Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarznięta klamka lub awaria linki

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Jestem tu nowy ale dosyć często tu zaglądam. Kilka miesęcy temu mylem swoje stilo w myjni poczym chwycił duży mróz i zamarła mi klamka. Objawy są następujące _ otwieram samochód z centralnego zamka słychac w drzwiach pyknięcie i guzik od zamka się podnosi ale nie można otworzyc tylne dzwi po prawej stronie samochodu od zewnątrz. Trzeba je otworzyć od wewnątrz a przy dużych mrozach to nawet wewnętrznaklamka zamarza. Jest to wkórzające do granic możliwości i akurat z tej strony mam fotelik dziecięcy confused.gif. Mija już chyba trzeci miesiąc. Jeździłem daleko samochód już nieraz był zagrzany to też przy odwilży i nic. Miałem nadzieję, że odmarznie ale zaczynam już tracić nadzieję buu.gif. Czy ktoś z was wie czym może to być spowodowane, może to jakaś linka pękła. I czy można ewentualnie samemu naprawić i jak. A jezeli nie to ile może naprawa tego zamka mnie kosztować. A może warto jeszcze zaczekać dopóki słońce nie rozgrzeje te drzwi do czerwoności. Czekam na radę i wszelkie sugestie. hmm.gif

wink.gif Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego fajnego autka

Napisano

> Witajcie

Witaj waytogo.gif

> Jestem tu nowy ale dosyć często tu zaglądam. Kilka miesęcy temu mylem

> swoje stilo w myjni poczym chwycił duży mróz i zamarła mi

> klamka.

Na pulpicie jest jeszcze ciepły wątek o klamkach i zamkach

> i akurat z tej strony mam fotelik dziecięcy .

Radzę zablokować możliwość otwierania od środka drzwi tylnych, od strony fotelika ok.gif

przez przestawienia przełącznika zamka w drzwiach.

Napisano

> A jezeli nie to ile

> może naprawa tego zamka mnie kosztować. A może warto jeszcze

> zaczekać dopóki słońce nie rozgrzeje te drzwi do czerwoności.

> Czekam na radę i wszelkie sugestie.

> Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego fajnego autka

IMHO miałeś dokładnie to samo, co ja - niedawno były dłuższe wątki na ten temat. zlosnik.gif

Wilgoć dostała się do wnętrza pancerza linki która łaczy mechanizm klamki z zamkiem - to się mogło stać kiedykolwiek. Przyszły mrozy i linka zamarzła, no i teraz jest problem.

W moim przypadku pomogło przesmarowanie linek - od tego czasu nawet mrozy poniżej 20 stopni nie robią na klamkach wrażenia, a wcześniej wystarczyło -2 stopnie, żeby drzwi po stronie pasażera były z zewnątrz nie do otwarcia.

Jeśli chciałbyś naprawić to w ASO, to tam powinni znać problem - AFAIK to nawet FAP przygotował odpowiednią procedurę naprawy takiej usterki. Jeżeli wolisz pogrzebać sam, to zajęcie może być trochę kłopotliwe - drzwi w Stilo są dość solidne, ale jednocześnie jest to konstrukcja dość niefortunna jeśli chodzi o łatwość demontażu - nie wiem jak wygląda w Twoim egzemplarzu sposób mocowania blachy znajdującej się pod boczkiem drzwi do samych drzwi, z tego co wyczytałem na kąciku wnioskuję, że w całkiem sporej liczbie aut ta blacha jest przykręcana śrubami, ale np. w moim egzemplarzu okazała się być przynitowana - i taka sytuacja z oczywistych powodów komplikuje nieco samodzielną naprawę. W każdym razie trzeba zdjąc boczek drzwi, wyjąć szybę (zaczepy podnośnika dostępne są przez otwory w blasze), zdjąć blachę razem z podnośnikiem szyby, zdemontować klamkę zewnętrzną, a następnie wyjąć mechanizm zamka i mechanizm klamki. Jedno z drugim połączone jest linką - wystarczy wziąć strzykawkę z igłą i pod pancerz linki wstrzyknąć ... odrobinę płynu do chłodnic, np. Paraflu tak, żeby wyparta zostałą woda, a nastepnie oba końce linki posmarować jakimś gęstym smarem by zabezpieczyć je przed wnikaniem wilgoci. Dla świętego spokoju można zrobić to samo z linką od klamki wewnętrznej. Potem składasz wszystko spowrotem i cieszysz się niezamarzającymi drzwiami. biglaugh.gif

Wiem że metoda wygląda trochę partyzancko zlosnik.gif - po prostu opisałem to, co widziałem w ASO (mam taki zwyczaj, że przy naprawach staram się zaglądac mechanikom przez ramię rotfl.gif) - ale mimo wszystko to po prostu się sprawdza. smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź

Trochę sobie poczytałem o tym wątku.

Czy naprawiałeś drzwi może gdzieś we Wrocławiu. smile.gif

Jeżeli koszt naprawy to 50 zł to chyba nie warto samemu sie z tym męczyć spineyes.gif

Napewno nie pojadę do Amicaru we Wrocławiu bo zerwali mi okladzinę ze szczęk hamulcowych w punciaku angryfire.gifklotnia.gif

Pozdrawiam : zlosnik2.gif

Napisano

> Trochę sobie poczytałem o tym wątku.

> Czy naprawiałeś drzwi może gdzieś we Wrocławiu.

Niestety naprawiałem w Lubinie, we Wrocławiu chyba nie ma żadnego serwisu godnego polecenia. mad.gif

> Jeżeli koszt naprawy to 50 zł to chyba nie warto samemu sie z tym

> męczyć

Pewnie w przypadku naprawy płatnej koszt będzie zależał od konkretnego serwisu - warto wcześniej zadzwonić i zapytać ok.gif

> Napewno nie pojadę do Amicaru we Wrocławiu bo zerwali mi okladzinę ze

> szczęk hamulcowych w punciaku

Amicar nie jest jeszcze taki najgorszy - ADF na Karkonoskiej to dopiero tragedia. grinser006.gif Jeśli masz sporo cierpliwości i przetrwasz procedurę przyjęcia auta do serwisu i oczekiwanie na rozpoczęcie naprawy (co potrafi potrwać i ze trzy godziny nawet zlosnik.gif), to możesz tam warunkowo próbować: warunkowo dlatego, że najpierw trzebaby się dowiedzieć na której zmianie w danym tygodniu pracuje pan elektryk o nazwisku Terelak - i umówić się tak, żebny na tę zmianę nie trafić. biglaugh.gif Ta druga zmiana ma jakiegoś normalniejszego elektryka. No i jeszcze osobna kwestia to cena: ADF tani nie jest. sick.gif

Napisano
  • Autor

To nie wiarygodne i bardzo smutne że nie można miec pełne zaufanie do serwisów icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.