Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmienny poziom płynu chłodniczego.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam wątpliwości co do tego, czy poziom płynu chłodniczego w mojej Pandzie 1.1 (60 kkm -benzyna) sprawdzany przy zimnym silniku, ma prawo różnić się dość znacznie od poziomu przy silniku nagrzanym. Różnica poziomów to około 2 - 3 cm, oczywiście wyższy poziom przy nagrzanym. Wydaje mi się, że dawniej tak nie było.

Czy może to świadczyć o jakiejś nieprawidłowości? spineyes.gif

Napisano

> Witam. Mam wątpliwości co do tego, czy poziom płynu chłodniczego w mojej Pandzie 1.1 (60 kkm

> -benzyna) sprawdzany przy zimnym silniku, ma prawo różnić się dość znacznie od poziomu przy

> silniku nagrzanym. Różnica poziomów to około 2 - 3 cm, oczywiście wyższy poziom przy

> nagrzanym. Wydaje mi się, że dawniej tak nie było.

> Czy może to świadczyć o jakiejś nieprawidłowości?

całkiem normalna sprawa,zawsze przy rozgrzanym silniku poziom jest wyższy niż na zimnym smile.gif

Napisano

> całkiem normalna sprawa,zawsze przy rozgrzanym silniku poziom jest wyższy niż na zimnym

Ale nie o 3cm. Glikol aż takiej rozszerzalności cieplnej nie ma.

Może to być powietrze w układzie co jest dość powszechną sprawą.

Napisano

> Ale nie o 3cm. Glikol aż takiej rozszerzalności cieplnej nie ma.

> Może to być powietrze w układzie co jest dość powszechną sprawą.

wież napisał 2-3 tak więc 2 jest możliwe a co do powietrza w układzie to jak się nagrzeje i poziom się podniesie wystarczy korek odkręcić i usłyszy syk co świadczy o tym ze w ukł. nie ma nieszczelności smile.gif niech działa zaznaczy sobie w poziomie jak zimny i jak ciepły a wyjdzie z 1,5 cm więcej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wież napisał 2-3 tak więc 2 jest możliwe a co do powietrza w układzie to jak się nagrzeje i poziom

> się podniesie wystarczy korek odkręcić i usłyszy syk co świadczy o tym ze w ukł. nie ma

> nieszczelności niech działa zaznaczy sobie w poziomie jak zimny i jak ciepły a wyjdzie z 1,5

> cm więcej

To rozumiem, że trzeba ostrożnie odkręcić korek na gorąco i spuścić powietrze, a poziom powinien się trochę obniżyć (?)

Napisano

> To rozumiem, że trzeba ostrożnie odkręcić korek na gorąco i spuścić powietrze, a poziom powinien

> się trochę obniżyć (?)

po odkręceniu obniży się bo zniknie ciśnienie w układzie chłodzenia i wykluczy ewentualność ze układ jest nieszczelny

Napisano

> Witam. Mam wątpliwości co do tego, czy poziom płynu chłodniczego w mojej Pandzie 1.1 (60 kkm

> -benzyna) sprawdzany przy zimnym silniku, ma prawo różnić się dość znacznie od poziomu przy

> silniku nagrzanym.

Nie wiem czy to dobrze, ale mam tak samo. Przy odkręcaniu korka na ciepło też słychać "syknięcie".

Napisano

> Nie wiem czy to dobrze, ale mam tak samo. Przy odkręcaniu korka na ciepło też słychać "syknięcie".

JEST OK

Napisano

zalej na zimnym na max i po rozgrzaniu obserwuj. Nie odkręcaj w czasie jak silnik pracuje i płyn jest gorący- ryzykujesz oparzeniem płynem.

Normalnym jest że płynu na ciepło jest więcej.