Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fire 2001 "kicha" przy przyspieszaniu jak się rozgrzeje

Featured Replies

Napisano

Skoro już w innym wątku dowiedziałem się, że "ufo" w moim samochodzie nie występuje, nurtuje mnie co innego może być nie tak. Opiszę całą sytuację od początku, bowiem problem pojawił się po... przeglądzie w ASO yikes.gif. Ponieważ mam taki zwyczaj, że lubię się przyglądać co pan mechanik robi, to mam w miarę dokładny obraz sytuacji. Wszystko wskazuje na to, że przez kilka dni przed przeglądem jeździłem na 3 cylindrach (to możliwe jest?) samochód przy określonych obrotach wpadał w solidne wibracje i brzmiał jak "podrasowany". Mechanik stwierdził uszkodzenie jednego z kabli WN. Oprócz tego było czyszczenie rozrusznika, więc komp został wyresetowany, bo rzecz jasna przy tej operacji mechanik odłączył akumulator. Później zgodnie z regułami silnik pracował aż do włączenia się wentylatora chłodnicy. Oprócz tego standard, a więc wymiana filtrów, oleju i płynu chłodzącego. Wymienione też zostały wszystkie 4 świece. Po przeglądzie te wibracje i "tuning sound" znikły, silnik pracuje cicho i płynnie, z małym wyjątkiem. Jeżeli jest rozgrzany (kilkanaście minut jazdy) to: wolne obroty są niskie i nierównomierne, przy przyspieszaniu szarpie, traci chwilami moc i czasem "kicha". Jest to szczególnie odczuwalne przy przyspieszaniu pod obciążeniem, im mocniej depnę gaz, tym bardziej to zjawisko występuje. Na wyższych obrotach jest wszystko w porządku. Jeżeli silnik jest zimny to żaden z tych objawów nie występuje. Co na to fachowcy? Z początku tak sobie (pewnie głupio) pomyślałem, że do układu paliwowego przy wymianie filtra dostało się powietrze, ale do tej pory przecież by uciekło. Poza tym zależność od temperatury i obrotów sugeruje problemy z układem zapłonowym? Dodam, że mechanior nie podłączał samochodu do kompa (a wydaje mi się, że przy przeglądzie powinien, no ale może to mi się tylko tak wydaje).

Napisano

hmm może być coś z zapołonem, albo wałek rozrządu źle ustawiony, lub zawór się zawiesza...

sprawdziłbym ustawienie wałka bo jak miałem przestawiony to właśnie była taka lipa, chodził dopiero na wysokich obrotach...

jest jakaś podciśnieniowa regulacja zapłonu(map sensor w jakimś module)?? nagłe wciskanie gazu czy jazda pod obciążeniem mogła by sugerować że to mogło by być coś takiego

jak jest zimny i auto jedzie na "ssaniu" to ze względu na bogatą mieszankę problem może nie występować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.