Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[VC] Gumy stabilizatora tył

Featured Replies

Napisano

Witam, strasznie zaczęło mi skrzypieć kilka dni temu tylne zawieszenie, pojechałem na stację diagnostyczną i diagnosta wyczuł lekki luz na gumie stabilizatora. Po złapaniu za stabilizator trzeszczenie ustawało. Psiknąłem chwilowo Wd-40 w gumę i ucichło więc na 99% wina tej gumy. Z tego co wiem to są 3 rozmiary gum -17-19mm. Zmierzyłem stabilizator i jest 19mm, jednak gdzieś w necie wyczytałem że można dać spokojnie 1mm mniejszą gumę. Prawda to? Wcisnę bez problemu i nie będzie jakichś późniejszych problemów? Czy lepiej brać 19mm?

Napisano

Idź w poliuretan - starczy na dłużej.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Idź w poliuretan - starczy na dłużej.

> PZDR VEN

Idzie to kupić bez problemu i jaka cena? Nie będzie skrzypiało? wink.gif Bo teraz wstyd jechać crazy.gif Trzeszczy jak stara kanapa tongue.gif

Napisano

> Idzie to kupić bez problemu i jaka cena? Nie będzie skrzypiało? Bo teraz wstyd jechać Trzeszczy

> jak stara kanapa

GOOGLE

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> GOOGLE

> PZDR VEN

Piszą że skrzypi i trzeba co jakiś czas smarować więc odpada no.gif Co tydzień schodzić do kanału nie mam zamiaru wink.gif

A o rozmiarze coś wiesz?

Napisano

> Piszą że skrzypi i trzeba co jakiś czas smarować więc odpada Co tydzień schodzić do kanału nie

> mam zamiaru

Co do skrzypienia nie wiem, nie mam doświadczenia. Przy nowym samochodzie jak by mi przyszła wymiana gum to pewnie bym brał je pod uwagę ze względów na trwałość, ale faktycznie jakby mi miało skrzypieć to bym sobie darował.

> A o rozmiarze coś wiesz?

Tego też nie wiem, ale z doświadczenia wiem, że jeżeli chcesz mieć komfortowe auto to lepiej dokonywać naprawy tak jak zaleca producent.

PZDR VEN

Napisano

Tylko, że sprawa ma się tak, że do VC jako tako nie ma poliuretanów (mówię na podstawie strongflex.eu).

Z tego co widzę, to podpasowałyby te tuleje od VB, gdyby miały to być poliuretany.

Co do skrzypienia...skrzypią, zwłaszcza gdy nie są smarowane (smarowidło dostarczane w komplecie z poli).

Średnicę można sprawdzić po numerze Vin lub zmierzyć samodzielnie stabilizator.

Co do rozmiaru. Czasem zdarza się że sam pręt jest wytarty i można dać gumę o jeden rozmiar mniejszą. Jeśli pręt jest w dobrym stanie, to możesz mieć ciężko z dokręceniem tego, bo tuleja się nie "zamknie" i będzie prężyć, jeśli wybierzesz tę mniejszą średnicę.

Co do obecnego skrzypienia. Możesz a nawet powinieneś zdemontować obecne tuleje, oczyścić je z piasku, oczyścić pręt i dać smar silikonowy pomiędzy tuleję oraz pręt stabilizatora.

Napisano
  • Autor

> Tylko, że sprawa ma się tak, że do VC jako tako nie ma poliuretanów (mówię na podstawie

> strongflex.eu).

TUTAJ niby coś mają, nawet są wszystkie rozmiary, ale cena 85/szt. trochę przegięcie. Wymiana prosta i cena znośna to chyba wezmę oryginały czy jakiś lepszy zamiennik, pewnie na 100kkm starczy

> Co do rozmiaru. Czasem zdarza się że sam pręt jest wytarty i można dać gumę o jeden rozmiar

> mniejszą. Jeśli pręt jest w dobrym stanie, to możesz mieć ciężko z dokręceniem tego, bo tuleja

> się nie "zamknie" i będzie prężyć, jeśli wybierzesz tę mniejszą średnicę.

Czyli najlepiej kupować po zdjęciu starej ok.gif

> Co do obecnego skrzypienia. Możesz a nawet powinieneś zdemontować obecne tuleje, oczyścić je z

> piasku, oczyścić pręt i dać smar silikonowy pomiędzy tuleję oraz pręt stabilizatora.

Nie ma to sensu bo mam już luz na tej gumie i tak czy siak muszę zmienić. Smar pójdzie na nową. Thx ok.gif

Napisano

> TUTAJ niby coś mają, nawet są wszystkie rozmiary, ale cena 85/szt. trochę przegięcie. Wymiana

> prosta i cena znośna to chyba wezmę oryginały czy jakiś lepszy zamiennik, pewnie na 100kkm

> starczy

Zapomniałem o Powerflex, jak widać są, ale osobiście nie zapłaciłbym 170zł za dwie takie tuleje, już lepiej kombinować z taką tuleją od VB, Saaba, jeśli ma być poli.

> Czyli najlepiej kupować po zdjęciu starej

Stara nie może być wzorem doboru dla nowej tulei, bo ona też się "wybija" i jej średnica z czasem się zwiększa. Przykładowo: masz stabilizator 19mm - jest w dobrym stanie- bierzesz tuleję 19mm. Stabilizator 19mm - nieco wytarty - możesz próbować z tuleją 18mm.

Napisano
  • Autor

> Zapomniałem o Powerflex, jak widać są, ale osobiście nie zapłaciłbym 170zł za dwie takie tuleje,

> już lepiej kombinować z taką tuleją od VB, Saaba, jeśli ma być poli.

Nie będę kombinował, zostanę przy gumowych ok.gif

> Stara nie może być wzorem doboru dla nowej tulei, bo ona też się "wybija" i jej średnica z czasem

> się zwiększa. Przykładowo: masz stabilizator 19mm - jest w dobrym stanie- bierzesz tuleję

> 19mm. Stabilizator 19mm - nieco wytarty - możesz próbować z tuleją 18mm.

Rozbiorę w tygodniu i zobaczę jak wygląda pod gumą stablilzator i coś dopasuję. THX ok.gif