Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawory i głowice termostatyczne ???

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie do "fachowców" z branży hydrauliki, a mianowicie - czy jak kupię sobie zawory termostatyczne, jakiekolwiek to czy później również jakiekolwiek głowicę do nich zamontuję czy raczej należy się nastawić na to że zawór i głowica muszą być jednego producenta?

Jakie wogóle zawory z głowicami polecacie, czy to bez zanaczenia?

Mam ma myśli oczywiście grzejnikowe - i jeżeli to ma znaczenie to kątowy (do podłączenia bocznego)

Napisano

> Witam,

> mam pytanie do "fachowców" z branży hydrauliki, a mianowicie - czy jak kupię sobie zawory

> termostatyczne, jakiekolwiek to czy później również jakiekolwiek głowicę do nich zamontuję czy

> raczej należy się nastawić na to że zawór i głowica muszą być jednego producenta?

> Jakie wogóle zawory z głowicami polecacie, czy to bez zanaczenia?

> Mam ma myśli oczywiście grzejnikowe - i jeżeli to ma znaczenie to kątowy (do podłączenia bocznego)

musi byc ten sam producent, a i tak zdarza sie ze jeden producent ma różne typy mocowań.

polecam danfossa, u mnie bloku juz nawet nie pamiętam od kiedy działają bez zarzutu, zreszta w innych budynkach tez ok.gif

Napisano

> Witam,

> mam pytanie do "fachowców" z branży hydrauliki, a mianowicie - czy jak kupię sobie zawory

> termostatyczne, jakiekolwiek to czy później również jakiekolwiek głowicę do nich zamontuję czy

> raczej należy się nastawić na to że zawór i głowica muszą być jednego producenta?

> Jakie wogóle zawory z głowicami polecacie, czy to bez zanaczenia?

> Mam ma myśli oczywiście grzejnikowe - i jeżeli to ma znaczenie to kątowy (do podłączenia bocznego)

Raczej głowice są dedykowane do zaworów danego producenta kwestia mocowania na zaworach oraz ich regulacja.

Napisano

Przeważnie kupuje się jednego producenta, czasem zastrzega sobie, że dają gwarancję tylko podczas stosowania swoich zaworów. Polecam Danfoss, niezłe są też Schlosser.

Napisano

> musi byc ten sam producent, a i tak zdarza sie ze jeden producent ma różne typy mocowań.

> polecam danfossa, u mnie bloku juz nawet nie pamiętam od kiedy działają bez zarzutu, zreszta w

> innych budynkach tez

Oprócz danfoss'a mogę polecić też hertz'a.

U mnie w bloku przez 19 lat na 60sztuk nie puścił żaden.

Miesiąc temu wymieniliśmy na nowe, też hertz'a.

Napisano

> Oprócz danfoss'a mogę polecić też hertz'a.

> U mnie w bloku przez 19 lat na 60sztuk nie puścił żaden.

> Miesiąc temu wymieniliśmy na nowe, też hertz'a.

zgadza się tylko ze herz wink.gif ale rownież sprawują sie dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

wiecie, naczytałem się trichę w sieci i mam mętlik w głowie.

Czy ktoś potrafi mi "na chłopski rozum" wyjaśnić co to są zawory "ze wstępną regulacją" - gdzie to się reguluje - chyba nie głowicą?

Czy są też jakieś zwykłe, czym się to różni, jakie do jakich warunków.

I jeszcze jedno - w paru miejscach znalazłem info, że jak są głowice termostatyczne to powinno się zaprojektować o 15% większy grzejnik - ale dlaczego?

Napisano

> wiecie, naczytałem się trichę w sieci i mam mętlik w głowie.

Święta trójca w branży to Danfoss, Heimeier, Herz

W zależności od typu zaworu da się podłączyć różne głowice. Na rynku wzorcem jest Danfoss tak jak Junkers dla wiszących kociołków.

Niektórzy producenci mają specjalne nakładki na zawory żeby głowica danfosa pasowała.

> Czy ktoś potrafi mi "na chłopski rozum" wyjaśnić co to są zawory "ze wstępną regulacją" - gdzie to

> się reguluje - chyba nie głowicą?

