Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kluczyk C8

Featured Replies

Napisano

Kupiłem C8 z jednym kluczykiem. Dorobienie drugiego to około 500zł. Ale mam drugi samochód na części, z dwoma kluczykami i wpadłem na szalony plan wymiany wkładek pomiędzy samochodami. Wkładki przekładam i będzie OK ale co z elektroniką? Czy aby zachować immobilizer muszę przełożyć również sterownik silnika? A co ze zdalnym sterowaniem centralnym zamkiem i drzwiami?

Z tego co doczytałem nie ma możliwości używanego kluczyka zaprogramować pod nowy samochód, stąd te kombinacje i moje pytania.

Napisano

> Kupiłem C8 z jednym kluczykiem. Dorobienie drugiego to około 500zł. Ale mam drugi samochód na

> części, z dwoma kluczykami i wpadłem na szalony plan wymiany wkładek pomiędzy samochodami.

> Wkładki przekładam i będzie OK ale co z elektroniką? Czy aby zachować immobilizer muszę

> przełożyć również sterownik silnika? A co ze zdalnym sterowaniem centralnym zamkiem i

> drzwiami?

> Z tego co doczytałem nie ma możliwości używanego kluczyka zaprogramować pod nowy samochód, stąd te

> kombinacje i moje pytania.

Tak, nie ma mozliwości drugi raz dodać juz zaprogramowanego klucza do BSI innego auta, przynajmniej uzywając do tego oryginalnego interfejsu i programu.

Natomiast jeśli chodzi o magików dorabiaczy to czynią cuda.

Czy dawcę masz w dokładnie takiej samej wersji i roczniku, bo to bardzo ważne.

Czasami można na Allegro trafić okazyjnie nowy kluczyk.

Napisano
  • Autor

> Tak, nie ma mozliwości drugi raz dodać juz zaprogramowanego klucza do BSI innego auta, przynajmniej

> uzywając do tego oryginalnego interfejsu i programu.

> Natomiast jeśli chodzi o magików dorabiaczy to czynią cuda.

> Czy dawcę masz w dokładnie takiej samej wersji i roczniku, bo to bardzo ważne.

> Czasami można na Allegro trafić okazyjnie nowy kluczyk.

Dawca jest młodszy o 3 miesiące, uwzględniałem to podczas szukania wink.gif

Mnie by najbardziej interesowało jednak przełożenie wszystkiego bo wtedy mam zerowy koszt robocizny. Chyba, że trzeba będzie również wymieniać sterownik silnika to wtedy od nowa wgrywanie tego co na nim jest pozmieniane a to może się nie opłacać.

Napisano

> Dawca jest młodszy o 3 miesiące, uwzględniałem to podczas szukania

> Mnie by najbardziej interesowało jednak przełożenie wszystkiego bo wtedy mam zerowy koszt

> robocizny. Chyba, że trzeba będzie również wymieniać sterownik silnika to wtedy od nowa

> wgrywanie tego co na nim jest pozmieniane a to może się nie opłacać.

Nie tyle sterownik silnika (ECU) co BSI z auta dawcy razem z kluczykami do nowego auta.

Ale tak jak napisałeś będziesz musiał zrobić teleprogramowanie najlepiej z Internetu pod nr nadwozia biorcy

Napisano
  • Autor

> Nie tyle sterownik silnika (ECU) co BSI z auta dawcy razem z kluczykami do nowego auta.

> Ale tak jak napisałeś będziesz musiał zrobić teleprogramowanie najlepiej z Internetu pod nr

> nadwozia biorcy

Yyy, a możesz jaśniej? niewiem.gif Przekładam BSI i muszę go teleprogramować tzn co? Klikam w Lexii to, czego normalnie nie można?

Przy okazji, bo czuję że to właściwy moment, dawca ma alarm fabryczny, mój jakimś cudem nie miał i planuję przekładkę. Chyba właśnie z tego powodu też podlegałoby wymianie BSI, dobrze myślę? Też trzeba teleprogramować kolejny raz czy jedna operacja wystarczy?

Napisano

> Yyy, a możesz jaśniej? Przekładam BSI i muszę go teleprogramować tzn co? Klikam w Lexii to, czego

> normalnie nie można?

> Przy okazji, bo czuję że to właściwy moment, dawca ma alarm fabryczny, mój jakimś cudem nie miał i

> planuję przekładkę. Chyba właśnie z tego powodu też podlegałoby wymianie BSI, dobrze myślę?

