Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana skraplacza klimatyzacji: samemu czy na warsztat?

Featured Replies

Napisano

W związku z chorobą klimatyzacji lanosów - 5 lat i wymiana skraplacza - czeka mnie ta robotana wiosnę.

Obdzwoniłem kilka najbliższych warsztatów - ceny z wymianą i nowym skraplaczem od 600-800.

Trochę to jest kasy = prawie 10% wartości auta shocked.gif uwzględniając te niskie notowania używek.

Same nabicie czynnika - 170-200.

Rozważam dwie alternatywy: zakup skraplacza za 400 - wymiana samemu - oddanie do warsztatu do napełnienia czynnikiem lub całość prac zlecić warsztatowi.

Różnica jest taka, że: lubie sobie pogrzebać przy samochodzie, oprócz tego kupując samemu skraplacz mógłbym to wziąść na fakturę i skorzystać podatkwo jakieś 130 na skraplaczu i 70 na napełnieniu - więc czy moja praca przy samodzielnej wymianie jest warta tych 200PLN wymieniał ktoś?

Bo na warsztach podane ceny to były bez rachunków. Za fakturę trzeba jeszcze dołożyć 22% VATu.

Teraz kwestia samej wymiany. W jednym warsztacie stwierdzono: ooo.... hmmmm... bo to nie jest sama wymiana. Tu jeszcze trzeba wysuszyć ukłąd, bo jak jest nieszczelnośc to na pewno wilgoć wdarła się do układu - a to zabójcze jest dla układu itp.

PYTANIE do znawców: czy faktycznie trzeba suszyć czy to bajka dla naiwnych?

Jeżeli trzeba to jak taka operacja wygląda?

I czy oni to faktycznie robią, czy: a olej to, to nie nasz samochód... Jeleń i tak zapłaci.

Aha... ten skarplacz z Allegro, który mnie interesuje jest w komplecie z osuszaczem, a te na warsztacie nie.

PYTANIE do doświadczonych w temacie wymiany: czy jest problem z zachowaniem szczelnośći? Widzę, że wszystkie połączenia są na śruby - ale czy tam nie trzeba dać jakiś specjalnych uszczelniej czy tylko "13-ka" do rączki i kręcimy...

Napisano

cześć

No to ja ci powiem jak to było u mnie w lanosie. Oczywiście poszedł skraplacz. Chciałem kupić z allegro ale nie kupiłem. Kupiłem w warsztacie gdzie naprawiają wszelkie chłodnice. Naprawiają ale nie montują. Traf chciał, że 50m dalej był warsztat gdzie mogli mi to zamontować i napełnić klimę. jakoś tak dziwnie się składa, ze jest to najtańsza opcja. W warsztacie z kompleksową usługą (części, montaż, napełnienie) jest drożej nie mówiąc już o ASO Daewoo (ceny mają powalające).

Zakup: z braku kasy skraplacz bez osuszacza - 400zł ale później i tak dokupiłem osuszacz. Dlaczego? Ponieważ w miejscu łączenia rurek ze starym osuszaczem wystąpiła nieszczelność (wypływał barwnik do lokalizacji nieszczelności). Do warsztatu jeżdziłem jeszcze dwa razy ale wszystko gratis (w miejscu łączenia są jakieś uszczelki, które wymieniali). Po ostatnim pobycie nieszczelność się nadal pojawiała się toteż zakupiłem nowy osuszacz. Niestety z powodu wyjazdu na urlop, potem praca, i takie tam nie miałem czasu na założenie nowego osuszacza. I tak sobie już jeżdżę rok. Nowy osuszacz w bagażniku, klima się uszczelniła (?) i działa do dziś. Wniosek: jechać do warsztatu bo klima to droga rzecz i masz zawsze możliwość reklamacji. Jugo

Napisano

Ja dzisiaj wymieniałem skraplacz z osuszaczem w Leganzie w warsztacie. Nie pocieszę Cię, bo był problem z zachowaniem szczelności, ale mechanik pozakładał nowe oringi i po sprawdzeniu wyszła szczelność jak w nowym samochodzie. Skraplacz i osuszacz miałem swój (nowe), a za założenie, nabicie klimy i odgrzybianie zapłaciłem 250 zł.

Napisano
  • Autor

> Ja dzisiaj wymieniałem skraplacz z osuszaczem w Leganzie w

> warsztacie. Nie pocieszę Cię, bo był problem z zachowaniem

> szczelności, ale mechanik pozakładał nowe oringi i po

> sprawdzeniu wyszła szczelność jak w nowym samochodzie.

Aaaaa... No to jest minus mojej samodzielnej wymiany.

> Skraplacz

> i osuszacz miałem swój (nowe), a za założenie, nabicie klimy i

> odgrzybianie zapłaciłem 250 zł.

I to wersję rozwiązania problemu wybieram: sam kupię skraplacz (z osuszaczem - bo u nich było bez) - i niech mi to wymienią i nabiją czynnikiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.