Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

T jet - obieg płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie w seryjnym t-jecie prowadzi rurka od pompy idąca za silnik ??

Napisano

> Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie w seryjnym t-jecie prowadzi rurka od pompy idąca za silnik ??

Powrót z nagrzewnicy się mnie wydaje, tylko nie wiem czy o tej samej rurce mówimy...

Napisano
  • Autor

Chyba myślimy o tym samym smile.gif Czyli z termostatu przewód prowadzi do nagrzewnicy, trójnikiem do zbiorniczka wyrównawczego, a wraca z niej tym przewodem pompy? Dobrze rozumiem ? : )

Napisano

> Chyba myślimy o tym samym Czyli z termostatu przewód prowadzi do nagrzewnicy, trójnikiem do

> zbiorniczka wyrównawczego, a wraca z niej tym przewodem pompy? Dobrze rozumiem ? : )

Zbiornik wyrównawczy (góra znaczy się) jest w t-jecie podłączony prosto do termostatu, i do tego jeszcze jest po drodze trójnik do turbo. Jest to jedna z tych drobnych części chłodzenia w tym silniku, której do końca nie rozumiem.

Napisano

> Ale w teorii moja wersja by zadziałała ?

Ogólnie to trzeba zrobić taki obieg jak jest seryjnie w fire n/a wg. takiego samego schematu i podłączyć dodatkowo turbo. Turbo jest zasilane wodą z miejsca jak najbliżej termostatu i wraca z turbo jak najbliżej zaraz przed pompą. Chłodzenie t nie może mieć za grubego węża, bo się zachwieje równowaga chłodzenia. Gadaliśmy o tym w turbo wątku już parę razy. Możesz też wogóle nie chłodzić turbo, też da radę, tylko szybciej zdechnie. A ori w t-jecie chłodzenie jest zrobione tak, żeby się turbo samo chłodziło na zasadzie różnicy temperatur po wyłączeniu silnika. Możesz też tak próbować zrobić, tylko tutaj wymagane jest odpowiednie ustawienie elementów w pionie (tzn. turbo musi być znacząco wyżej od rury wodnej idącej do pompy i niżej od pojemnika wyrównawczego). Jeżeli swapujesz tjeta tak jak był w dawcy ze wszystkimi gratami, to da się to zrobić, w CC z obniżonym kolektorem jest gorzej.