Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V40 bifuel - opinie

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad kupnem V40 - rocznik ok 2002/2003. Przy przegladaniu ogłoszeń ku memu zdziwieniu zauważyłem modele z fabryczną instalacją LPG. Ktoś używał, ktoś coś słyszał ?? jak się sprawdza podtlenek LPG w tym autku ??

Napisano

Z tego co wiem to fabrycznie do volvo bifuel ładują raczej cng niż lpg hmm.gif

Napisano

Masz tu opinie mojego kolegi z innego forum volvo autko było sprowadzane , s80 z lpg fabrycznym ! ok.gif

Quote:

Przede wszystkim - zwróć uwagę na rozdzielacz gazu. Najlepiej podjedź do pobliskiego gazownika i wysłuchaj opinii o jego kondycji. W przyszłości pozwoli Ci to zaoszczędzić minimum 2300 zł.

Na tym moje rady się kończą, bo jak sam się dowiedziałem w trzech warsztatach, najbliższe firmy specjalizujące się w naprawach/diagnostyce tego typu instalacji gazowych znajdują się w Krakowie i Łodzi.

Mogę się oczywiście mylić, ponieważ nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Usłyszałem praktycznie takie same opinie w różnych miejscach, bo z początku wydawało mi się to mało realne.

Nawet w salonie Volvo (Karwala, Bielsko-Biała) nie zajmują się tego typu wersjami ;-)

Kolejna sprawa:

Koszt uzyskania atestu TDT na zbiornik LPG to koszt rzędu 200 zł. Kwestia wymiany samego zbiornika pozostaje kwestią indywidualną.

W moim przypadku nie było to konieczne.

Najlepiej zadzwoń i zapytaj w firmie zajmującą się tego typu rzeczami, czy dopuszczą do ruchu zbiornik z gumowymi przewodami zamiast miedzianych.

Sam koszt ewentualnej wymiany zbiornika to 900 zł. W razie niepowodzenia daje to 1100 zł i kupę zjedzonych nerwów.

Prawda jest taka, że wiele osób sprowadzających samochody z fabrycznymi instalacjami LPG musi wykonać przegląd "na lewo", co zazwyczaj kosztuje odpowiednio więcej. Tak było również niestety w moim przypadku. Nawet pomimo tego, że przed samym wyjazdem do Polski dokonałem przeglądu instalacji LPG w salonie Volvo w Holandii i uzyskałem certyfikat dopuszczenia do ruchu do 2021 roku, nie został on uznany w Polsce.

Dziwne są nasze przepisy, no ale cóż. Tak czy siak - masz dwa wyjścia. Które wybierzesz to Twoja sprawa.

Napisano

> dzieki, nie brzmi to najlepiej

Pamietam ze jak sprowadzałem MB 160 z Włoch z fabryczną instalacja to też były takie korowody z legalizacja mimo ze wszystko było z ważnymi badaniami technicznymi we Włoszech ! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Pamietam ze jak sprowadzałem MB 160 z Włoch z fabryczną instalacja to też były takie korowody z

> legalizacja mimo ze wszystko było z ważnymi badaniami technicznymi we Włoszech !

wiekszym problemem wydaje mi się dostępność do serwisu, który obslużyłby instalację i co za tym idzie zapewne problemy z dostaniem części zamiennych = koszty, koszty, koszty zlosnik.gif