Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odpalanie - doradźcie bo go ze skarpy zwale !!!!

Featured Replies

Napisano

Hej. Kwestia jest prosta zalewa mnie już krew. Najpierw dzwon no i bez uniacza 3 miechy prawie,potem ładnie tydzień sobie jeździłem z jakieś 250 km i od paru dni jaja. Nie moge odpalić, albo inaczej w kratkę, szczególnie rano, no dziś to już aku padł, ładuje się i zastranym tramem jechałem. Cewka pare miechów temu zmieniona, czujnik polozenia walu zaraz po remoncie, przewod od cewy też elegancki jest. Przedwczoraj poczyściłem klemy, mimo tego, że i tak są czyste na chwile aku odłączyłem odpalił, potem z pracy znów jaja. Wczoraj elegancko i rano i po południu i dziś znów, wszystko ładnie kręci, obrotomierz nawet na chwilkę podskoczy, lampka ciśnienia oleju gaśnie i dupa. Może aku się zwalił, stał w garażu prawie cały ten czas, no był przykryty ale tydzień przed odebraniem uniaka w domu poleżakował i był 2 razy ładowany, aerometrm sprawdzałem i był niemalże na zielonym polu, czyli ok, no i DUPA:( jakieś sugestie?

Krokowy też zmieniony, ale to tylko kwestia obrotów na jałówce a z tym nie ma problemów a no i ani dudu na benzynie i gazie, ewidentnie jakby coś z elektryką, może paskudny paluch rozdzielacza i kopułka, 2 lata temu był zmieniany

A może świeczki wstawie te trójelektrodowe w ramach sprawdzenia, mam takowe, niewiele jeżdżone oczywiście w tym unolocie

Napisano

> Hej. Kwestia jest prosta zalewa mnie już krew. Najpierw dzwon no i

> bez uniacza 3 miechy prawie,potem ładnie tydzień sobie jeździłem

> z jakieś 250 km i od paru dni jaja. Nie moge odpalić, albo

> inaczej w kratkę, szczególnie rano, no dziś to już aku padł,

> ładuje się i zastranym tramem jechałem. Cewka pare miechów temu

> zmieniona, czujnik polozenia walu zaraz po remoncie, przewod od

> cewy też elegancki jest. Przedwczoraj poczyściłem klemy, mimo

> tego, że i tak są czyste na chwile aku odłączyłem odpalił, potem

> z pracy znów jaja. Wczoraj elegancko i rano i po południu i dziś

> znów, wszystko ładnie kręci, obrotomierz nawet na chwilkę

> podskoczy, lampka ciśnienia oleju gaśnie i dupa. Może aku się

> zwalił, stał w garażu prawie cały ten czas, no był przykryty ale

> tydzień przed odebraniem uniaka w domu poleżakował i był 2 razy

> ładowany, aerometrm sprawdzałem i był niemalże na zielonym polu,

> czyli ok, no i DUPA:( jakieś sugestie?

> Krokowy też zmieniony, ale to tylko kwestia obrotów na jałówce a z

> tym nie ma problemów a no i ani dudu na benzynie i gazie,

> ewidentnie jakby coś z elektryką, może paskudny paluch

> rozdzielacza i kopułka, 2 lata temu był zmieniany

> A może świeczki wstawie te trójelektrodowe w ramach sprawdzenia, mam

> takowe, niewiele jeżdżone oczywiście w tym unolocie

mam identyczny problem z tym ze u mnie jak juz rano odpali to jezdzi caly dzien elegancko ale jak zostawie go na pare godzin na gazie i stoi to pozniej dupa tez nie chce odpalac ani na gazie ani na benzynie,dodam ze kopulke i palec wymienilem na nowki przedwczoraj,swiece sa dobre kable tez sa w miare nowe frown.giffrown.gif paliwo dochodzi.aku kreci i nic pozatym!!zawsze tak mi sie dzieje jak zostawie go na gazie na pare godzin lub na noc!!jak zostawialem na benzynie problemow nie bylo!!dodam ze mam gaznikową wersje...ktos moze wiedziec o co chodzi?? confused.gifconfused.gif

Napisano
  • Autor

no ja mam wytrysk i woz mam prawie 2 lata i nie było nigdy takich jaj frown.gif u mnie własnie po męczarnich potem odpala ale od paru dni dupa, to kurna trabant zawsze palił a tu cholerstwo nie chce, no dziś mam zamiar świece podmienić, aku już mi się prawie rozlatuje od tego piłowania a jeszcze na gwarancji frown.gif w końcu nie jest nie wiadomo jak wilgotno, to nie jesień

