Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

focus 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Mam pytanko apropos focusa 1.6 (benz) r 2004. Jak to jest tam z tymi gniazdami zaworowymi?? Są wkładki ceramiczne czy nie?? Jak to sie sprawuje z gazem? Czy przy tradycyjnej instalacji powinno byc dodatkowo dozowane "smarowidło"?? Może ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii. niewiem.gif

pozdrawiam

michal321

Napisano

Mam ten sam model silnika 1,6 zetec SE tylko z 2002. Przejechałem na gazie już 123 tys.km więc mogę chyba mogę się wypowiedzieć w temacie. "ceramika" - jedna wielka bajka. Silnik ten nie ma hydraulicznej regulacji luzów zaworowych i w tym tkwi problem. Jeśli jeździsz na gazie po przejechaniu około 30 tys.km trzeba je wyregulować. Model silnika SE nie posiada płytek do regulacji. Ma tylko szklanki a te pozwalają w oryginale na tylko jedną regulację, ponieważ są zbyt cienkie i tylko raz można je przyszlifować. Później czeka Cię operacja jaką ja musiałem wykonać. Czyli zdjęcie głowicy, najlepiej przy okazji wymienić zawory wydechowe (te tylko dostają nagaru) i przyszlifować ich końce aby wymienić szklanki na grubsze, które pozwalają na pięciokrotną regulację. Operacja taka kosztowała mnie w ASO (po lekkich zniżkach) około 1500zł. Ale daje to możliwość przejechania kolejnych 120 - 150 tys.km Razem można przejechać w taki sposób około 200 tys.km na gazie inwestując tylko raz te 1,5 tys.zł i kilka razy na regulację (w ASO około 300zł). Przy dzisiejszych cenach LPG i PB chyba trzeba się grubo zastanowić nad instalacją (w grę wchodzi tylko sekwencja ze względu na plastikowy kolektor - 3500zł) Ja założyłem instalkę przed 3 laty więc zwróciło mi się wszystko z nawiązką (każde 100km to było 15zł różnicy w kosztach x 1200 = 18000zł - koszt instalacji i remontów, regulacji około 6000zł to i tak 12000zł do przodu po przejechaniu tylko 120tys.km a 80tys. jeszcze przede mną) i na pewno nie żałuję tego kroku. Decyzja należy do Ciebie. Jeśli chodzi o komfort i osiągi to praktycznie nie czuć różnicy. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.