Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Q7 - uwaga dłuuuugie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Pomimo kompletnego niezrozumienia (przez większość, bo niektóry zakumali o co mi chodziło) mojego ostatniego postu (jakość Fabii) postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami z jazd innym autem.

Miałem okazję pojeździć testową wersją Audi Q7 3.0TDI Tiptronic. Wersja S-line (niestety zamiast tylnych foteli miała aparaturę pomiarową, więc opis dotyczyć będzie zachowania auta odczuwalnego na przednich fotelach).

Jeśli chodzi o wygląd samochodu to jest on trochę dyskusyjny - mi osobiście przypomina proporcjami trochę F.Pumę - nadwozie jest położone wysoko nad kołami i mimo olbrzymich rozmiarów kół wygląda to trochę pokracznie. Ale kwestię wyglądu pozostawiam każdemu z osobna.

Samochód jest (w konfiguracji seryjnej) zdecydowanym liderem w klasie aut terenowych pod względem prowadzenia (oczywiście na szosie) i hamowania.

Hamulce - zdecydowanie najlepsze w klasie. Na seryjnych (zimne/rozgrzane) przy częściach OE droga hamowania wychodziła 38/40 m ze 100km/h do zera. Do tego rewelacyjne odczucia podczas hamowania - pedał wchodzi bez nadmiernych oporów, auto trzyma kierunek i co ważne NIE KŁADZIE SIĘ NA NOS.

Po założeniu tarcz ceramicznych udało się urwać prawie metr drogi hamowania na rozgrzanych (przy seryjnych klockach).

Jeśli chodzi o zawieszenie to tutaj Q7 bije nie tylko X5 ale również kajenkę. Samochód prowadzi się pewnie, nie trzeba walcyć z kierownicą w zakrętach, jak na rozmiary kół ma się rewelacyjne czucie nawierzchni. Można tym potworem jeździć szybko, na torze w okolicach 200km/h można bez problemu kontrolować tor jazdy.

Nie przechyla się nadmiernie w zakrętach (pamiętając o wysokości).

Zawieszenie pracuje cicho i pewnie.

Teren - nie jestem offroad'owcem ale wg mnie to auto nie nadaje sie w teren z jednego powodu: reakcja samochodu na gaz jest mocno opóźniona przez skrzynię (automat). W sytuacji, kiedy trzeba będzie szybko zakręcić kołem (które akurat złapało przyczepność) zanim moc dojdzie do koła możemy już być w d... Ale inna sprawa to jest to, czy ktoś takim autem pojedzie w teren?

Środek to standard wyższy niż A6, porównałbym nawet do A8. Wg mnie dużo lepsze materiały i spasowanie niż w kajence.

Cena? Był już post na temat cen nowych aut - więc nie wypowiadam się. Czy kupiłbym mając możliwość? Chyba nie, chyba wybrałbym nowego ML (który był do porównania podczasjazd Q7). Inna bajka. Pozdrawiam.

Napisano

> Czy kupiłbym mając możliwość? Chyba nie, chyba wybrałbym nowego

> ML (który był do porównania podczasjazd Q7). Inna bajka.

A widzisz jedni z dziennikarzy napisali ze Merc ML malo komfortowe zawieszenie i to jest jego wielka wada. Ja sie nie wypowiadam bo jeszcze nie mialem okazji jezdzic ani Q7 ani ML. Ale kto wie moze sie uda kiedys wink.gif

> Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A widzisz jedni z dziennikarzy napisali ze Merc ML malo komfortowe

> zawieszenie i to jest jego wielka wada.

jeździlimy Q7 S-line'm porównując do do pakietu AMG w MLu

Ja sie nie wypowiadam bo

> jeszcze nie mialem okazji jezdzic ani Q7 ani ML. Ale kto wie

> moze sie uda kiedys

> Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

> jeździlimy Q7 S-line'm porównując do do pakietu AMG w MLu

A skrzynia Tiptronic w Audi Q7 to jest produkcji koncernu Audi czy moze pochodzi od innego producenta hmm.gif

> Pozdrawiam

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> A skrzynia Tiptronic w Audi Q7 to jest produkcji koncernu Audi czy

> moze pochodzi od innego producenta

> Pozdrawiam

ZF dla Audi. Przełożenia OK, ale niestety czas reakcji.... nawet moment silnika nie był w stanie tego nadrobić

Napisano

> Hamulce - zdecydowanie najlepsze w klasie. Na seryjnych

> (zimne/rozgrzane) przy częściach OE droga hamowania wychodziła

> 38/40 m ze 100km/h do zera. Do tego rewelacyjne odczucia podczas

> hamowania - pedał wchodzi bez nadmiernych oporów, auto trzyma

> kierunek i co ważne NIE KŁADZIE SIĘ NA NOS.

> Po założeniu tarcz ceramicznych udało się urwać prawie metr drogi

> hamowania na rozgrzanych (przy seryjnych klockach).

Ojej a ja glupek myslalem, ze jak sie ceramiczne tarcze zaklada to i klocki musza byc specjalne... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ojej a ja glupek myslalem, ze jak sie ceramiczne tarcze zaklada to i

> klocki musza byc specjalne...

nie bardzo łapię dowcip w tej wypowiedzi...

Napisano

> nie bardzo łapię dowcip w tej wypowiedzi...

do CERAMICZNYCH tarcz trzeba stosowac SPECJALNE nie SERYJNE klocki...teraz rozumiesz?

Napisano
  • Autor

> do CERAMICZNYCH tarcz trzeba stosowac SPECJALNE nie SERYJNE

> klocki...teraz rozumiesz?

dlatego zaznaczyłem, że już na seryjnych klockach udało się urwać trochę z drogi hamowania

Napisano

> dlatego zaznaczyłem, że już na seryjnych klockach udało się urwać

> trochę z drogi hamowania

hehe.gif

no nic...koniec tematu:)

Napisano
hmm.gif Test zamochodu za >300 kPLN powinieneś umieścić na "Piękne Maszyny i Historia Motoryzacji", a nie tutaj................no chyba, że się myle zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.