Napisano

> no ja mam wytrysk i woz mam prawie 2 lata i nie było nigdy takich jaj

> u mnie własnie po męczarnich potem odpala ale od paru dni dupa,

> to kurna trabant zawsze palił a tu cholerstwo nie chce, no dziś

> mam zamiar świece podmienić, aku już mi się prawie rozlatuje od

> tego piłowania a jeszcze na gwarancji w końcu nie jest nie

> wiadomo jak wilgotno, to nie jesień

a ja mam dopiero samochodzik od 4dni i tez rece mi opadaja,wlasnie wczoraj mi juz wieczorem nie odpalil bo zostawilem go na gazie na pare godzin,zaraz bede szedl meczyc go znow angryfire.gifangryfire.gif

Napisano
  • Autor

to się przygotuj frown.gif to jakaś tragedia, jakbym wcześniej to forum czytał, tj. przed zakupem tego szmelcu to bym nigdy fiata nie kupił, to samochód letni jest a też nie do końca bo ugotować się można, eh szkoda gadać, trabant nigdy mnie nie zawiódł jak na prawdę miałem jakiś wazny wyjazd a tu, to ruletka, jakąś kapliczkę trzeba chyba założyć, może się uda, albo koniczynke, odpali, nie odpali, odpali ... wink.gif

Napisano

> to się przygotuj to jakaś tragedia, jakbym wcześniej to forum

> czytał, tj. przed zakupem tego szmelcu to bym nigdy fiata nie

> kupił, to samochód letni jest a też nie do końca bo ugotować się

> można, eh szkoda gadać, trabant nigdy mnie nie zawiódł jak na

> prawdę miałem jakiś wazny wyjazd a tu, to ruletka, jakąś

> kapliczkę trzeba chyba założyć, może się uda, albo koniczynke,

> odpali, nie odpali, odpali ...

przeciez nie jest ani tak wilgotno ani zimno zeby nie chcial palic,moze cos sie nam zwalilo i dlatego mamy ten problem,kolega z bloku ma tez uniacza 1.4 zgazowanego z 93 i jemu nawet z gazu odpala!! angryfire.gifangryfire.gif a u nas na niczym!!wczoraj gadalem z mechanikiem i powiedzial ze najpierw swiece sprawdzic/wymienic,pozniej kable WN,wymienic kopulke i palec,ewentualnie wyregulowac zaplon!!swiece mam dobre,kopulka palec wymieniona na nowki,kable tez wygladaja dobrze,wiec moze wymienie kable a jak to nic nie da to zaplon angryfire.gifangryfire.gif

Napisano
  • Autor

no dzis swiece obacze, dam najpierw tamte 3 elektrodowe, ja caly czas na gazie palilem, cos sie zwaliło, draństwo jedne,ale wczoraj klemy przeczyściłem i było ok, może coś z masą się dzieje, patałachy mi źle podłączyli, ale z drugiej strony przez tydzień żadnego problemu, aż dziw, że tak samo z siebie:(

Napisano

> no dzis swiece obacze, dam najpierw tamte 3 elektrodowe, ja caly czas

> na gazie palilem, cos sie zwaliło, draństwo jedne,ale wczoraj

> klemy przeczyściłem i było ok, może coś z masą się dzieje,

> patałachy mi źle podłączyli, ale z drugiej strony przez tydzień

> żadnego problemu, aż dziw, że tak samo z siebie:(

no to zobacz te swiece,i kopulke i palec tez radzil bym wymienic w sumie minutka roboty a koszty ok 50zl w Wawie za obie czesci..mi tez sie tak nagle dzieje,potrafi caly dzien smigac na gazie i jest dobrze ale zostawie go na dluzej i juz dupa nie pali!!

Napisano
  • Autor

ale tu nie Wa-wa, na zaraną część tza czekac, zlodzieje, nie ma, ze idziesz do sklepu i masz frown.gif debile, im wszystkim sie poprzewracalo we łbach, XXI i nie maogą w ten sam dzien załatwić, to jak z oknem, poszukuję okna PCV w ideale 43,5 x 81 i nic, no dupa, do 3 tyg czekać, jak na potrzebuje na zaraz, łazienkę robię i wiecznie trzeba czekać. Oj z takim podejsciem i z takim pożal się Boże prezydentem daleko nie zajedziemy, cały ten IPN powinni spalic i zajac sie powaznie budzetem a nie jaja wiwczne i rozliczania Jaruzelskiego, ktory juz jedna noga jest w grobie, wszyscy byli marionetkami w rękach zasranego KBG

