Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z klimatyzacją.

Featured Replies

Napisano

Wiele razy widziałem na forum że ludzie mają tu problem z klimą, który objawia się tym, że jadąc sobie w trasie klima działa ale gdy stają np na światłach to się wyłancza. U mnie było to samo. Dodatkowo zaczeła się wyłanczać, gdy tylko samochód osiągał temperature na wskaźniku około 4 kresek!!

Pojechałem do kolegi który zajmuje sie klimami, sprawdził mi gaz w układzie i okazało się że jest, ale klima dalej wariowała. Powiedział mi że pewnie wariują czujniki poziomu gazu w układzie.

Rozwiązanie które wam proponuje działa i klima się nie wyłącza!! zeby.GIF

Jest tylko jedno ale!! W żadnym wypadku nie wolno naciskać włącznika klimatyzacji gdy silnik jest wyłączony!! Tzn jest kluczyk przekręcony w pozycji zapłonu!!! A dlatego, że na włączonym zapłonie przy wyłączonym silniku gdy naciśniemy włącznik sprężąrka zacznie pracować "na sucho"!!! I może to spowodować jej uszkodzenie!!!

Pozatym wszystko jest ok, ponieważ cały układ dalej jest podłączony! Przecinamy tylko jeden kabel! Brązowy od sprężarki i do niego podłączamy nowy kabel do przekaźnika w skrzynce u pasażera pod zilony kabele. A drugi koniec brązowego izolujemy.

Teraz który to przekaźnik?? Jest taki mały czarny. W sumie są dwa takie, jeden od świateł a drugi od klimy. Najlepiej dotknąć oba i włączyć przycisk klimy. Napewno poczujecie który się włancza. Robi takie "pyk" biglaugh.gif.

Poniżej schemat.

f-44003f5c4fb3a.jpg

Napisano

> Jest tylko jedno ale!! W żadnym wypadku nie wolno naciskać

> włącznika klimatyzacji gdy silnik jest wyłączony!! Tzn jest

> kluczyk przekręcony w pozycji zapłonu!!! A dlatego, że na

> włączonym zapłonie przy wyłączonym silniku gdy naciśniemy

> włącznik sprężąrka zacznie pracować "na sucho"!!! I może to

> spowodować jej uszkodzenie!!!

jakim cudem sprężarka może się uruchomić przy wyłączonym silniku, skoro jest napędzana paskiem? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> jakim cudem sprężarka może się uruchomić przy wyłączonym silniku,

> skoro jest napędzana paskiem?

Tak jest napędzana paskiem, to prawda. Gdy dostanie plus na wyłączonym silniku to słychać ją. Nie wiem co się w niej dzieje ale słychać takie pyk pyk pyk.

Napisano

> Tak jest napędzana paskiem, to prawda. Gdy dostanie plus na

> wyłączonym silniku to słychać ją. Nie wiem co się w niej dzieje

> ale słychać takie pyk pyk pyk.

skoro jest napędzana paskiem to na pewno się nie uruchomi - słychać pewnie jakąś elektronikę, a to pykanie to może sprzęgiełko próbuje właśnie ją załączyć cały czas

skoro załączenie sprężarki w czasie jazdy powoduje wyczuwalny spadek mocy auta, to nie wydaje mi się, żeby tam była jakakolwiek elektryka zdolna nią poruszać zamiast paska

a tak poza tym - to co to znaczy, że "chodzi na sucho"? przecież sprężarka nie jest smarowana olejem silnikowym, tylko swoim własnym, będącym w jej układzie

Napisano
  • Autor

> skoro jest napędzana paskiem to na pewno się nie uruchomi - słychać

> pewnie jakąś elektronikę, a to pykanie to może sprzęgiełko

> próbuje właśnie ją załączyć cały czas

pewnie tak!

> skoro załączenie sprężarki w czasie jazdy powoduje wyczuwalny spadek

> mocy auta, to nie wydaje mi się, żeby tam była jakakolwiek

> elektryka zdolna nią poruszać zamiast paska

> a tak poza tym - to co to znaczy, że "chodzi na sucho"? przecież

> sprężarka nie jest smarowana olejem silnikowym, tylko swoim

> własnym, będącym w jej układzie

Oryginalnie plus nie dochodzi do sprężarki na zapłonie a tu dochodzi. Być może to że dochodzi to nic jej się niestanie ale lepiej dmuchać na zimno. Jest to oczywiste że sprężarka się nie uruchomi bez napędu paska. Skoro mówisz, że to tylko elektronika to niepowinno się nic stać.