Goły zawór termostatyczny ma pierścień przy iglicy i tam masz skalę i tym pierścieniem nastawiasz nastawę wstępną wg projektu. Inaczej mówiąc ustawiasz kryzę czy też przepływ maksymalny. Dzięki dobrej nastawie wstępnej przy braku głowicy lub przy jej maksymalnym otwarciu nie zasuwa ci cały obieg ciepła przez ten grzejnik.

> Czy są też jakieś zwykłe, czym się to różni, jakie do jakich warunków.

Są zwykłe bez nastawy - hmm...chyba u Heimeiera jeśli się nie mylę. W pewnych prostych przypadkach kiedy na pionie jest jeden lub dwa grzejniki a pion ma zawór nastawny typu np.Hydrocontrol można zrezygnować z nastawy wstępnej przy grzejnikach. Ja bym się w to bawił tylko wtedy gdy była by spora różnica cenowa dla zaworu bez nastawy - a nie jest. Łatwiej wszędzie zapakować z nastawami i najwyżej w sporadycznych przypadkach nie korzystać z nastawy(ustawić max)

Są też zawory zwykłe grzejnikowe z pokrętłem niebieskim - działają jak stare pokrętła przy żeliwniakach.

Białe kapturki na zaworze to pełny przelot zaworu, czerwone to zawór z zawężonym przelotem (nadaje się do łazienkowych drabinek)

Z pokrętłem czarnym przeznaczone są do starych grawitacyjnych.

Oczywiście te pokrętła wywalasz z zaworu jak zakładasz na niego głowicę.

> I jeszcze jedno - w paru miejscach znalazłem info, że jak są głowice termostatyczne to powinno się

> zaprojektować o 15% większy grzejnik - ale dlaczego?

Inżynierski i projektowy skok myślowy - ogólnie projektuje się zawsze z zapasem mocy o te 15%, a że teraz głowice są wszędzie w nowych projektach to ktoś dorobił tezę do argumentu. Zawsze jest lepiej przepłacić za większe grzejniki niż potem płacić więcej za podgrzewanie do wyższej temp. obiegu c.o.

Napisano
  • Autor

aha, czyli jak np. kupię jakiś standardowy zestaw w Castroamie to na 99% będzie on wyposażony w wersję z nastawą wstępną, tak?

Myślę, że będę mógł te nastwy wstępne ustawić na maks. przepływ, bo teraz mam zwykłe zawory grzejnikowe, bez termostatyki i we wszystkich grzejnikach mam raczej równomierny rozkład ciepła.

Jedynym problemem jest to, że tylko w pokuju mam cieplutko, a w kuchni, łazience i korytarzu jest chłodno bo dotychczas sterowałem pracą pompy poprzez termostat pokojowy - a teraz jak założę te głowice z zaworami to po prostu w pokoju się np. przymknie, a w pozostałych będzie grzać mocno aż dojdzie do zadanej?

Napisano

> aha, czyli jak np. kupię jakiś standardowy zestaw w Castroamie to na 99% będzie on wyposażony w

> wersję z nastawą wstępną, tak?

> Myślę, że będę mógł te nastwy wstępne ustawić na maks. przepływ, bo teraz mam zwykłe zawory

> grzejnikowe, bez termostatyki i we wszystkich grzejnikach mam raczej równomierny rozkład

> ciepła.

> Jedynym problemem jest to, że tylko w pokuju mam cieplutko, a w kuchni, łazience i korytarzu jest

> chłodno bo dotychczas sterowałem pracą pompy poprzez termostat pokojowy - a teraz jak założę

> te głowice z zaworami to po prostu w pokoju się np. przymknie, a w pozostałych będzie grzać

> mocno aż dojdzie do zadanej?

