Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Znikający płyn chłodzący i inne

Featured Replies

Napisano

Od kilku tygodni borykałem się z wyciekami(ubytkami) płyny chłodzenia. Po zakupie nowych węży uszczelnieniu wszystkich połączeń wydawało mi się że uporałem się z problemem. Otóż wcale ta operacja nie przyniosła oczekiwanego rezultatu płyn jak znikał tak znikał dalej (o ciągłym bulgotaniu to już niebędę wcale wspominał ... zdążyłem się przyzwyczaić zlosnik.gif) w ostatnich dniach nawet jeszcze bardziej mimo braku widocznych wycieków. Po dogłębnych oględzinach silnika diagnoza była oczywista ... puściła pompa frown.gif (mogło być gorzej pomyślałem). Spakowałem się do auta i pojechałem do pobliskiego sklepu z gadżetami i zakupiłem oto taki zestaw

287372876-P1050975.1.jpg

z racji tego że podchodziła powoli wymiana rozrządu (za jakieś 8000) nie chcąc ryzykować i robić 2 x tego samego.

Po powrocie z fantami zabrałem się od razu za robotę żeby nie spędzić całej soboty w garażu, po zdemontowaniu wszystkich zbędnych elementów dobrałem się w końcu do pompy i faktycznie już bidaczka nie dawała rady.

Przy okazji wyjaśniła się jeszcze jedna sprawa, otóż od jakiegoś czasu dało się słyszeć dziwne stukanie słyszalne zwłaszcza na zimnym silniku które z czasem ustępowało winna oczywiście też pompa a dokładniej mówiąc łożyska. Luz osiowy dawał już o sobie znać.

Jak w takich sytuacjach oczywiście nie obeszło się jeszcze bez dodatkowego kursu do sklepu.

Po zdjęciu kółka napędowego z wału kolana normalnie mi się ugieły - klina praktycznie już nie było

287372876-P1050992.1.jpg

Całe szczęście że wpust na wale nie dostał (delikatnie końcówka ruszona była na długości 3-4mm) że dało się jeszcze założyć nowe kółko.

Tak na marginesie jeszcze dodam że odszedł mi problem spadku mocy i uruchomienia silnika spowodowany przestawionym zapłonem z powodu ściętego klina.

W skład zestawu weszło

- pompa wody

- rolka napinacza

- termostat

- uszczelniacze wału i wałka

- pasek

- 5L płynu

- kółko (poza planowo)

Koszt za całość 340PLN

Temat ten założyłem ku przestrodze żeby nie lekceważyć pewnych objawów i nie tłumaczyć sobie tego że TTTM bo w późniejszym czasie może się to na nas zemścić w postaci większych kosztów za remont w najlepszym układzie.

post-149674-14352522572788_thumb.jpg