Napisano

> Oryginalnie plus nie dochodzi do sprężarki na zapłonie a tu dochodzi.

> Być może to że dochodzi to nic jej się niestanie ale lepiej

> dmuchać na zimno. Jest to oczywiste że sprężarka się nie

> uruchomi bez napędu paska. Skoro mówisz, że to tylko elektronika

> to niepowinno się nic stać.

a nie lepiej zamaiast robić takie druciarstwa to po prostu ją naprawić? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej zamaiast robić takie druciarstwa to po prostu ją

> naprawić?

Koszt zrobienia tego co zrobiłem, to 3zł=3m kabla. A wymiana czujników napewno będzie droższa!

Napisano

> Koszt zrobienia tego co zrobiłem, to 3zł=3m kabla. A wymiana

> czujników napewno będzie droższa!

ale te czujnika chyba po coś tam są - gdy Ci naprawdę ciśnienie w układzie spadnie poniżej minimalnej wartości, a sprężarka będzie załączona na stałe - to dopiero sobie zrobisz kuku...

Napisano
  • Autor

> ale te czujnika chyba po coś tam są - gdy Ci naprawdę ciśnienie w

> układzie spadnie poniżej minimalnej wartości, a sprężarka będzie

> załączona na stałe - to dopiero sobie zrobisz kuku...

Jeśli spadnie faktycznie do minimalnej wartości to nie będzie chłodzić! A co za tym idzie sprężarki nie wolno wtedy włączać bo faktycznie będzie kuku.

Napisano

> Jeśli spadnie faktycznie do minimalnej wartości to nie będzie

> chłodzić! A co za tym idzie sprężarki nie wolno wtedy włączać bo

> faktycznie będzie kuku.

a co z sytuacją, że układ Ci się rozszczelni w miarę gwałtownie, nie będziesz tego świadomy i włączysz klimatyzację? właśnie po to są te czujniki, żeby takim sytuacjom zapobiegać

jasne - obejść można prawie wszystko - tylko to są rozwiązania na krótką metę i prędzej czy później odbiją się po prostu czkawką frown.gif

Napisano

a czy uklad chlodzenia masz ok .... bo mnie sie kiedys stalo cos podobnego .... tez wylaczyla sie klima gdy silnik zaczal sie przegrzewac , ale przyczyna byl uszkodzny styk wentylatora chlodnicy . Wydaje mi sie ze po to sie klima wtedy wylaczy zeby czynnik mogl sie schlodzic ,a jak nieedzie Ci dzialac dobrze chlodzenie to i czynnik nie ma jak sie ochlodzic. Twierdzisz ze temp. w korku skcze Ci do 4 kreski to znczy ze cos z chlodzeniem masz popaprane . I wlasnie dlatego sie sprezarka wylaczy zeby sie niespieprzyc .

Napisano

> a czy uklad chlodzenia masz ok .... bo mnie sie kiedys stalo cos

> podobnego .... tez wylaczyla sie klima gdy silnik zaczal sie

> przegrzewac , ale przyczyna byl uszkodzny styk wentylatora

> chlodnicy . Wydaje mi sie ze po to sie klima wtedy wylaczy zeby

> czynnik mogl sie schlodzic ,a jak nieedzie Ci dzialac dobrze

> chlodzenie to i czynnik nie ma jak sie ochlodzic. Twierdzisz ze

> temp. w korku skcze Ci do 4 kreski to znczy ze cos z chlodzeniem

> masz popaprane . I wlasnie dlatego sie sprezarka wylaczy zeby

> sie niespieprzyc .

Zgadzam sie w 100% najpierw szukalbym w wentylatorze bo pewnie na postoju sie nia wlacza i klima sie automatycznie odcina zamiast takiich dziwnych podlaczen innych kabelkow to popatrzylbym na czujniki i kabelki przy chlodnicy bo wiadomo sole i blotko na drodze robi swoje i moze sie cos urwalo zgnilo itp!

Napisano

Quote:

> a nie lepiej zamaiast robić takie druciarstwa to po prostu ją

> naprawić?

Koszt zrobienia tego co zrobiłem, to 3zł=3m kabla. A wymiana czujników napewno będzie droższa!

No dobre . Faktycznie teraz zaoszczędziłeś pare złotych ale potem wtopisz kilkaset na nową sprzeżarkę . A potem napiszesz jeszcze że fiat to badziewie. Czym prędzej wywal to obejście

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.