Tak niezależnie, to polecam zastosowanie na powrocie grzejników zaworów odcinających kręconych kluczem imbusowym. Po pierwsze, nimi przy braku kryzowania w zaworze zasilającym też można kryzować przepływ, po drugie można w razie konieczności wymiany czy dostępu do ściany za grzejnikiem zakręcić obydwa zawory i zdjąć grzejnik nie zwalając całego zładu z pionu. Potem montując grzejnik zalewasz go prawie do pełna przez śrubunek wlotowy, odkręcasz tylko zawór dolotowy (przy uruchomionym obiegu), odpowietrzasz odpowietrznikiem grzejnika i odkręcasz zawór powrotny. W ten sposób minimalnie zapowietrzasz całą instalację.

Napisano

> wiecie, naczytałem się trichę w sieci i mam mętlik w głowie.

noooo

> Czy ktoś potrafi mi "na chłopski rozum" wyjaśnić co to są zawory "ze wstępną regulacją" - gdzie to

> się reguluje - chyba nie głowicą?

najczęściej nastawa wstępna to jest przesłonka którą nastawiasz np pierścionkiem który jest na ZAWORZE

i-danfoss-zawor-termostatyczny-prosty-1-2-cala-ra-n15.jpg

to jest zawór ... i widać pierścionek (ten dookoła trzpienia) którym "sie robi nastawe wstępną

ta nastawa służy do wyregulowania ciśnień w całej instalacji (jest jednym z elementów) i przepływów tak by przez grzejnik nie popłynęło wiecej niż potrzeba

dopiero na ten ZAWÓR zakładasz głowicę ... na której regulujesz tyle ile popłynie na grzejnik a tym samym idzie "w powietrze" zeby Ci było ciepło w ... uszy ... wink.gif

> Czy są też jakieś zwykłe, czym się to różni, jakie do jakich warunków.

nie wiem i chyba nie i chyba nie ma to znaczenia ... ogólnie jak weźmiesz nastawe na N to masz pełny przepływ ...

> I jeszcze jedno - w paru miejscach znalazłem info, że jak są głowice termostatyczne to powinno się

> zaprojektować o 15% większy grzejnik - ale dlaczego?

dlatego że głowica + zawór pracuje wg sinusoidy ... i wtedy masz opóźnienia reakcji ...

paniał ???

Napisano

> dlatego że głowica + zawór pracuje wg sinusoidy ... i wtedy masz opóźnienia reakcji ...

Powiedzmy...że to jest bez sensu.

Zaprojektujmy +200% i nie dajmy żadnych termostatów - niech się buja sinusoida ile chce, a będzie ciepło

Napisano

> Powiedzmy...że to jest bez sensu.

> Zaprojektujmy +200% i nie dajmy żadnych termostatów - niech się buja sinusoida ile chce, a będzie

> ciepło

zaprojektujmy 500 % i puśćmy inwestora z torbami ...

Napisano
  • Autor

> zaprojektujmy 500 % i puśćmy inwestora z torbami ...

może przestańmy projektować i wróćmy do tematu zlosnik.gif

Grzejnik mam już od 4 lat - są jakie są jest w domu ciepło- problem tylko leży w tym, że nie jest równomierna temp. w każdy pomieszczeniu przy jednakowej temp. czynnika grzewczego - tak wiem, że mogę zaworkami ustawić kryzę, czyli przepływ i jakoś to wyrównać, ALE nie chce mi się rotfl.gif

Wolę założyć zawory z głowicami i olać ten temat - teraz tak - powiedzmy, że napewno wybiorę danfossa, przejrzałem katalog o jest mnóstwo jakiś typów montażu np. RA-N, RTD itp. - ale co to wszystko znaczy???

Jeszcze pytanko, bo są też w sprzedaży głowice z nastawą w 2 granicach:

1. 8-28 stopni

2. 16-28 stopni.

Po co właściwie instalować te 8-28? jak mam w domu poniżej 18 to "podkręcam" kocioł bo jest mi zimno - lubię tak ok. 20

Myślę o zakupie tych właśnie 16-28, ale może mają jakieś wady niewiem.gif

Generalnie powiedzmy, że podoba mi się ta - grzejniki mam boczno zasilane, obecnie mam zawory zwykłe IDMATR - na dole na imbuls u góry z pokrętłem - rozumiem, że wymianiam tylko te górne?

A możecie mi dobrać jeszcze właśnie zawory do głowic - czy to jest obojętne?