Napisano

Moze to cos w powietrzu confused.gif bo u mnie to samo od poniedziałku sie dzieje piłuje piłuje a nie odpali ani na muchozolu ani na benzie.. wredna małpa przy minus 30 stopnia na dyg paliła a teraz do 10 minut piłowania i z ledwą bidą załapie.... albo i nie............ z drugiej strony nie wierze zeby tak wilgotne powietrze było aby takie fiksum faksum robiło..... sick.gif

Napisano

Powiem ci tak! Wstaw zwykle swiece! niedawaj 3elektrodowych bo podobno sa niezalecane, a tak wogole sprawdziels czy masz iskre? Zdejmij jedna fajke i zaluz swiece i zobacz czy bije! Jak nie bije to ta sama swiece zaluz na kabel co idzie bezposredni z cewki i jak tam niebedzie iskry to sprawdz czujnik na wale:) bo jak on jest uszkodzony to jest kibel:( nigdzie nie pojedziesz z tego wzgledu ze modul digiplex2 nie otrzyma sygnalu:( niedawno bylo to omawiane jak sprawdzic ten czujnik no azreszta masz tutaj http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=276453295&page=1&view=collapsed&sb=5&o=7&fpart=1

a jeszcze jedna rzecz mi przuychodzi na mysl, mozesz miec cos takiego jak ja pompa paliwa byla uszkodzona i dawala zamale cisnienie paliwa i tez byly problemy z odpaleniem autka i mozesz miec rozregulowany parownik od gazu i dlatego nie trybi na gazie frown.gif mam nadzieje ze zabardzo nie nakrecilem grinser006.gifspineyes.gif

Napisano

> ale tu nie Wa-wa, na zaraną część tza czekac, zlodzieje, nie ma, ze

> idziesz do sklepu i masz debile, im wszystkim sie poprzewracalo

> we łbach, XXI i nie maogą w ten sam dzien załatwić, to jak z

> oknem, poszukuję okna PCV w ideale 43,5 x 81 i nic, no dupa, do

> 3 tyg czekać, jak na potrzebuje na zaraz, łazienkę robię i

> wiecznie trzeba czekać. Oj z takim podejsciem i z takim pożal

> się Boże prezydentem daleko nie zajedziemy, cały ten IPN powinni

> spalic i zajac sie powaznie budzetem a nie jaja wiwczne i

> rozliczania Jaruzelskiego, ktory juz jedna noga jest w grobie,

> wszyscy byli marionetkami w rękach zasranego KBG

i co poradzisz confused.gifconfused.gif taki kraj!!masz kase masz wszystko nie masz kasy to musisz czekac!!podobno kasa szczescia nie daje,moze i tak ale w tym popiep..onym kraju znacznie ulatwia zycie!! klnie.gif ale nie robmy offtopic.gif

moze w koncu ktos nam pomoze i powie o co chodzi z naszym problemem!!

Napisano
  • Autor

sam sie nie rozlegulowal, czujnik walu jest dobry, bo zaraz po wypadku zmienilem, no ma tydzien, bo nie palił przez niego ale to nie on, to coś z zapłonem, znam juz to gowno i wiem, a swiec specjalnie kupowac to mi sie nie chce:( te 3elektrodowe mam w bagazniku, teraz mam 1 el championa i co i dupa wink.gif

Napisano

> Powiem ci tak! Wstaw zwykle swiece! niedawaj 3elektrodowych bo

> podobno sa niezalecane, a tak wogole sprawdziels czy masz iskre?

> Zdejmij jedna fajke i zaluz swiece i zobacz czy bije! Jak nie

> bije to ta sama swiece zaluz na kabel co idzie bezposredni z

> cewki i jak tam niebedzie iskry to sprawdz czujnik na wale:) bo

> jak on jest uszkodzony to jest kibel:( nigdzie nie pojedziesz z

> tego wzgledu ze modul digiplex2 nie otrzyma sygnalu:( niedawno

> bylo to omawiane jak sprawdzic ten czujnik no azreszta masz

> tutaj

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=276453295&page=1&view=collapsed&sb=5&o=7&fpart=1

> a jeszcze jedna rzecz mi przuychodzi na mysl, mozesz miec cos takiego

> jak ja pompa paliwa byla uszkodzona i dawala zamale cisnienie

> paliwa i tez byly problemy z odpaleniem autka i mozesz miec

> rozregulowany parownik od gazu i dlatego nie trybi na gazie mam

> nadzieje ze zabardzo nie nakrecilem

pompke mam dobra,gaz ma 6 miechow,i wsio z nim oki bo jak juz raz odpali na benzynie lub gazie to pozniej caly czas pali,chyba ze zostawie go na dluzej (ok 5godzin) na gazie to wtedy juz nie odpala....czy ten modul i czujnik na wale jest tez w gaznikowcyh??bo ja to sie nie znam za bardzo to moj 1 samochodzik,ktory mam od 4 dni

