Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak połączenia do CAN Setup/Proxy Alignment procedure

Featured Replies

Napisano

Do znawców FES/MES. Nie mogę połączyć się do CAN Setup/Proxy zarówno w MES 1.0 jak i FES 3.6. Do niedawna jeszcze bez problemu się łączyłem (na tym samym laptopie i tym samym ELM). Do body i np. CAN Info mogę się połączyć. Port jest ustawiony zgodnie z manualem ze strony MES.

Komunikat błędu: "Nieudało się połączyć. Stwierdzono niepewne połączenie!"

Czy ktoś się z tym spotkał? Próbowałem na różnych ustawieniach portu i zawsze to samo. Test w ustawieniach MES przechodzi.

Napisano

Nie spotkałem się z tym problemem.

Jak chcesz to możemy się spotkać i sprawdzimy różne konfiguracje, np.:

- Twój samochód+Twój interfejs+Twój laptop,

- mój samochód+Twój interfejs+Twój laptop,

- mój samochód+mój interfejs+Twój laptop,

- mój samochód+mój interfejs+mój laptop(bez sensu bo ta konfiguracja działa),

- Twój samochód+mój interfejs+Twój laptop,

- Twój samochód+mój interfejs+mój laptop,

- Twój samochód+Twój interfejs+mój laptop,

- itd.

Ewentualne wnioski będą oczywiste.

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych rozwiązanie - może komuś się przyda. Przyczyną problemu "Unreliable communication detected" było kiepskie połączenie linii CAN na kostce radia. W body pojawiał sie błąd U1602 nie dający się skasować i nie można było połączyc się z CN+ mimo, że działało normalnie, co zasugerowało mi przyczynę problemów. Po prawieniu styku wszystko wróciło do normy. Można połączyć się z CN+, i co najważniejsze z Proxy bo na dniach będę musiał zaosiować PDC. Błąd U1602 po skasowaniu już nie występuje.

Napisano

manic u mnie tez się to zdarza. Czyli ma wyjąć CN+ i posprawdzać kostki z tylu tak?

Napisano
  • Autor

> manic u mnie tez się to zdarza. Czyli ma wyjąć CN+ i posprawdzać kostki z tylu tak?

Akurat u mnie tam był słaby styk a poznałem to po niemożności połączenia z CN+. Generalnie przy takim błędzie trzeba przejrzeć, poprawić styki przez które przechodzi CAN, bo błąd występuje wtedy gdy interfejs nie może ustanowić stabilnego połączenia z jednym lub więcej hostów sieci CAN. U mnie było to CN+, ale generalnie zacznij od poprawienia kostek przy BC i pod skrzynką bezpieczników przy aku. Niezbędnym oczywiście spray do styków.

Napisano

dzięki w weekend spróbuję się tym zająć. Generalnie jak podłaczam przewód ELM autu odwala. Pojawia się bład skrzyni biegów, błąd abs, esp, asr, nawet immobilizer i loose conection wyskoczyły i w każdym module dodatkowo bład U1601 - transmisja komunikatów can. Błędy usuwam i jest ok, ale wyskakują za każdym razem gdy podłączam przewód. Do sieci CAN zupełnie się podłaczyć nie mogę jak Ty. ELM łączy się tylko z silnikiem i skrzynią biegów.

Czyli tak, sprawdzić styki przy bezpiecznikach ok.

Kostki przy BC.. tylko co to jest BC i gdzie szukać?

Możesz mi jeszcze napisać jak się wyjmuje CN+. Pewnie metodą prób i błedów bym wyjał, ale może jest jakis łatwy sposób smile.gif

Stilasza mam dopiero od lipca (od kolegi woyta z tego forum) i jeszcze się go uczę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.