Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ukłąd hamulcowy

Featured Replies

Napisano

Panowie!!

Wczoraj przeżyłem nielada sytuacje, otóz pękł mi przwód hamulcowy i mało nie zrobiłem sobie garażu w naczepie tira. Już jest wszystko naprawione, ale nurtuje mnie jedna sprawa pedał hamulca dalej jest miękki i zaczyna swoje działąnie prawie przy podłodze. Serwisant stwierdził, że układ jest odpowietrzony i sprawdzony na rolkach. Przed awarią pedał był twardy i działał prawie natycjmiast po wciśnięciu. Co to może być?

Napisano

Jesli uklad jest odpowietrzony, to wg mnie przyczyna sa tylne hamulce. U mnie bylo to samo i nalezalo wyciagnac samoregulatory, dobrze wyczyscic (kapiel w oleju napedowym jest niezla), a po zamontowaniu recznie wyregulowac luz. Robi sie to tak, ze linke hamulca recznego popuszczasz do minimum i nastepnie przez otwor sruby kola plaskim wkretakiem nalezy obracac kolkiem zebatym na samoregulatorze i co jakis czas kilka razy wcisnac hamulec, pozaciagac reczny. Czynnosci powtarzac tak dlugo, az pojawi sie lekki opor przy obracaniu kolem i bedzie slychac, ze szczeki ocieraja o bebny. To samo zrobic dla obu tylnych kol. Tym samym skok dzwigni hamulca recznego tez powinien wyregulowac sie dobrze bez koniecznosci krecenia przy samej dzwigni (ew. mala korekta). Ja tak robie w kazdym aucie, gdzie ludzie narzekaja na gleboki pedal hamulca i dotychczas zawsze skutkowalo. palacz.gif W mojej Sienie tez tak zrobilem i hamulec niemal natychmiast reaguje na nacisniecie pedalu. Jesli bedziesz w taki sposob regulowal, to po regulacji, na poczatku hamulce moga wydawac sie nie najmocniejsze, ale to sie szybko dopasuje i wtedy naprawde poczujesz roznice. ok.gif

Napisano

> Panowie!!

> Wczoraj przeżyłem nielada sytuacje, otóz pękł mi przwód hamulcowy i

Który? Gumowy, czy metalowy?

> mało nie zrobiłem sobie garażu w naczepie tira. Już jest

> wszystko naprawione, ale nurtuje mnie jedna sprawa pedał hamulca

> dalej jest miękki i zaczyna swoje działąnie prawie przy

> podłodze. Serwisant stwierdził, że układ jest odpowietrzony i

> sprawdzony na rolkach. Przed awarią pedał był twardy i działał

> prawie natycjmiast po wciśnięciu. Co to może być?

Jesli pękł gumowy, to może Ci wymienili na jakiś gó...ny i sie rozłazi pod wplywem ciśnienia

Napisano

> Który? Gumowy, czy metalowy?

> Jesli pękł gumowy, to może Ci wymienili na jakiś gó...ny i sie

> rozłazi pod wplywem ciśnienia

ok.gif

u mnie w ciągu roku poleciały oba metalowe z tyłu, te przy cylinderku, ostatni wymieniłem jakis miesiąc temu zlosnik.gif

warto co kilka miesięcy dokładnie samemu ocenić stan tych przewodów, wymiana jest tania i prosta, skutki nieszczelności mogą być tragiczne crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Który? Gumowy, czy metalowy?

> Jesli pękł gumowy, to może Ci wymienili na jakiś gó...ny i sie

> rozłazi pod wplywem ciśnienia

Wymieniłem metalowy - lewy tylny. Mechanik stwierdził, że przewód tarł o karoserię i się przetarł. Dla mnie jest to niedorzeczne!!

Napisano
  • Autor

Wczoraj nie wytrzymałem i pojechałem do ASO, odpowietrzyli układ, ale dalej jest coś nie tak(miekki pedał). Mechanik wspominał coś o pompie?

Co jeszcze można sprawdzić?

Napisano

> Wczoraj nie wytrzymałem i pojechałem do ASO, odpowietrzyli układ, ale

> dalej jest coś nie tak(miekki pedał). Mechanik wspominał coś o

> pompie?

> Co jeszcze można sprawdzić?

Pompa nie koniecznie musi być nieszczelna. Może być zapowietrzona, jeżeli poszedł Ci przewód, a miśki w warsztacie odpowietrzyli tylko końcówki ...

Napisano

> Pompa nie koniecznie musi być nieszczelna. Może być zapowietrzona,

> jeżeli poszedł Ci przewód, a miśki w warsztacie odpowietrzyli

> tylko końcówki ...

A jest na pompie jakis zaworek odpowietrzajacy? Ja zawsze odpowietrzalem tylko koncowki, nawet jak plyn wymienialem i wszystko bylo w porzadku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.