Napisano
  • Autor

jak sadze czujnik na wale tak a droga dedukcji to chyba nie masz krokowca bo w gazniku jest dysza biegu jalowego, przynajmniej do tej pory tak spotykalem:)

Napisano
  • Autor

może zna ktos we Wrzeszczu tansze sklepy, kurna na allegro byly ale sie zmyly, mowa o kopulkach (no z 40zł, w tym przesyl i palec) a tu 66, no tragedia, co za zlodzieje zasrane

Napisano

A sprawdziels co pisalem wczesniej !! czy masz iskre z cewki!! Poszukaj w wawie dobrego sklepu bo ja w zas...ym KOSZALINIE kupilem kopulke i palec za 40 pln uwas napewno tez cos takiego jest! szukaj pod haslem fiat części lub g***nolot części smile.gif Ja mam ta sama gablote co ty 1.4 i.e. S

Napisano
  • Autor

ciekawe jak mam sprawdzic po pierwsze bedac w pracy a po drugie sam, jeden cymbał musi krecic a drugi na iskre patrzec:)

Napisano

> a ja mam dopiero samochodzik od 4dni i tez rece mi opadaja,wlasnie

> wczoraj mi juz wieczorem nie odpalil bo zostawilem go na gazie

> na pare godzin,zaraz bede szedl meczyc go znow

nono.gif moj Uniacz palil zawsze przez prawie 5 lat od kopa.

Mowisz, ze zostawiasz go na gazie - sprawdz reduktor, u mnie przy najwiekszych mrozach byl problem taki, ze jak za wczesnie przelaczylem na gaz to sie nim zalewal (moja teoria jest taka, ze reduktor byl za zimny i nie zdazyl rozprezyc gazu, przez co w stanie plynnym lecial dalej i zalewal silnik niewiem.gif).

Dodatkowo sprawdz zasilanie benzynowe (filtr paliwa kiedy byl zmieniany?) - generalnie auta teraz ciezko pala na gazie (ja bym tego nie robil, ze wzgledu na ryzyko zajechania reduktora).

Sprawdz na wezyku przy filtrze paliwa czy leci dobre cisnienie - u mnie bylo tak, ze przy pompie paliwa w zbiorniku sa takie dwie rurki gumowe dlugie na 2cm - jedna z nich (zasilanie) byla padnieta i sie z niej benzyna wylewala spowrotem do baku zamiast leciec do silnika.

Do tego mozesz sprawdzic swiece, kable, zaplon (to juz zrobiles z tego co pisales), digiplexa (do tego potrzeba najlepiej jakiegos kolege, ktory by uzyczyl swojego na chwilke).

Przyszla mi jeszcze jedna rzecz do glowy - przelacznik odciecia paliwa - u mnie styki, jakiegos ustrojstwa, ktore znajduje sie na lewym nadkolu (pod taka metalowa oslona) czasem nie stykaly i auto kompletnie nie chcialo palic. Wystarczylo nimi poruszac, psyknac wd40 czy cos i odzywalo w momencie.

Napisano
hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif Mylisz sie wystarczy ci przweod WN okolo 1 m. I sam sobie krecac mozesz zobaczys iskre hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif
Napisano
  • Autor

sprawa jest taka, że ja swojego czasu wszystko sprawdzałem frown.gif

- pompa paliwa zmieniona,

- digiplex inny podłączałem i bez zmian,

- cewka nowa,

- przewody WN zmienione, jedyny mankament, że trochę ale to na wierzchnią stronę poleciało kwasu z akumulatora,

- krokowiec zmieniony,

- czujnik położenia wału zmieniony,

- regulator alternatora i stojan nowy,

- rozrusznik inny,

- akumulator ze sprawdzonego źródła na gwarancji

jednym słowem prawie wszystkie ważne rzeczy nowe i dupa

Napisano

> sprawa jest taka, że ja swojego czasu wszystko sprawdzałem

> - pompa paliwa zmieniona,

> - digiplex inny podłączałem i bez zmian,

> - cewka nowa,

> - przewody WN zmienione, jedyny mankament, że trochę ale to na

> wierzchnią stronę poleciało kwasu z akumulatora,

> - krokowiec zmieniony,

> - czujnik położenia wału zmieniony,

> - regulator alternatora i stojan nowy,

> - rozrusznik inny,

> - akumulator ze sprawdzonego źródła na gwarancji

> jednym słowem prawie wszystkie ważne rzeczy nowe i dupa

Sprawdz jeszcze tam gdzie pisalem (te cholerne zlaczki przy kabelkach na prawym blotniku patrzac od siedzenia kierowcy - tym gdzie nie ma akumulatora zlosnik.gif) i instalacje gazowa.

