Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konserwacja podwozia.

Featured Replies

Napisano

Cześć.Na wiosne chce zrobic konserwacje podwozia ,i koniecznie progów.Znalazłem taki zestaw u mnie .Tylko czy lepszy będzie pod kompresor na pistolet czy na pędzel?Pod te konserwacje na progi trzeba dac jakis podkład? http://moto.allegro.pl/sika-biteks-baranek-do-konserwacji-podwozia-k000y-i3004169198.html .Akurat tego nie mozna lakierować,ale progi chcę zrobic na krawędzi łamania sie blachy.fabryczne w meganach jest lakierowane .A mi własnie sie przody wycieraja do gołej blachy.

Napisano

link nie bangla

zawsze lepiej nakladac kompresorem, lepiej nie rozcieńczać konserwacji benzyną, tylko podgrzać porządnie na kuchence i gorący nakladać.

Przed konserwacją polecam pojechać gdzies gdzie myją porządnie podwozia i oczyścić dokladnie podwozie.

Napisano

> link nie bangla

> zawsze lepiej nakladac kompresorem, lepiej nie rozcieńczać konserwacji benzyną, tylko podgrzać

> porządnie na kuchence i gorący nakladać.

> Przed konserwacją polecam pojechać gdzies gdzie myją porządnie podwozia i oczyścić dokladnie

> podwozie.

Prawda.

Od siebie dodam jak ja to robię:

- auto na myjnię. Program z myciem podwozia

- kolejny dzień - demontaż nadkoli i czego tylko się da z tego typu elementów

- zabezpieczenie wydechu żeby go nie zapaprać

- tam gdzie coś odłazi, to oczywiście szczotką drucianą zdzieram

Jak do tej pory konserwowałem środkami w sprayu (baranek), pędzel odpuść sobie. Najlepiej jest kompresorem - raz że ciśnienie z kompresora jest wyższe niż z puszki aerozolu, środki na pistolet są sporo tańsze.

Progi - mam lakierowane fabrycznie ale w miejscu gdzie łączą się z podłogą (same dolne części progów) konserwuję tak jak podwozie.

Na koniec profile zamknięte - progi od wewnątrz, maska, klapa bagażnika, drzwi - środek o nazwie Fluidol stosuję.

Robię tak już od kilku lat. Brat robi tak samo. Zero korozji i tym podobnych rzeczy.

Jedyny minus po konserwacji - zapach wewnątrz auta przez jakiś czas. Ale jeśli masz dostęp do działki albo auto stoi na zaufanym osiedlu - zostawiać uchylone szyby i wywietrzeje.

Napisano

> Juz działa

kup lepiej sobie fluidol w puszce i podgrzej na gorącym.

To jest porozcieńczane tak ,że więcej w tym benzyny niż konserwacji.