silnik, patrzę pod spód - sucho. Zostawiłem więc auto i poczekam do rana. Mam dwie teorie: Albo czujnik zwariował, albo wskutek b. niskiej temperatury silnik wychładza się tak szybko (co widać na strzałce temperatury), że rozbryzgany wewnątrz olej gęstnieje i powoli spływa do misy co powoduje błędne odczyty. Znamienne, że nie ma komunikatów low oil preasure i nie pali się "lampa alladyna". Miał ktoś coś takiego?

Napisano

> Mam dwie teorie: Albo czujnik zwariował, albo wskutek b.

> niskiej temperatury silnik wychładza się tak szybko (co widać na

> strzałce temperatury), że rozbryzgany wewnątrz olej gęstnieje i

> powoli spływa do misy co powoduje błędne odczyty. Znamienne, że

> nie ma komunikatów low oil preasure i nie pali się "lampa

> alladyna". Miał ktoś coś takiego?

W "nowych" Stilonach nie ma wskaźnika poziomu oleju, więc nie miałem do czynienia z taką usterką zlosnik.gif

A co do problemu: olej sam w sobie raczej powoli oddaje zgromadzone ciepło - myślę, że jeśli silnik był rozgrany, to raczej temperatura zewnętrzna (nawet jeśli to jest -30) nie powinna mieć większego wpływu na czas, w jakim olej spłynie do miski z górnych części silnika - poza tym i tak znaczna część tego oleju zostanie zatrzymana przez zawór zwrotny w filtrze, więc IMO ta teoria jest dość karkołomna zlosnik.gif Obstawiam jakiś problem z czujnikiem hmm.gif

Jeśli sprawa się wyjaśni to napisz proszę co było przyczyną ok.gif

Napisano

> zadziwiające zjawisko: odpaliłem sobie rano stilonka przy minus 25

> jak Pan Bóg przykazał i pojechałem do pracy (70 km). Poziom

> oleju - pięć na sześć oczek. Wracałem z roboty o 16.00 - poziom

> oleju taki sam przy minus 20. Zaparkowałem pod domem i po 30

> min. postanowiłem jechać do sklepu. Przekręcam kluczyk i co

> widzę? Jedno oczko zaolejone a pięć pustych !!!. Oczom nie

> wierzyłem! Gdzie mój olej! Chwytam za bagnet - faktycznie poziom

> gdzieś na 1/4. Co jest grane? Zaglądam pod samochó - żadnej

> palmy, nic. Odpalam, jadę do norauto, samochód na podnośnik -

> pod spodem sucho ,nie widać żadnego wycieku, zafajdania olejem

> czy czegoś w tym rodzaju. Podjechałem więć do sklepu 2 godzinki

> na zakupach, a na ekraniku wciąż tylko jedno zaolejone oczko.

> Trochę zaniepokojony poznosiłem zakupy do domu i pędzę odstawić

> stilona na parking. Przekręcam kluczyk i co widzę? LOW OIL LEVEL

> STOP ENGINE. Jetem w szoku. Gdzie jest olej? Wyłączam silnik,

> patrzę pod spód - sucho. Zostawiłem więc auto i poczekam do

> rana. Mam dwie teorie: Albo czujnik zwariował, albo wskutek b.

> niskiej temperatury silnik wychładza się tak szybko (co widać na

> strzałce temperatury), że rozbryzgany wewnątrz olej gęstnieje i

> powoli spływa do misy co powoduje błędne odczyty. Znamienne, że

> nie ma komunikatów low oil preasure i nie pali się "lampa

> alladyna". Miał ktoś coś takiego?

Szczerze mówiąc "ucieszyłem sie" z kolegi przypadku wink.gif. Mam dokładnie to samo. Przy 24 na minusie odpaliłem ( mam garaż) kółeczek 6. Przejechałem 70 km. Postał 8 godzin na mrozie i ... brak 2 kółeczek. Wieczorem tem. 23 na minusie i już brak 4 kółeczek. I fakt kilka razy przeczołgałem się pod silnikiem - sucho - bagnet w 1/4 poziomu, brak też komunikatu z o awariach czy błędach. Mam wrażenie, że to może norma przy tego typu oleju Selenia.

Napisano

> Szczerze mówiąc "ucieszyłem sie" z kolegi przypadku . Mam dokładnie

> to samo. Przy 24 na minusie odpaliłem ( mam garaż) kółeczek 6.

> Przejechałem 70 km. Postał 8 godzin na mrozie i ... brak 2

> kółeczek. Wieczorem tem. 23 na minusie i już brak 4 kółeczek. I

> fakt kilka razy przeczołgałem się pod silnikiem - sucho - bagnet

> w 1/4 poziomu, brak też komunikatu z o awariach czy błędach. Mam

> wrażenie, że to może norma przy tego typu oleju Selenia.

Mam zalaną Selenię WR 5W-40 i nie zaobserwowałem podobnych objawów. Jaką Selenię kolega ma zalaną?

Napisano
  • Autor

Dokładnie taką samą. Przejechałem na niej 13 kkm. Czyżby straciła właściwości na mrozie?

Napisano
  • Autor

Przyznam, że dzisiaj już mi nie ejst do śmiechu, ponieważ po 8 godzinach postoju oleju jak nie było tak nie ma na bagnecie, wskaźnik nadal pokazuje 5 pustych oczek, przestał jedynie krzyczeć low oil level. Z tego powodu stilon zaliczył lawetowanie do ASO. Mam nadzieję, że to tylko g... niany olej. Tam za auto zabiorą się dopiero w poniedziałek. Niech kolega da znać do jakich wniosków doszedł.

