Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ucieczka z gazu na wolnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanie od mojego tescia. A mianowicie ma lanosa 1.5 8v w gazie niewiadomego pochodzenia i raczej kiepskiej jakosci (poprostu jakis wynalazek)

I na problem iz przy jałowym biegu ucieka mu z gazu na PB, dopuki jest nierozgrzany to nawet da sie pojezdzic ale jak dostanie temp. i bieg jałowy to odrazu ucieka. Zauwarzyłem tez ze wysoko musi krecic aby sie przełaczył.

Był u gazownikow ale zamiast cos sprawdzic, pomóc dostał w odpowiedzi zeby zmienił cała instalacje screwy.gif

Moze mieliscie podobny problem i cos poradzicie palacz.gif

Napisano

Wg mnie to problem będzie ze sterownikiem instalki. Napisałeś, że trzeba wysoko kręcić żeby sie przełączył na gaz czyli wychodzi na instalacje 2 generacji. Z tego co mi wiadomo to sekwencja ma powrót do benzyny bez ingerencji kierowcy w instalce 2 generacji nawet jak się gaz kończył to nie przełączało się na Pb. Zajrzyj pod maskę i poszukaj sterownika od gazu.

Napisano
  • Autor

Tez mi sie zdaje ze to cos z elektronika. Jak bede miał czas to zajrze pod mache i zrobie moze fotki.... sekwencji to napewno tam nie ma nono.gif

Napisano

> a wyglada to tak...

fajnie zlosnik.gif

Teraz moje pytanie brzmi jaki jest przełącznik od gazu w samochodzie takie 3 pozycyjny czy jeden przycisk tylko??

Jeszcze 2 rzeczy czy wcześniej tak samo musiał wysoko kręcić silnik żeby przełączyć się na gaz?? Czy instalacja miała właczoną opcję przełączania po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez silnik czy tylko obroty i od razu wskakiwał na gaz??

Masz możliwość podpięcia auta pod komputer?? Wtedy byśmy wiedzieli co widzi centralka gazu i dlaczego przełącza na Pb. Coś czuje, że któryś kable nie łączy jak powinien i albo centralka widzi niby spadające obroty silnika za nisko i wtedy przerzuca na Pb albo widzi niewłaściwą temperaturę i wraca na PB.

------------------

Dobra poczytałem i najwidoczniej centralka nie widzi dobrze obrotów silnika. Auto zimne ma wyższe obroty jałowe oczywiście wtedy sygnał jest mocniejszy i przez to chodzi na gazie. Jak się zagrzeje obroty spadają do 800 co centralka uznaje za spadek poniżej normy(brak gazu) i włącza PB. Weź przyjrzyj się wiązce idącej od STAG'a i wszystkim połączeniom któreś musi być wadliwe, może kable są gdzieś skręcone tylko, a nie polutowane zaśniedziały i gorzej przewodzą.

Napisano

Na pewno jeden przycisk bo jest to II gen STAG-50, bardzo dobry sterownik tak przy okazji. Należy jeszcze zobaczyć na przewodzie doprowadzającym gaz do kolektora czy jest zamontowany silniczek krokowy czy zrobiona rzeźba i jakiś macher wstawił tam śrubę, bo na fotce jest to zasłonięte. Co oczywiście nie ma bezpośredniego związku z przerzucaniem na NoPB a jedynie prawidłową praca na LPG. Przyczyny mogą tu być dwie i obydwie zapewne elektryczne: problem z sygnałem z obrotów (urwany, zetlały, uszkodzony, przewód) lub czujnika temperatury reduktora (urwany, zetlały, uszkodzony, przewód lub uszkodzony sam czujnik). Nie można tez wykluczyć usterki samego sterownika LPG ale to bym na końcu obstawiał.

edit. Teraz dopatrzyłem że silniczek krokowy jest. Czyli ok.

Napisano
  • Autor

Przełacznik jest jedno przyciskowy. Co do wczesniejszej pracy to nie wiem ale chyba od kupna juz cos nie tak było z gazem. Lani kupiony za grosze rzedu 1.500 czy nawet mniej hahaha.gif

Tescie wlasnie dzis cos tam mowił ze czujnik temperatury moze miec wpływ tylko on jak i ja tak sie znamy na Lpg rotfl.gif

Wiec tez podpinanie samemu pod kompa odpada.

Na foto jest taki kabelek ktory mnie zainteresował, taki czerwony pod zbiorniczkiem od płynu hamulcowego jakos taki dziwnie połaczony jest i wogole.

izygqa.jpg

Tak wogóle to dzieki panowie 20.GIF za odpowiedz i poswiecony czas teraz przynajmniej bedziemy wiedziec gdzie szukac przyczyny.

dzieki claps.gif

Napisano

znajdź kogoś w okolicy kto ma kabel/kompa i sie podepnij, zrzuty dasz ewentualnie tutaj. Będzie wiadomo przynajmniej na czym stoisz ;p

Napisano

> Przełacznik jest jedno przyciskowy. Co do wczesniejszej pracy to nie wiem ale chyba od kupna juz

> cos nie tak było z gazem. Lani kupiony za grosze rzedu 1.500 czy nawet mniej

> Tescie wlasnie dzis cos tam mowił ze czujnik temperatury moze miec wpływ tylko on jak i ja tak sie

> znamy na Lpg

> Wiec tez podpinanie samemu pod kompa odpada.

> Na foto jest taki kabelek ktory mnie zainteresował, taki czerwony pod zbiorniczkiem od płynu

> hamulcowego jakos taki dziwnie połaczony jest i wogole.

No niestety ale piszesz trochę jak blondyna więc zdalnie trudno coś bardziej konkretnego ci pomóc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.