Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki tył wymiana, gumka tłoka

Featured Replies

Napisano

Jako, że czeka mnie wymiana klocków z tyłu a lewe koło ma wyraźnie bardziej zużyty klocek niż prawe podejrzewam, że nie odbija tłoczek i teraz pytania, na które odpowiedzi nie znalałem w archiwum:

1. Czym najlepiej smarować prowadnice zacisku?

2. Czy smaruje się blaszki tzw. prowadnice klocków? Jeśli tak to czym?

3. Czy razem z klockami (myślę nad TRW) w komplecie będą blaszki?

4. Jak rozruszać tłoczek bo podejrzewam, że to jego wina - rozumiem, że wciskać i wkręcać ale czy czymś przesmarować pod gumkę, np. płynem hamulcowym?

5. I jak wymienia się gumkę tłoczka? - czy po wysunięciu tłoka celem wymiany tej gumki nie zapowietrzy się czasami układ?

6. Czy przy wkręcaniu tłoczka należy odpiąć linkę ręcznego?

Napisano

z tego co wyczytałem na forum to:

- gumkę czyli osłonę zakłada się jak tłoczek na maks jest wkręcony

- można smarować płynem hamulcowym

- blaszek nie smarujesz niczym, one mają chodzić luźno

- przy wykręcaniu tłoczka hamulce zapowietrzysz

- linkę ręcznego możesz odpiąć

- najlepiej się to robi jak masz to wszystko rozebrane na jakimś warsztacie, później tylko gotowe wkładasz do samochodu, odpowietrzasz i po sprawie

Napisano

> Jako, że czeka mnie wymiana klocków z tyłu a lewe koło ma wyraźnie bardziej zużyty klocek niż prawe

> podejrzewam, że nie odbija tłoczek i teraz pytania, na które odpowiedzi nie znalałem w

> archiwum:

Bardzo często przyczyną grzejacych się tarczy są zapieczone klocki w tych blaszkach prowadzacych lub cieżko chodzące prowadnice.

> 1. Czym najlepiej smarować prowadnice zacisku?

Prowadnice zacisku i prowadnice klocka w blaszkach smarujemy tzw smarem do prowadnic, tłoczków - smar silikonowy sprzedawany tubach po ok 5ml. Kup 2 tuby na oś.

Nie polecam smarów miedzowych, grafitowych, tytanowych. Łpią syf z klocków i przyśpieszają zapiekanie się mechanizmów.

> 2. Czy smaruje się blaszki tzw. prowadnice klocków? Jeśli tak to czym?

Dwie szkoły: przed demontażem starych klocków popsikaj ich prowadnice WD40 apy trochę odpusciy.

Blaszki ostrożnie zdemontować i drobnoziarnistym papierem wyczyścić na błysk (400>600>800).

Jedna szkoła mówi - nie smarujemy niczym bo się będzie zbierać syf i zapiekać

Druga szkoła mówi - smarujemy smarem silikonowym do prowadnic i tłoczków i zagladany kontrolnie do klocków co 30 tyś lub co 3 lata...

Na pewno klocki muszą w blaszkach poruszać się swobodnie ( nie luźno latać ale dać się przesunąć z umiarkowaną siłą)

> 3. Czy razem z klockami (myślę nad TRW) w komplecie będą blaszki?

Nie - jeżeli kupujesz klocki Lucas-TRW w Twoim sklepie motoryzacyjnym

Blaszki są w komplecie (powinny być) z klockami kupionymi w magicznym białym pudełku z paseczkami z napisem ricambi orginalli np w ASO lub sklepie który to sprowadzi...

W ASO można nabyć komplet blaszek na 4 koła za ok 85 zł...

> 4. Jak rozruszać tłoczek bo podejrzewam, że to jego wina - rozumiem, że wciskać i wkręcać ale czy

> czymś przesmarować pod gumkę, np. płynem hamulcowym?

1. Odkręcić korek zbiorniczka płynu - jezeli nie demontujesz zacisku, wylewasz płynu. Bo w miarę wciskania tłoczków bedzie się płyn podnosił. Można zbiorniczek otulić szmatą. Przy wciskaniu 4 tłoczków płyn z poziomu max przeleje się...

2. Tłoczki przedniej osi wciskamy.

3. Tłoczki osi tylniej wciskamy i wkrecamy. Do wciskania nadaje się bardzo dobrze ścisk stolarski ( w obi za 9 zeta) a do wkręcania tłoczka klucz do tarczy szlifierki kątowej.

Na tylniej osi ściskamy ściskiem - pół obrotu kluczem (lewy zacisk cofamy kręcąc w lewo prawy - kręcąc w prawo), poprawiamy ścisk, przekładamy klucz i siup... 2 obroty i wkrecony.

