Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odczyt obrotów w Bingo-S4 w Nissan Almera N15

Featured Replies

Napisano

Co może powodować niepoprawny odczyt obrotów w/w sterowniku. Niepoprawność objawia się tym, że np na funkcji oscyloskopu (w programie na laptopie), odczytywany przebieg wygląda jak odwrócony grzebień, tzn średnia z obrotów c.a jest na właściwy poziomie i odpowiada wskazaniom obrotomierza samochodu, ale jest mnóstwo szpilek w górę do wartości np 6000, przy średniej około 800-850 na jałowym biegu.

Niekorzystny efekt tego jest taki, że pomimo ustawienia trybu przełączenie na obr malejące (próg 2200), to przełączenie na LPG występuje również w momencie dość gwałtownego przyspieszania, co daje bardzo nieprzyjemne szarpnięcie silnikiem. Dodatkowo oczywiście nie mogę załączyć Cut-off.

Jedni gazerzy twierdzili że sygnał od obr za słaby, ale to bardziej wygląda na impulsy od innych cewek. Jak to zwalczyć? Zaekranować czy co?

BTW PYTANIE! Czy ktoś może wie czy odczyt obrotów potrzebny jest tylko do przechodzenia na LPG i Cut-off, czy też może dodatkowo jest używany cały czas w algorytmie dawkowania gazu razem z lambdą i TPS.

Auto i sterownik jak w temacie

Napisano

wyglada na to, ze strasznie duzo "smieci" idzie razem z sygnalem na cewki zaplonowe. Nie znam Almery niestety, ale domniemam, ze masz 2 lub 4 cewki i sa zintegrowane z modulem.

Ja zwykle jesli mam problem z jakoscia sygnalu zaczynam od podlaczenia oscyloskopu. Jesli sie okazuje ze wartosc napiec sygnalu jest wystarczajaco wysoka to trzeba zastosowac filtrowanie, jesli jest to kwiesta slabego sygnalu - wzmacniacz. Jesli dobrze pamietam, czulosc bingo jest calkiem niezla, wiec stawaim na to drugie. Najlepiej jak wspominalem jednak podpiac oscyloskop i sprawdzic co tam sie dzieje. Jesli jednak nie masz dostepu do oscyloskopu, mozesz zbudowac prosty filtr RC. Musisz dobrac tylko elementy we wlasciwy sposob (najlepiej doswiadczalnie)

Jest jeszcze jedna mozliwosc: przewod sygnalowy do sterownika LPG lezy gdzies kolo duzego pola elektromagnetycznego (np cwki lub innych przewodow - np przewod a alternatora do aku) i pole generuje smiecie w przewodzie (impedancja wejsciowa Bingo jest bardzo duza, wiec latwo jest go zaklocic) Mozesz wtedy dac rezystor okolo 1kOhm pomiedzy sygnalem a masa (koniecznie blisko sterownika)

Powodzenia

Napisano

> Co może powodować niepoprawny odczyt obrotów w/w sterowniku.

> Niepoprawność objawia się tym, że np na funkcji oscyloskopu (w

> programie na laptopie), odczytywany przebieg wygląda jak

> odwrócony grzebień, tzn średnia z obrotów c.a jest na właściwy

> poziomie i odpowiada wskazaniom obrotomierza samochodu, ale jest

> mnóstwo szpilek w górę do wartości np 6000, przy średniej około

> 800-850 na jałowym biegu.

> Niekorzystny efekt tego jest taki, że pomimo ustawienia trybu

> przełączenie na obr malejące (próg 2200), to przełączenie na LPG

> występuje również w momencie dość gwałtownego przyspieszania,

> co daje bardzo nieprzyjemne szarpnięcie silnikiem. Dodatkowo

> oczywiście nie mogę załączyć Cut-off.

> Jedni gazerzy twierdzili że sygnał od obr za słaby, ale to bardziej

> wygląda na impulsy od innych cewek. Jak to zwalczyć? Zaekranować

> czy co?

