Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odśnieżarka

Featured Replies

Napisano

Jako ze rosyjscy naukowcy przewidują sroga i śnieżną zimę, zastanawiam się nad spalinową odśnieżarką, areał do obrobienia to jakieś 280 m2 przed domem rondo na podjeździe i dalej mam drogę wyjazdową jakieś 90 m aby się dostać do gminnej więc przynajmniej po jednym pasku na koło też trzeba przegarnąć.

Budżet pewnie coś do 1500 zł ale im taniej tym lepiej oczywiście pod warunkiem że tańszy chińczyk ma jakieś wsparcie serwisowe .

Na razie patrzyłem na STIGE bo wydaje mi się że sprzęt firmowy , ale może tez warto spojrzeć na jakiś NAC-ki, mam kosiarkę i złego słowa nie powiem.

Napisano

Używam już wiele lat chińskiej odśnieżarki 6,5KM - wygląda identycznie jak te, co można kupić obecnie za te 1500zł.

Sprzęt, jak na warunki używania dość niezawodny, jednak na mój gust, do takiej odśnieżarki warto być trochę obeznanym w małych silnikach, bo szkoda z powodu wody w paliwie, padniętej świecy, czy zapchanego gaźnika wozić ponad 80kg metalu do serwisu i czekać np. tydzień, czy więcej na naprawę.

Ja np. uważam swój egzemplarz za bardzo udany zakup. Przez jakoś 6-8 lat (nie pamiętam kiedy dokładnie było to kupione) była dwa razy wymieniona świeca (raz profilaktycznie, a raz silnik nie odpalał), gaźnik był czyszczony 2-3 razy, akumulator padł pomimo doładowywania chyba w drugim sezonie, instalacja elektryczna praktycznie nie działa (prawdopodobnie przerwa w części uzwojeń prądnicy), wymienione kilkanaście śrub zabezpieczających wirniki, regularne smarowanie mechanizmu obracającego "komin", naciąg linek. W tym roku też muszę wymienić pasek napędowy wirnika, bo coś już pod koniec zimy niedomagał. "Najpoważniejszą" usterką było zamoknięcie układu zapłonowego, jak odśnieżarka była zostawiana na tarasie - śnieg zrobił swoje. Ostatecznie po kilkunastu godzinach suszenia w domu problem został rozwiązany.

Musisz ocenić, czy to są dla Ciebie proste do rozwiązania usterki, bo wożenie tego na serwis może być bardzo uciążliwe. W sumie są to proste silniki, w gaźnikach nie ma żadnych membran - nawet jakbyś miał się na tej odśnieżarce uczyć, to nie powinno być źle.