Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sufit - ocieplenie

Featured Replies

Napisano

Czołem Wszystkim,

Jest sobie domek piętrowy, w którym za podłągę piętra robią dwie warstwy płyt wiórowych, od spodu wzmocnionych jętkami, a całośc opiera się na legarach.

Teraz tak, chciałbym to ocieplić wełną, aby odzielić na ile się da parter i piętro "cieplnie" i "akustycznie" - wełnę mam starą 15cm ale jarą do tego

Jak ułożę teraz wełnę, to później folię, stelaż i płyty G-K czy najpierw stelaż, a potem folię?

Poniżej fotka jak to wygląda

287092690-IMAG0603.jpg

post-116584-14352521269021_thumb.jpg

Napisano

Wełna/stelaż i na koniec folia paroizolacyjna. Bezpośrednio na nią płyty GK.

Między profile pod folia można dać jeszcze poprzecznie 5cm. wełny jeśli się zmieści. Tzn. równolegle do profili ale poprzecznie do wełny 15cm.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Wełna/stelaż i na koniec folia paroizolacyjna. Bezpośrednio na nią płyty GK.

no dobra, ale jak dam folię na profile, to zakładając płyty skąd mam wiedzieć gdzie jest profil spineyes.gif

A ponadto jak mam przymocować folę do profili niewiem.gif

W "mojej" wersji do bym ją przybił tracerem do krokwi, a tak to niewiem.gif.

Jeszcze jedno - pokój ma wymiary 4x4,5 - czy to już wymaga zastosowania profili krzyżowych czy mogę tyko wzdłuż od belki do belki na ES-ach? Wówczas będą koło siebie szły równolegle te profile, ale nie połączone ze sobą - tu jeszcze pytanie co ile cm ma być profil?

I jak się wogóle nazywają profile sufitowe i te na ścianach dookoła (ramka).

Jeżeli chodzi o wysokość to obecnie od podłogi do podłogi mam 295cm, więc jest z czego opuszczać, ale nie wiem czy mam aż tyle wełny?

I ostatnie pytanko nt. wentylacji tej przestrzeni - czy ona jest tu potrzebna?, Jeżeli tak to jak ją wykonać? Obecnie już 4 lata tu mieszkam i nigdy nie wywołałem takiej wilgoci aby się woda skraplała, każde pomieszczenie ma wentylację grawitacyjną (rurę przez ścianę), a w łazience dodatkowo wentylator.

W pokoju i korytarzu dałbym zwykłe płyty a w kuchni i łazience zielone - więc to + folia to chyba nie puści nic do wełny?

Dodatkowo na piętrze bedą tylko same sypialnie, pokoje dziecięce, na podłogach wykładzina lub panele na piance ale bez foli więc ewentualna wilgoć powinna odparować przez podłogę?

Sorki za taki długi post 20.GIF

Napisano

> A ponadto jak mam przymocować folę do profili

Taśma dwustronna wink.gif - serio

grinser006.gif

> no dobra, ale jak dam folię na profile, to zakładając płyty skąd mam wiedzieć gdzie jest profil

Ty chcesz dawać plandekę czy folię zlosnik2.gif że nie będziesz widział profili ?

Folia "po wełnie" jest lekko żółta - większość będzie widać, na pewno profile wink.gif

A poza tym profile robisz co 40cm, lub 60cm, więc jak byś nie widział to zawsze możesz zmierzyć.

Napisano

po pierwsze weź napisz, czy ta konstrukcja legarów to jest solidna ? Jakoś na zdjęciach to licho wygląda. Te poprzeczki jaki mają cel ?

> no dobra, ale jak dam folię na profile, to zakładając płyty skąd mam wiedzieć gdzie jest profil

> A ponadto jak mam przymocować folę do profili

no bez jaj, przecież wymierzysz. Poza tym dobrym zwyczajem jest zrobienie kresek na ścianie po obu stronach profili. Zresztą będziesz miał stały rozstaw profili, to nawet miarką na płycie odmierzysz.

> W "mojej" wersji do bym ją przybił tracerem do krokwi, a tak to .

> Jeszcze jedno - pokój ma wymiary 4x4,5 - czy to już wymaga zastosowania profili krzyżowych czy mogę

> tyko wzdłuż od belki do belki na ES-ach? Wówczas będą koło siebie szły równolegle te profile,

> ale nie połączone ze sobą - tu jeszcze pytanie co ile cm ma być profil?

Zdecydowanie konstrukcja krzyżowa. Profil nośny co 100 cm, profile do których kręcisz płyty co 40 cm.

> I jak się wogóle nazywają profile sufitowe i te na ścianach dookoła (ramka).

Ramka UD30, profile CD60.

> Jeżeli chodzi o wysokość to obecnie od podłogi do podłogi mam 295cm, więc jest z czego opuszczać,

> ale nie wiem czy mam aż tyle wełny?

wełnę załaduj pod sam sufit. przymocuj ją sznurkiem albo drutem rozciągniętym na wbitych gwoździach. Opuść sufit tyle ile uważasz za stosowne. Około 260 cm to dobra wysokość.

