Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaz i powtorny montaz LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie natury prawno/technicznej.

Mam samochod z zalozonym LPG. Jest faktura, wyciagi homologacyjne itd, wszystko legalnie i wbite wszystko w dowod.

Pojawila sie koniecznosc demontazu calej instalacji LPG. (remont auta, w zasadzie samochod zostaje rozebrany do samego nadwozia)

Po remoncie samochod bedzie zlozony do kupy z powrotem. I teraz pytanie czy mozna ponownie zalozyc taka instalacje? Zakladam ze bedzie to robil (zarowno zdjecie jak i zalozenie ponowne) zaklad gazownik, i czy oni potraktuja to jako zalozenie nowej (czyli kasa + nowe papiery) czy nie robi im to roznicy jesli gaz jest juz wbity w dowod.

Napisano

> Witam,

(...)

> Po remoncie samochod bedzie zlozony do kupy z powrotem. I teraz pytanie czy mozna ponownie zalozyc

> taka instalacje? Zakladam ze bedzie to robil (zarowno zdjecie jak i zalozenie ponowne) zaklad

> gazownik, i czy oni potraktuja to jako zalozenie nowej (czyli kasa + nowe papiery) czy nie

> robi im to roznicy jesli gaz jest juz wbity w dowod.

Najprościej zapytaj gazownika, który to będzie robił. Każda inna odpowiedź graniczy z wróżeniem.

Napisano
  • Autor

> (...)

> Najprościej zapytaj gazownika, który to będzie robił. Każda inna odpowiedź graniczy z wróżeniem.

Ale ja pytam o prawo.

Napisano

> Ale ja pytam o prawo.

Zadaj sobie jedno pytanie: czy ktokolwiek dowie się, że autko miała zdemontowaną i ponownie zamontowaną instalację?

Skoro autko nie będzie jeździć w tym czasie to nikt się nie dowie, nawet jak zatrzyma Cie policja to i tak nie będą wnikać czy masz instalację czy nie a nawet gdyby jakoś na to wpadli to możesz powiedzieć, że właśnie została zdemontowana i właśnie jedziesz zgłosić to do WK.

Nie panikuj, zdemontuj we własnym zakresie, później zamontuj i jedź do gazownika na sprawdzenie szczelności.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zadaj sobie jedno pytanie: czy ktokolwiek dowie się, że autko miała zdemontowaną i ponownie

> zamontowaną instalację?

No zadalem, i znam odpowiedz. Tylko ze ja sam nie za bardzo chce sie gazu tykać, wrażliwa materia smile.gif

> Nie panikuj, zdemontuj we własnym zakresie, później zamontuj i jedź do gazownika na sprawdzenie

> szczelności.

No jak się odważę to tak zrobie, wtedy pytanie można wrzucic do kosza.

Dzieki za odpowiedz.

Napisano

> Witam,

> Mam pytanie natury prawno/technicznej.

> Mam samochod z zalozonym LPG. Jest faktura, wyciagi homologacyjne itd, wszystko legalnie i wbite

> wszystko w dowod.

> Pojawila sie koniecznosc demontazu calej instalacji LPG. (remont auta, w zasadzie samochod zostaje

> rozebrany do samego nadwozia)

> Po remoncie samochod bedzie zlozony do kupy z powrotem. I teraz pytanie czy mozna ponownie zalozyc

> taka instalacje? Zakladam ze bedzie to robil (zarowno zdjecie jak i zalozenie ponowne) zaklad

> gazownik, i czy oni potraktuja to jako zalozenie nowej (czyli kasa + nowe papiery) czy nie

> robi im to roznicy jesli gaz jest juz wbity w dowod.

Nie może tu być mowy o demontażu i ponownym montażu. Sam montaż (ten pierwszy, w zakładzie), to dobór komponentów, prawidłowe osadzenie w samochodzie i regulacje dające prawidłową pracę i wymagany skład spalin. W Twoim przypadku to chodzi o chwilowe wymontowanie może i nawet wszystkiego ale samo "przystosowanie do zasilania gazem" zostaje. Jedyne nad czym warto pomyśleć to ponowne zamontowanie wszystkiego tak by nadal działało właściwie, czyli wszelkie szczelności i może regulacje.

Co innego jak byś chciał wyjąć, jeździć i kiedyś znów założyć ale to nie wynika z treści postu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.