Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

i30 - moja opinia

Featured Replies

Napisano

witam. Tak mnie naszło na naskrobanie jakiś wniosków o nowym i30. Tata mój zamienił poprzedniego i30 1.4 benzyna 109KM na nowego 1.6 benzyna 120KM, wersja classic plus. Odebrał w zeszłym tygodniu, ja pojeździłem nim trochę w weekend.

Pierwsze wrażenie jest takie, że to jest całkiem inny samochód. Nie tylko wygląd, ale i materiały w środku, wykonanie. Miękkie plastiki, dobrze spasowane, nic nie skrzypi, nie trzeszczy ani podczas jazdy, ani przy naciskaniu ręką.

Ale największa różnica to cisza podczas jazdy w porównaniu z poprzednim. Dużo lepsze wyciszenie silnika, do tego 6 biegów zamiast pięciu i przy 120km/h jest naprawdę cicho. Jedynie za głośny jest szum od opon. Nie wiem czy to wina konkretnych opon fabrycznych, czy wytłumienia nadkoli. Zobaczymy jak będzie na zimówkach. Ale i tak w porównaniu z poprzednikiem - przepaść. W ogóle ten silnik jak się nagrzeje jest prawie niesłyszalny. Nawet jak się stanie obok auta słychać tylko takie cyk,cyk,cyk. Naprawdę mi się to spodobało ok.gif

Chociaż ten 6 bieg taki trochę oszukany - jest bardzo mała różnica w obrotach miedzy 5 a 6. Przy jeździe na 5 i 3,5 tys. rpm po wrzuceniu 6, obroty spadają do 3 tys rpm.

Poza tym widać, że Hyundai się uczy. Wreszcie odkryli kierunkowskazy impulsowe - dotykamy dźwigienkę, mignie 3 razy. Coś co w Europie jest już znane od dawna zlosnik.gif A ja jestem do tego bardzo przyzwyczajony. Do tego bajer typu regulowana w trzech poziomach siła wspomagania - coś jak przycisk CITY we Fiacie, który był już 10 lat temu zlosnik.gif.

Ogólnie samochód jest bardzo poprawny, ciężko się do czegoś przyczepić. Silnik 1.6 nawet całkiem przyzwoicie daje sobie radę, biegi wchodzą płynnie bez haczeń (czego nie można było powiedzieć o poprzedniku). Spalanie jest ok, jeżeli komp pokazuje prawdę. Po zresetowaniu, przejechaniu kilkudziesięciu km w sobotę po trasach takich jak zazwyczaj jeżdżę pokazał równe 6l/100km (Bravo 1.4 turbo mi pali tak z litra więcej). Ojcu w trasie 400km z przejazdem przez Kraków i Wawę wyświetlił 5.7l/100km. Całkiem przyzwoicie. Jakby się pobawić w faktyczny ecodriving można by pewnie spalić mniej.

Czyli jakie wnioski? Sam nie wiem, samochód bardzo poprawny, ale też zupełnie niczym się nie wyróżnia. W sumie nie ma nic takiego, że dla tego chciałbym go mieć. (tak jak np. w Bravo świetny silnik T-Jet).

Chociaż na pewno bym się mógł do niego przyzwyczaić i polubić. Żeby tylko dawali tam jakiś silniczek typu doładowane 150KM.

Napisano

Mnie nie zachwycil. W sensie jest lepszy od mojego ceeda ale tez nie oferuje niczego zebym zrobil wow. Silnik bedzie 1.2 T dla fanow downsajzingu. grinser006.gif Podsumowujac zblizyl sie cenowo do konkurencji wiec jest w czym wybierac.

Napisano

> Chociaż ten 6 bieg taki trochę oszukany - jest bardzo mała różnica w obrotach miedzy 5 a 6. Przy

> jeździe na 5 i 3,5 tys. rpm po wrzuceniu 6, obroty spadają do 3 tys rpm.

> Poza tym widać, że Hyundai się uczy. Wreszcie odkryli kierunkowskazy impulsowe - dotykamy

> dźwigienkę, mignie 3 razy. Coś co w Europie jest już znane od dawna

ta 6tka to normalna;

kierunków też mi takich brakuje po sprzedaży vektry C.

Napisano
  • Autor

> Mnie nie zachwycil. W sensie jest lepszy od mojego ceeda ale tez nie oferuje niczego zebym zrobil

> wow. Silnik bedzie 1.2 T dla fanow downsajzingu. Podsumowujac zblizyl sie cenowo do

> konkurencji wiec jest w czym wybierac.

no właśnie. Cena już jest europejska zlosnik.gif