> Też trzeba teleprogramować kolejny raz czy jedna operacja wystarczy?

Powinienem napisać wcześniej Teleładowanie a nie teleprogramowanie, bo to nie to samo co telekodowanie smile.gif

Telekodowanie to jakby uaktywnienie sterowników do danego urządzenia, czyli prosta operacja serwisowa.

Żeby teleładować trzeba mieć dostęp do serwera PSA online (czyli pozostaje ASO)

Co do alarmu to wystarcza telekodowanie laxią lub DiagBox

Jeśli przełozysz całe BSI to masz w nim wszelkie informacje z dawcy wgrane z numeru VIN wg specyfikacji producenta.

żeby Ci to działało w biorcy to musisz albo z palca wszystkie ustawienia przywrócić lub wgrać po VIN ustawienia auta do którego to wsadziłeś.

Dodam że żeby miec możliwosc grzebania w ustawieniach BSI dotyczących bezpieczeństwa auta (immobiliser, dodawanie kluczyków, wymiana zamków, VIN) musisz mieć 4 znakowy kod przypisany do BSI, tzw karta kodowa, którą dawniej PSA dawał do auta przy zakupie, a od 2010 roku dostęp do kodów ma tylko ASO.

Natomiast dla lat wcześniejszych niż 2010 można sobie po nr VIN taką karte dokupić smile.gif koszt z tego co pamietam ~200-250 zł ?

Napisano
  • Autor

> Powinienem napisać wcześniej Teleładowanie a nie teleprogramowanie, bo to nie to samo co

> telekodowanie

> Telekodowanie to jakby uaktywnienie sterowników do danego urządzenia, czyli prosta operacja

> serwisowa.

> Żeby teleładować trzeba mieć dostęp do serwera PSA online (czyli pozostaje ASO)

> Co do alarmu to wystarcza telekodowanie laxią lub DiagBox

> Jeśli przełozysz całe BSI to masz w nim wszelkie informacje z dawcy wgrane z numeru VIN wg

> specyfikacji producenta.

> żeby Ci to działało w biorcy to musisz albo z palca wszystkie ustawienia przywrócić lub wgrać po

> VIN ustawienia auta do którego to wsadziłeś.

Dobra, wsadzam BSI i coś mi się nie powiedzie, jest wtedy szansa na powrót do mojego oryginału bez zbędnych problemów?

Napisano

> Dobra, wsadzam BSI i coś mi się nie powiedzie, jest wtedy szansa na powrót do mojego oryginału bez

> zbędnych problemów?

smile.gif

nic Ci się nie powiedzie smile.gif auto będzie MARTWE po przełożeniu innego BSI, bo VIN auta jest zapisany w kilku kalkulatorach, m.in. ECU silnika a wszędzie się musi zgadzać

Napisano
  • Autor

> nic Ci się nie powiedzie auto będzie MARTWE po przełożeniu innego BSI, bo VIN auta jest zapisany w

> kilku kalkulatorach, m.in. ECU silnika a wszędzie się musi zgadzać

Czyli alarm jakoś ogarnę ale z kluczykiem tylko ASO aby programować po zmianie kluczyków i BSI? A orientujesz się czy istnieje możliwość dorobienia kluczyka "bliźniaka"- nie klonu? Chodzi o to, że mój samochód rozpoznaje dwa kluczyki dołączane do samochodu, czyli w zależności od tego, który "widzi" różnie ustawia fotel pod kierowcę. Stąd też nie chcę dorobić czegoś, co będzie klonem już posiadanego a chcę niejako przywrócić ten zagubiony.

Napisano

> Czyli alarm jakoś ogarnę ale z kluczykiem tylko ASO aby programować po zmianie kluczyków i BSI? A

> orientujesz się czy istnieje możliwość dorobienia kluczyka "bliźniaka"- nie klonu? Chodzi o

> to, że mój samochód rozpoznaje dwa kluczyki dołączane do samochodu, czyli w zależności od

> tego, który "widzi" różnie ustawia fotel pod kierowcę. Stąd też nie chcę dorobić czegoś, co

> będzie klonem już posiadanego a chcę niejako przywrócić ten zagubiony.

Nie przypominam sobie takiej funkcji z C8 pomimo że miałem najwyższe możliwie wyposażenie (wysokie wyższe) smile.gif

Alarm ogarniesz bez problemu