> BTW PYTANIE! Czy ktoś może wie czy odczyt obrotów potrzebny jest

> tylko do przechodzenia na LPG i Cut-off, czy też może dodatkowo

> jest używany cały czas w algorytmie dawkowania gazu razem z

> lambdą i TPS.

> Auto i sterownik jak w temacie

Ekranowanie nie jest głupim pomysłem. Sprawdź czy masz na pewno podpięte na (-) cewki. Możesz tez spróbowac podłaczyć się do sygnału z obrotów wału o ile taki idzie (np do obrotomierza).

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ekranowanie nie jest głupim pomysłem. Sprawdź czy masz na pewno

> podpięte na (-) cewki. Możesz tez spróbowac podłaczyć się do

> sygnału z obrotów wału o ile taki idzie (np do obrotomierza).

Próbówałem zaekranować przewód z sygnalem do odczytu obr, ale nic z tego nie wychodzi.

Wygląda to jak w załączniku.

W instrukcji Bigo jest napisane że odczyt obrotów można brać z:

- minusa cewki zapłonowej

- czujnika Hall'a

- czujnika induk. min 10V (cewka zapł)

Dodam jeszcze opis "Czujnika położenia wału rozrządu i prędkości obrotowej silnika".

Zastosowano czujnik optoelektroniczny umieszczony w aparacie zapłonowym na końcu wału rozrządu zaworów

wylotowych. Tarcza czujnika obracająca się razem z wałem rozrzau zawiera 4 szczeliny rozmieszczone co

90st, przesuwające się między diodą elektroluminiscencyjną i fotodiodą, która przekazuje przez układ

formujący do ECU sygnał prostokątny o amplitudzie 5V i częstotliwości proporcjonalnej do prędkości

obrotowej silnika. Położenie diod względem szczelin w tarczy jest tak dobrane, że przekazywane sygnały

odpowiadają górnym martwym położeniom tłoków w cylindrach. Jedna ze szczelin jest nieco szersza i

pozwala zidentyfikować GMP pierwszego cylindra. Na wirującej tarczy na średnicy większej niż opisane 4

szczeliny znajduje się 360 szczelin rozstawionych co 1 st. Przekazywane za ich pośrednictwem impulsy

służą do określenia chwilowej prędkości obrotowej silnika.

Zdaje się że w czasie pierwszego montażu (wrzesień 2005) wstępnie gazownik podłaczył się do czujnika,

ale uzyskał odczyt zakłócony podobnie jak w załączniku. Więc podłączył chyba do minusa cewki zapłonwej

i sygnał był ok.

Problem wystąpił już następnego dnia o poranku (patrz wątekhttp://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Board=lpg&Number=275539048&Forum=f41&Words=&Searchpage=0&Limit=25&Main=275539048&Search=true&where=bodysub&Name=56097&daterange=1&newerval=1&newertype=y&olderval=&oldertype=&bodyprev=#Post275539048), kiedy to samochód po osągnięciu temp

przełączenia noPB->LPG przełączał się na kilka sekund na LPG, po czym przechodził na no PB, następnie

znowu na LPG (przy odpowiednich obr) i znowu noPB i tak jeszcze kilkadziesiąt razy w ciagu moich 35km

drogi do pracy. Po południu było ok (cieplej i berdziej sucho ???). W następnych dniach to samo. W

końcu pojechałem ponowie do zakładu i udało się rozwiązać ten problem huśtawki noPB-LPG, ale jak się

potem okazało powrócił problem załóceń odczytu obr.

Czy ktoś coś rozsądnego móże doradzić???

- ekranowanie raczej nic nie da - sygnał z czujnika położenia wału pp jest taki a Bingo nie radzi sobie z jego obróbką

- podłączyć się do (-) cewki chyba lepiej nie próbować bo grozi mi karuzela PB-LPG

Może trzeba pozmieniać parametry konfiguracyjne typ układu 4-cylindry 1-cewka na coś innego choć taki jest.

post-56097-14352468473036_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.