Napisano

> Szczerze mówiąc "ucieszyłem sie" z kolegi przypadku .

Ladnie to sie tak smiac z czyjegos problemu ? biglaugh.gif

A tak powaznie - Witam. Widze, ze wreszcie udalo sie nam spotkac na Kaciku smile.gif20.GIF

Napisano

> Przyznam, że dzisiaj już mi nie ejst do śmiechu, ponieważ po 8

Niestety mi olej dziś znikł confused.gif. Zaczęły się pojawiać komunikaty o braku oleju. Na bagnecie "pusto" . Pojechałem do Norauto. Stwierdzili: sucho - uciec na zewnątrz nie mógł, może turbuna zazsała. Nie mam pojęcia. Dolałem litr. Lampki wróciły. Jednak nie wiem co to może być icon_eek.gif.

Napisano

> Ladnie to sie tak smiac z czyjegos problemu ?

Również witam : smile.gif. Ale cóż z tym olejem to się trochę zirytowałem./ Mam nadzieję, że to tylko z winy Selenii i po wymianie lub po mrozach wszystlko wróci do normy.

Napisano

obawiam sie ze przy tak niskich temperaturach olej sie mogl po prostu spalic... skurcz metalu plus obnizone wlasnosci smarne moga spowodowac zmniejszenie szczelnosci np cylinder tlok... wtedy olej dostal by sie do komory spalania i zostal spalony jak paliwo... nikt (oprocz skandynawow) nie robi silnikow na takie temperatury (w instrukcji diesli jest chyba cos o -18C). Monitoruj i przygotuj sie na dolewke...

Napisano

> Dokładnie taką samą. Przejechałem na niej 13 kkm. Czyżby straciła

> właściwości na mrozie?

kazdy olej traci - praf fizyki pan nie zmienisz nie badz pan .... wink.gif mysle ze nie ma w tym nic bardzo dziwnego

Napisano
  • Autor

> Również witam : . Ale cóż z tym olejem to się trochę zirytowałem./

> Mam nadzieję, że to tylko z winy Selenii i po wymianie lub po

> mrozach wszystlko wróci do normy.

napisz co się działo dalej, czy poziom wrócił do normy, to rano zadzwonię do ASO żeby mi pół silnika nie rozebrali

Napisano

> napisz co się działo dalej

Jak mówiłem dolałem około 1 litra wieczorem w sobotę - temperatura około 20 - 22 stopni na minusie. Nadal zostało jedno kółko puste. Rano w niedzielę było to samo. Ale już po południu - około minus 16 - 17 st - wszystkie kólka były pełne. Nie wiem, ale od piątku/soboty 8 stopni wzrosła temperatura - mam wrażenie jakby oleju przybyło. Na bagnecie jest go również więcej. To dziwne, ale czyżby przy minus 24 st olej "skurczył się" o 1/5. Spróbuj rano sprawdzić jeszcze raz poziom oleju. Jeśli samochód stoi w cieplejszym miejscu to może będzie wszystko ok. Ja jednak najdalej we wtorek podjadę do ASO. Chyba wymienię olej.

Napisano

Ja mam w Bravie - pokazuje co chce i zazwyczaj tekst HIGH OIL - baran zlosnik.gif

Jak będziesz zwracać uwage na te durne kontrolki to będziesz biegał piechotą biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam w Bravie - pokazuje co chce i zazwyczaj tekst HIGH OIL - baran

> Jak będziesz zwracać uwage na te durne kontrolki to będziesz biegał

> piechotą

Dzięki za troskę ale bagnet nie kłamie. Wczoraj rano było puściutko i suchutko. Co do kontrolek to mam do nich duży dystans. Ufam tylko odczytom organoleprycznym

Napisano

> a ile miałeś przebiegu na tym oleju który "zniknął"?

12,5 kkm. Różne spotkałem opinie dotyczące jego wymiany. Część sądzi, że należy go wymieniać po 10 kkm, a inni, że zgodnie z instrukcją, po 20 kkm.

Napisano

> Również witam : . Ale cóż z tym olejem to się trochę zirytowałem./

Się wcale nie dziwię. Mi coś cieknie z silnika podczas rozruchu przez kilkanaście sekund i nikt w ASO nie wie co się dzieje, bo nigdzie nie ma śladów skąd to może lecieć

> Mam nadzieję, że to tylko z winy Selenii i po wymianie lub po mrozach wszystlko wróci do normy.

Ja od prawie 60 kkm jeżdżę na Castrol Magnatec.

Napisano

> że należy go wymieniać po 10 kkm, a inni, że zgodnie z

> instrukcją, po 20 kkm.

Moim zdaniem na filtrach i oleju nie ma co oszczędzać. Ja zmieniam co 10 tys ktore robię rocznie. Dobry olej to podstawa. Jeżdzę na Mobil 1 0w40 turbo diesel i choć staraszono mnie w ASiO że silnik będzie go brał, to przez rok dolewam max 100 ml.

Napisano

żeby mi pół silnika nie rozebrali

Ciekawy jestem co ci powiedzieli w ASO confused.gifNa jutro umówiłem sie w swojej. Wymienię olej i zobaczymy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.