Napisano

dobra moj odpalil.musze wyregulowac gaznik bo zalewa sie jak jest na ssaniu,a na gazie nie wiem czemu nie chce odpalic jak jest zimny,mam prosty sposob,na dluzsze przerwy ok (wiecej niz 3 godzinki) zostawiam na benzynie i elegancko pali tylko musze bez ssania......

Napisano

moj sasiad ma to samo, fura mu palila w mrozy bez problemu, a ostatni tydzien ni jak nie daje rady ani na gazie ani na pb, wg mojego skromnego zdania to wilgoc...... bo z odwilżą mamy ostatnio do czynienia, jak go dzisiaj pociagnolem to zapalil na pb po 2 metrach holowania, czyli podczas krecenia rozrusznikiem ma za slaba iskre, czyli uklad zaplonowy do sprawdzenia, dodam ze akum krecil jak glupi

tak wiec kup sobie diesla jak ja i zapomnisz o klopotach wiosenno jesiennych

Napisano

> dobra moj odpalil.musze wyregulowac gaznik bo zalewa sie jak jest na

> ssaniu,a na gazie nie wiem czemu nie chce odpalic jak jest

> zimny,mam prosty sposob,na dluzsze przerwy ok (wiecej niz 3

> godzinki) zostawiam na benzynie i elegancko pali tylko musze bez

> ssania......

Samochodu (szczegolnie gaznikowego i szczegolnie w zimne dni) nie powinno sie odpalac na gazie nono.gif.

Napisano
  • Autor

w koncu zrobione, wymienilem swiece, kable, kopułkę i palucha,no kopułka była od wewnątrz na 2 =, palec tez, no zalozylem nowe, jakby ciut mocniejszy sie zrobil ale karwa dziwnie sie zachowuje, tak sadze, jakby czasem na jakims gaze nie palił, może przewrażliwiony jestem, no gaz będę musiał wyregulować bo i filtr pow nowy i świece i od ostatniej regulacji również krokowy, zobaczymy rano. Ale wszystko zmieniłem idę palić i oczywiście od razu nie zaskoczył musiałm pojść i pogmerać:) oj co to za samochod jest, tragiczny, juz furmanaka lepsza:)

Napisano

> Samochodu (szczegolnie gaznikowego i szczegolnie w zimne dni) nie

> powinno sie odpalac na gazie .

Mnie do -15 st. odpala na dotyk, poniżej jest trochę trudniej grinser006.gif

Napisano

> Powiem ci tak! Wstaw zwykle swiece! niedawaj 3elektrodowych bo

> podobno sa niezalecane,

Jak jest sprawny zapłon to nie ma znaczenia czy są 4, 3, 2 czy jedna elektroda palacz.gif

Napisano

> Mnie do -15 st. odpala na dotyk, poniżej jest trochę trudniej

I reduktor zamiast 100 tysiecy wytrzyma 50...

Napisano
  • Autor

no dziś odpalił:) wewnątrz było -4 a na zewn ponoć -13, tak marudzili w radiu, kosta faktycznie jest, Costa Brava smile.gif

Napisano

> no dziś odpalił:) wewnątrz było -4 a na zewn ponoć -13, tak marudzili

> w radiu, kosta faktycznie jest, Costa Brava

Widzisz - uno nie jest takie najgorsze zlosnik.gif.

Napisano

> a ja mam dopiero samochodzik od 4dni i tez rece mi opadaja,wlasnie

> wczoraj mi juz wieczorem nie odpalil bo zostawilem go na gazie

> na pare godzin,zaraz bede szedl meczyc go znow

Hmmm... ja tez zostawiam na gazie czasem stoi od piatku do poniedzialku rano bez odpalania i jakos pali za 1 razem, dodam ze nic nie robilem ostatnio poza wymiana aku w zeszlym roku. Odpalam oczywiscie po przelaczeniu na benzynke nie inaczej.

pozdro.

Napisano
  • Autor

Pociągnę frazę i tutaj, bo bardzo mi zależy na jak największej liczbie porad, bo trzeba w końcu zaradzić temu fatum

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.