Smarujemy płynem hamulcowym lub smarem do tłoczków ... ziew.gif

Jeżeli nie rozbierasz zacisku - czyli nie rozłączasz układu biorąc zacisk na stół, nie zmieniasz gumki tłoczka, nie wyjmujesz tłoczka, nie odkręcasz odpowietrzników - to nie zapowietrzysz układu - bo i jak. Wciskasz, wkręcasz tłoczki, zakładasz nowe klocki i jazda.

> 5. I jak wymienia się gumkę tłoczka? - czy po wysunięciu tłoka celem wymiany tej gumki nie

> zapowietrzy się czasami układ?

Oczywiscie, że tak - zacisk chirurgiczny na przewód hamulcowy przed zaciskiem i odkręcamy odpowietrznik. DARKOO jakieś takie manewry robił... Zostanie do odpowietrzenia tylko tył.

Albo wybieniasz przy okazji płyn w całym układzie. Szczególnie jeżeli ma kolor herbaty ...

ale tak jak mówiłem :

Bardzo często przyczyną grzejacych się tarczy są zapieczone klocki tych blaszkach prowadzacych lub cieżko chodzące prowadnice.

Za tłoczki zabierz się jak smarowanie klocków i prowadnic nie pomoże, lub osłona gumowa jest spekana/uszkodzona lub ma 10 lat....

> 6. Czy przy wkręcaniu tłoczka należy odpiąć linkę ręcznego?

Ja nie odpinałem.

Po robocie miałem baaaaaaaaaaardzo duzy skok ręcznego.

Przejażdżka, hamowanie 1, 2, 3 i jeszcze użycie ręcznego i samo się wszystko wyregulowało - skok ręcznego mam na 5 zębów

Po zmianie klocków nie "pałuj" hamulców przez ok 300 km

A jeszcze tips

Na górnych prowadnicach tylnych zacisków (przednich chyba też) są nałozone takie gumki oink.gif

Przeważnie po demontażu nie chcą już współpracować - zwijają się albo napuchną - słowem zbyt ograniczają swobodę poruszania się prowadnicy.

Można

- zmienić na nowe z zestawu naprawczego - zgodnie ze sztuką

- albo wywalić i jeździć bez - niezgodnie ze sztuką ale prosto i wygodnie... Co najmniej 3 userów jeździ bez tych gumek i nic nie zauważyło niepokojącego - albo im się jeszcze zacisk nie rozpadł. smile.gif

Ja wywaliłem z lewego tylnego koła...

Jak już będziesz wszystko rozkręcał to sobie sprawdź grubość tarcz

CHYBA minimalne grubości wynosiły

>>ale dla silników benzynowych 1,2 1,4 1,6<<

przód 20,2 mm

tył 8,5mm albo 9,0 mm

ale nie mam gdzie sprawdzić.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie 20.GIF za wyczerpujące odpowiedzi. Powracając do tej nieszczęsnej gumy tłoczka to rozumiem, że jej wymiana jest równoznaczna z zapowietrzeniem hamulców i wylaniem płynu. Chcę się upewnić aby nie zrobić sobie kuku w warunkach mało warsztatowych. Gdyby się okazało, że tłoczek ciężko chodzi mam zamiar kilkukrotnie go wysnuąć naciskając pedał hamulca i wkręcić. Taką metodę zwyklę stosowałem na klasyczny zacisk z przodu w innych autach ale czy tu też to zadziała przy tłoczka wkręcanych. Myślałem, też aby lekko podważyć gumkę tłoczka i wcisnąć tam jakieś smarowidło. Dobrze kombinuję? biglaugh.gif

Napisano

Myślałem, też aby lekko podważyć gumkę tłoczka i wcisnąć tam

> jakieś smarowidło. Dobrze kombinuję?

Niestety źle. Jak tłoczek ciężko się przesuwa, to jedyną dobrą rzecz jaką można zrobić to zdemontować, porządnie wyczyścić, przesmarować smarem do tłoczków hamulcowych (do nabycia w sklepach moto) - smarowania płynem hamulcowym nie polecam, bo dość szybko wrócisz do sytuacji jak na początku. Zatem tylko specjalny smar. Zapowietrzenia się nie obawiaj. Albo zaciśnij przewód jak wyżej Kolega wspominał np. kluczem szwedzkim (ale ostrożnie aby nie uszkodzić) albo po odkręceniu wężyka, końcówkę zaślep gumką od odpowietrznika - często pasuje. Ostatecznie jak się płyn wyleje to też nic nie szkodzi. Zapowietrzy Ci się na 99,9% tylko ten przewód którego zacisk rozbierzesz

Napisano
  • Autor

Powracając do tematu. Klocki mam z elastyczną warstwą materiału na tylnej ściance klocka, czy mimo to można/należy przesmarować lekko tylną ściankę celem wyeliminowania ewentualnych pisków.

Napisano

> Powracając do tematu. Klocki mam z elastyczną warstwą materiału na tylnej ściance klocka, czy mimo

> to można/należy przesmarować lekko tylną ściankę celem wyeliminowania ewentualnych pisków.

Po to jest ta warstwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.