Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC-problemy z rozliczeniem gotówkowym

Featured Replies

Napisano

witam!!

mam problem, dzisiaj niestety dopiero miałem czas zgłośić szkodę (mialem kolizje 8.I.2005,jestem poszkodowany) , siedziałem na ubezpieczalni okolo 3 godziny sick.gif i mam pewne problemy z Towarzystwem Ubezpieczeń, dlatego proszę o pomoc.

Ciągle mam do wyboru czy auto naprawiać w trybie gotówkowym (TU wycenia, ja dostaje kase i robie) czy bezgotówkowym (warsztat dogaduje sie z TU). Do jutra mam donieść załącznik do zawiadomienia o szkodzie w pojeździe , dzisaij tego nie wypełniłem ponieważ są tam pewne oświadczenia pod którymi miałem sie podpisać a które mi się nie podobają. Zaświadczenie które mi zostało do wypełnienia - link do niego jest tutaj.

Ten podpunkt, który najbardziej mi sie nie spodobał jest zaznaczony w kółku.

Zastanawiam się nad tą częścią : " wnioskuję i wyrażam zgodę o rozliczenie kosztów naprawy przez HDI SAMOPOMOC (...) oraz wartości części zakwalifikowanych do wymiany w wysokości 50% cen audatex/eurotax z podatkiem vat. " - czyli to oznacza ze w sytuacji jak biore rozliczenie gotówkowe ubezpieczalnia wypłaci mi jednie 50% ceny audatex/eurotax części zamiennych które są do wymiany?

chcę robić gotówkowo bo już znalazłem interesujące mnie części w atrakcyjnych cenach.

troche sie gubie w tych papierach, stawka roboczogodziny wg ASO wynosi koło 100zł, oni mi dają 55-60zł,

chyba nie podpisze tego oświadczenia... tylko pytanie co to bedzie w rezultacie oznaczać?!

moje pytanie brzmi : co ja mam teraz zrobić ?? chce zeby policzyli mi wg stawek ASO zarówno części jak i stawke roboczogodziny oraz chce wziąść rozliczenie gotówkowe.

Myslalem zeby pojechać do ASO , zrobić wstepny kosztorys, potem jechać do TU i pokazać ze stawka roboczogodz jest mała oraz koszty części wynoszą tyle i tyle, heh tlyko ze prawdopodobnie ten papier bedzie o kant tylka dla TU, co robić, złożyć jakieś odwołanie czy co??

jeżeli zrobią mi wycene to sie pewnie okaże ze cała sytuacja jest taka sama jak sytuacje opisywane w tym artykule...

klik

Napisano
  • Autor

niestety chcą Ci wypłacić odszkodowanie liczone nie po cenach części oryginalnych, ale wg cen zamienników....

ja bym robił to bezgotówkowo...

Napisano

Bezgotówkowo w zaufanym warsztacie ok.gif

Chcą Cię już robić w jajo na amortyzacji części..

A jak podpiszesz, to może się okazać że im przypadkiem

szkoda całkowita wyszła hehe.gif

Napisano

> Zastanawiam się nad tą częścią : " wnioskuję i wyrażam zgodę o

> rozliczenie kosztów naprawy przez HDI SAMOPOMOC (...) oraz

> wartości części zakwalifikowanych do wymiany w wysokości 50% cen

> audatex/eurotax z podatkiem vat. " - czyli to oznacza ze w

> sytuacji jak biore rozliczenie gotówkowe ubezpieczalnia wypłaci

> mi jednie 50% ceny audatex/eurotax części zamiennych które są do

> wymiany?

Dokładnie.Oni to nazywają urealnienie cen części zamiennych.

> chcę robić gotówkowo bo już znalazłem interesujące mnie części w

> atrakcyjnych cenach.

> troche sie gubie w tych papierach, stawka roboczogodziny wg ASO

> wynosi koło 100zł, oni mi dają 55-60zł,

j.w. wychodzą z założenia,że nie musisz naprawiać w ASO,tylko w garażu u p.Henia,poza tym przy kosztorysie zobaczysz,że p.Henio musi się nieźle uwijać przy robocie,bo na naprawę np.błotnika dadzą mu czas 15 minut.

> chyba nie podpisze tego oświadczenia... tylko pytanie co to bedzie w

> rezultacie oznaczać?!

> moje pytanie brzmi : co ja mam teraz zrobić ?? chce zeby policzyli mi

> wg stawek ASO zarówno części jak i stawke roboczogodziny oraz

> chce wziąść rozliczenie gotówkowe.

> Myslalem zeby pojechać do ASO , zrobić wstepny kosztorys, potem

> jechać do TU i pokazać ze stawka roboczogodz jest mała oraz

> koszty części wynoszą tyle i tyle,

Żadne ASO ci tego nie zrobi,chyba że podpiszesz z nimi umowę na naprawę-sprawdzone,próbowałam tego samego.

heh tlyko ze prawdopodobnie

> ten papier bedzie o kant tylka dla TU, co robić, złożyć jakieś

> odwołanie czy co??

> jeżeli zrobią mi wycene to sie pewnie okaże ze cała sytuacja jest

> taka sama jak sytuacje opisywane w tym artykule...

> klik

IMHO jeśli się upierasz przy rozliczeniu gotówkowym to leć z tym oświadczeniem od razu do adwokata,bo sam z nimi nie wygrasz. Masz farta,bo napisali ci czarno na białym,że policzą tylko 50% cen,mnie nikt nie uprzedził i dopiero przy kosztorysie dowiedziałam się o urealnianiu cen części screwy.gif. Dlatego też pozostaje ci załatwić sprawę bezgotówkowo lub wyciągnąć grubą artylerię w postaci adwokata. I jeszcze jedno:kseruj wszystko co u nich podpisujesz,WSZYSTKO. Ja na to wpadłam,dopiero gdy niewygodne dla nich dokumenty w dziwnych okolicznościach nagle wyparowały z ich biura angryfire.gif Powodzenia!

Ps.Gdybyś jednak zdecydował się na rozliczenie gotówkowe to polecam rzeczoznawcę opisanego w tym artykule-p.Piotra Korobczuka,jakby co to kontakt mogę podać na priv waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.