> I ostatnie pytanko nt. wentylacji tej przestrzeni - czy ona jest tu potrzebna?, Jeżeli tak to jak

> ją wykonać? Obecnie już 4 lata tu mieszkam i nigdy nie wywołałem takiej wilgoci aby się woda

> skraplała, każde pomieszczenie ma wentylację grawitacyjną (rurę przez ścianę), a w łazience

> dodatkowo wentylator.

> W pokoju i korytarzu dałbym zwykłe płyty a w kuchni i łazience zielone - więc to + folia to chyba

> nie puści nic do wełny?

> Dodatkowo na piętrze bedą tylko same sypialnie, pokoje dziecięce, na podłogach wykładzina lub

> panele na piance ale bez foli więc ewentualna wilgoć powinna odparować przez podłogę?

> Sorki za taki długi post

Do łazienki i kuchni zielone, pozostałe pomieszczenia zwykłe. Co do paroizolacji - ja bym dał wszędzie, to też zabezpiecza przed fruwaniem kawałków wełny. Pewnie jakieś oczka halogenowe, itp będziesz montował.

Napisano

> n

> ale nie połączone ze sobą - tu jeszcze pytanie co ile cm ma być profil?

Płyta ma 120cm szerokości, możesz zrobić co 40 ("na bogato" wink.gif ) lub co 60.

> I jak się wogóle nazywają profile sufitowe i te na ścianach dookoła (ramka).

CD (CD60 - używam):

1232.jpg

, i U30 - profil przyścienny (w jednym sklepie kilka minut tłumaczyłem o co mi chodzi, nie rozumieli jak mówiłem profil "U" ):

39cf6035be6004a0d72ddadce9985567.jpg

Napisano
  • Autor

> po pierwsze weź napisz, czy ta konstrukcja legarów to jest solidna ?

a jak to zbadać cfaniaczek.gif.

Jak 4 lata temu nie było jeszcze nic to jak stałem na legarach to żaden się nie uginał przy mojej wadze (95kg)

Jakoś na zdjęciach to licho

> wygląda.

tak, wiem, ale w rzeczywistości tak nie jest

> Te poprzeczki jaki mają cel ?

Tak bardzo duży, otóż rozstaw między legarami wynosi ok. 110cm, i jak miałem tylko 1 warstwę płyt to one się mocno uginały - wówczas zastosowałem to co widzicie - polepszyło to znacznie komfort chodzenia po podłodze, a miesiąc temu jeszcze dołożyłwm kolejną warstwę i teraz to już jest wogóle miodzio

Napisano
  • Autor

>Poza tym dobrym zwyczajem jest zrobienie kresek na ścianie po obu

> stronach profili.

o świetna uwaga ok.gif

> Zdecydowanie konstrukcja krzyżowa. Profil nośny co 100 cm, profile do których kręcisz płyty co 40

> cm.

> Ramka UD30, profile CD60.

ale co znaczy "nośny" - czy ten nośny jest wyżej od pozostałych? Czy jego również wykonam z profilu CD60 niewiem.gif

I czy mógłbyś podesłać mi jakiegoś linka jak wygląda (zdjęcie nawet) ta konstrukcja krzyżowa i jak się łączy te profile "na krzyż"?

> wełnę załaduj pod sam sufit. przymocuj ją sznurkiem albo drutem rozciągniętym na wbitych

> gwoździach.

ok.gif

> Co do paroizolacji - ja bym dał

> wszędzie, to też zabezpiecza przed fruwaniem kawałków wełny.

ok.gif

> Pewnie jakieś oczka halogenowe,

> itp będziesz montował.

nigdy

Jeszcze jedno pytanie, bowiem piszesz, że prawidłowa kolejnośc to:

wełna

stelaż

folia

płyty

a czy mogę zrobić

wełna

folia

stelaż

płyty

jeżeli nie to dlaczego - czym się to różni?

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie, bowiem piszesz, że prawidłowa kolejnośc to:

> wełna

> stelaż

> folia

> płyty

> a czy mogę zrobić

> wełna

> folia

> stelaż

> płyty

> jeżeli nie to dlaczego - czym się to różni?

Jak chcesz przykręcić wieszaki jak będzie zafoliowane ? wink.gif

Łatwiej jest położyć wełnę (mocując sznurkiem), potem przykręcić wieszaki, następnie stelaż i na niego taśma dwustronna (kawałki po np. 5cm) co pół metra, odklejasz ten papier zabezpieczający, rozciągasz i przyklejasz folię - prosta robota smile.gif

Napisano
  • Autor

dlatego tak chcialem żeby wełna nie łatała mi po pokoju bo tym roku nie zrobię chyba płyt i folia by ja trzymała

Napisano
  • Autor

pokażesz może jak wykonać tę zabudowę krzyrzową?