Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o przepływomierz

Featured Replies

Napisano

Witam. Ja po sasiedzku.

Mam pytanko : kuzyn ma Mondeo 93r 1,8 TD - przeplywomierz o symbolach 93BB-12B579-BAAFH60-02A 3K29

I teraz pytanie : chcialby kupic jakas uzywke i nawet sa (np. Allegro) ale sa male roznice w symbolach np.

97BB-12B579-AA ,

94BB-12B579-CA ,

albo jest identyczna pierwsza czesc symbolu czyli 93BB-12B579-BAAFH60-02A ale dalej jest inne (niz 3K29) oznaczenie.

Czy moze taki przeplywomierz kupic i bedzie on dzialac OK ?

Czy przeplywomierz (niektore sa od wersji benzynowej) beda dzialac w wersji TD ?

Prosze o jakies rady.

BTW pierwsze 2 cyfry to domyslam sie ze to rok prod. bo zgadzal sie z opisami sprzedawcow.

Napisano

> Mam pytanko : kuzyn ma Mondeo 93r 1,8 TD - przeplywomierz o symbolach 93BB-12B579-BAAFH60-02A 3K29

> jest identyczna pierwsza czesc symbolu czyli 93BB-12B579-BAAFH60-02A ale dalej jest inne (niz 3K29) oznaczenie.

> Czy moze taki przeplywomierz kupic i bedzie on dzialac OK ?

Najważniejsze jest to: 93BB-12B579-BA, a reszta nie ma znaczenia.

Z tymi rocznikami to nie tak do końca bo wg mojej orientacji 2 pierwsze cyfry oznaczają rok wprowadzenia tej części w takim wykonaniu. I tak np. ten przepływomierz, którego szukacie był wkładany do dieslów do sierpnia 1996 roku.

Ja nie raziłbym mieszać przepływki od benzyny, bo jest trochę inne zastosowanie. Chyba, że ktoś zakładał i mu dobrze to chodziło to proszę o wypowiedź. A najlepiej kilka osób bo jedna jaskółka wiosny nie czyni smile.gif .

Ale czy przepływomierz jest na pewno padnięty? B. często pomaga czyszczenie. Sam tak miałem, no chyba, że ma elektrody (jakoś inaczej to się nazywa) pourywane, albo elektronika padła :/ . I oczywiście jak będzie kupował niech się umawia na coś w stylu gwarancji rozruchowej, bo przepływka to ślizga sprawa frown.gif

Napisano
  • Autor

Wymontowalem dzis przeplywomierz z benzyny 1,8 16V z 94r - zalozymy i zobaczymy.

Symbole sa identyczne jak na tamtym z diesel-a.

Napisano

> Wymontowalem dzis przeplywomierz z benzyny 1,8 16V z 94r - zalozymy i

> zobaczymy.

> Symbole sa identyczne jak na tamtym z diesel-a.

Hehehe, a to dobre, IMHO ktoś założył do benzynki z diesla, bo o ile dobrze pamiętam to wg Forda powinny być inne numery.

A niech Ci chodzi jak najlepiej!

Napisano
  • Autor

Watpilem w powodzenie tego ale niepotrzebnie. Niewiem jak to jest ale dziala OK.

Wiecej : zalozylem tamten z diesel-a do siebie do benzyny i te same objawy co w diesel-u. Symbole identyczne a co do tego czemu to niewiem.

Moje Mondeo 1,8 16V - jestem 2-gim wlascicielem a pierwszy to rodzina z Niemiec, pelna dokumentacja a wiec odpada mozliwosc zamiany.

Kuzyna Mondeo 1,8TD - kupione w polsce, tez 2-gi wlasciciel, wersja salonowa i takze z pelna dokumentacja.

Obawiam sie ze TTMB. Tak czy inaczej przeplywka juz zamowiona.

Dzieki za sugestie ok.gif

Mam jeszcze jedna sprawe : powiedz mi jesli wiesz co to jest ten "bajerek" zaznaczony kolkiem ??

c71583157qt.th.jpg

Napisano

To chyba jest czujnik położenia gazu, jak w benzynowym masz na przepustnicy potencjometr tak tutaj to.

A z tym przepływomierzem to po prostu sprawdzałem numery w Fordzie i są różne, poza tym spotkałem się z opinią, że te przepływki mają różne charakterystyki (dają inne wartości przy takim samym cugu powietrza), ale jeżeli będzie dobrze chodził i nie będzie więcej palił to czym się przejmować?

Napisano
  • Autor

> To chyba jest czujnik położenia gazu, jak w benzynowym

Dzieki. Domyslalem sie ale wolalem sie upewnic ok.gif

> A z tym przepływomierzem to po prostu sprawdzałem numery w Fordzie i są różne,

Hmm a wiesz dokladnie jaki powinien byc ?? Bo mnie to bardzo zaciekawilo... Wiem ze tego nikt nie ruszal (napewno u mnie).

Mozesz podac symbole w/g Ciebie do w/w wersji ?

Napisano

Nie ma problemu, ale przeslij mi na maila [email protected] numer VIN tego auta TD, a jak chcesz to puść mi też tego benzynowego. Ale to jak pisałem tylko na maila, nie tutaj.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.