Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe hamowanie- jakie tarcze na wymianę?

Featured Replies

Napisano

Heja grinser006.gif

Czas się zbliża na wymianę hamulców. Od czego możnaby było włożyć większą tarczę? Ktoś próbował montować coś lepszego niż fabryka? wink.gif

Napisano

> Heja

> Czas się zbliża na wymianę hamulców. Od czego możnaby było włożyć większą tarczę? Ktoś próbował

> montować coś lepszego niż fabryka?

jezeli dobrze pamietam to od stilo pasuja

oczywiscie konieczna rowniez wymiana calego zacisku

natomiast jezeli zostajesz przy fobrycznym rozmiarze to przemysl mikoda oraz zestaw bosch

u siebie mialem zestaw

mikoda (nawiercane i nacinane)+remsa

komplet bosch

z obu bylem bardzo zadowolony

osobiscie odradzam RH (road house) - bardzo nie lubily wyzszej temperatury - wrazenie "hamowania szklem" na rozgrzanych hamulcach

Napisano

> Heja

> Czas się zbliża na wymianę hamulców. Od czego możnaby było włożyć większą tarczę? Ktoś próbował

ATE+ATE

> montować coś lepszego niż fabryka?

zoacz jak wygląda sytuacja z heblami od P2 1,2 16v, ale to grubsza robota będzie, od Stilo to już w ogóle i fele na cokolwiek większego będą minimum 14-15" wink.gif

Napisano
  • Autor

> ATE+ATE

> zoacz jak wygląda sytuacja z heblami od P2 1,2 16v, ale to grubsza robota będzie, od Stilo to już w

> ogóle i fele na cokolwiek większego będą minimum 14-15"

Mam zaciski z Marei JTD. Ktoś na centomanii pisał, że pasują do Cienkiego. W katalogu IC widziałem, że zaciski z cienkiego, seja i pandy są te same. Zobaczymy, może się uda.

PS. Jeżdżę na 15"

d42af97824005ef0.jpg

de0405a24569b0ae.jpg

Napisano

> ATE+ATE

> zoacz jak wygląda sytuacja z heblami od P2 1,2 16v, ale to grubsza robota będzie, od Stilo to już w

> ogóle i fele na cokolwiek większego będą minimum 14-15"

czy stilio czy ten punciak bedzie to samo - 257 mm tarcza wiec wymiana zaciskow co pociaga za soba zmiane felg na minimum 14"

mozna pobawic sie we wsadzenie wentylowanych od pandy 1,3 ale to tez wymiana zacoskow z tym ze chyba zmiesci sie do felgi 13"

ale wg mnie w zupelnosci poprawe zapewni zalozenie sensownych tarcz i co moze nawet istotniejsze - klockow

Napisano

> Mam zaciski z Marei JTD. Ktoś na centomanii pisał, że pasują do Cienkiego. W katalogu IC widziałem,

> że zaciski z cienkiego, seja i pandy są te same. Zobaczymy, może się uda.

> PS. Jeżdżę na 15"

to jak nic przekladka i tarcze odpowiednio wieksze i masz po sprawie - z tego co wiem pasuje p&p

Napisano

A co powiecie na tarcze od 100HP ?

Napisano
  • Autor

> A co powiecie na tarcze od 100HP ?

100HP 257mm/22mm

Marea 257mm/20mm

Bez różnicy czy to mery czy to 100hp.

Napisano

> A co powiecie na tarcze od 100HP ?

a ja tak przewrotnie zapytam - co masz na mysli mowiac ze slabo hamuje?

bo wymieniajac tarcze na wieksze zyskasz glownie to ze bedziesz potrzebowal mniejszej sily nacisku na pedal w celu uzyskania tej samej sily hamowania ale z drugiej strony latwiej doprowadzisz do zablokowania kol oraz mozliwosc bardziej precyzyjnego dozowania sily hamowania, zyskasz rowniez lepsze odprowadzanie ciepla ale efekt fadingu doskonale rowniez zniwelujesz odpowiednim doborem tarcz i klockow o takim rozmiarze jak masz fabrycznie - roznice sa ogromne pomiedzy producentami

wg mnie najbardziej zyskasz na doborze zestawu tarcza/klocek ale i tak nie przeszkoczysz tego co.... opona "utrzyma" na asfalcie

Napisano

Jak miałem kiedyś punciaka to zmieniłem tarcze 240mm pełne na 284mm wentylowane (zacisk wielotłoczkowy) i nie było problemu z blokowaniem hamulca , a przeciążenie na racingowych klockach było masakryczne grinser006.gif

W pandzie wystarczy zmiana na 257mm (nawet pełne) + dobry klocek

Napisano
  • Autor

> Jak miałem kiedyś punciaka to zmieniłem tarcze 240mm pełne na 284mm wentylowane (zacisk

> wielotłoczkowy) i nie było problemu z blokowaniem hamulca , a przeciążenie na racingowych

> klockach było masakryczne

> W pandzie wystarczy zmiana na 257mm (nawet pełne) + dobry klocek

Z czego były te heble?

Napisano

> Z czego były te heble?

Z szejczento wink.gif zestaw big brake kit taroxa 270751858-jezyk.gif

Na seryjnym silniku miałem ebc zestaw tarcze zwykłe + klocki greenstuff + jakiś lepszy płyn i było bardzo fajnie. Tak więc ja radze poszukać dobrego klocka typu greenstuff , ferodo ds performance i będzie sporo lepiej a nie będą koszta związane z zabawami swapu hamulca.

Napisano
  • Autor

> Z szejczento zestaw big brake kit taroxa

> Na seryjnym silniku miałem ebc zestaw tarcze zwykłe + klocki greenstuff + jakiś lepszy płyn i było

> bardzo fajnie. Tak więc ja radze poszukać dobrego klocka typu greenstuff , ferodo ds

> performance i będzie sporo lepiej a nie będą koszta związane z zabawami swapu hamulca.

Kupiłem komplet EBC tarcze gładkie plus Green Stuff. Okazja była, żal nie kupić grinser006.gif

Napisano

> Kupiłem komplet EBC tarcze gładkie plus Green Stuff. Okazja była, żal nie kupić

Będziesz zadowolony , tylko nie pałuj przez 200km wozidła ,żeby nie popsuć klocka grinser006.gif