Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C8 vs Espace

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Pomijając kwestie estetyki skupmy się na mechanice. Chodzi mi o względnie mało marudny i awaryjny silnik... diesla. Tak, nie lubię diesli, ale tej wielkości budzie benzyna będzie chlać jak żul po nieudanym odwyku. Trochę sobie czytałem o silnikach Renault, ale o C8 wiem mniej (poza 2.0 HDi 136KM - ten znam). Z dCi najrozsądniejszym wyborem wydaje się być 2.0 dCi i tu od razu pytanie: Co z rozrządem ? Często znajduje informacje, że jest "bezobsługowy" na łańcuchy, ale do dwóch z trzech wersji silnikowej w katalogu InterCarsu jest możliwy pasek rozrządu do zakupienia... Więc jak to jest ?

1.9 dCi - czy jego zakup jest równoznaczny ze strzałem w stopę i natychmiastowym problemem w postaci turbosprężarki tudzież obrotu panewek ?

2.2 dCi - j.w.

3.0 dCi - ponoć najmocniejsze wersje, a zarazem najnowsze (181 KM końcówka oznaczenia chyba 917) są poprawione (opad tulei), ale czy na pewno ?

Citroen. 2.0 136KM można ominąć bo znam. Jak się tutaj zachowują słabsze 2.0 HDi i co to jest 2.2 HDi ?

Pytanie ogólne: Czy lepiej kupić automata czy manuala i liczyć się z wymiana sprzęgła + dwumasy ? Jakie są konstrukcje automatów w tych samochodach (pełna hydraulika, jakieś elektryki czy coś mieszanego ?). Acha, chodzi o roczniki 2006+.

Napisano

> Cześć,

> Pomijając kwestie estetyki skupmy się na mechanice. Chodzi mi o względnie mało marudny i awaryjny

> silnik... diesla. Tak, nie lubię diesli, ale tej wielkości budzie benzyna będzie chlać jak żul

> po nieudanym odwyku. Trochę sobie czytałem o silnikach Renault, ale o C8 wiem mniej (poza 2.0

> HDi 136KM - ten znam). Z dCi najrozsądniejszym wyborem wydaje się być 2.0 dCi i tu od razu

> pytanie: Co z rozrządem ? Często znajduje informacje, że jest "bezobsługowy" na łańcuchy, ale

> do dwóch z trzech wersji silnikowej w katalogu InterCarsu jest możliwy pasek rozrządu do

> zakupienia... Więc jak to jest ?

> 1.9 dCi - czy jego zakup jest równoznaczny ze strzałem w stopę i natychmiastowym problemem w

> postaci turbosprężarki tudzież obrotu panewek ?

> 2.2 dCi - j.w.

> 3.0 dCi - ponoć najmocniejsze wersje, a zarazem najnowsze (181 KM końcówka oznaczenia chyba 917) są

> poprawione (opad tulei), ale czy na pewno ?

> Citroen. 2.0 136KM można ominąć bo znam. Jak się tutaj zachowują słabsze 2.0 HDi i co to jest 2.2

> HDi ?

> Pytanie ogólne: Czy lepiej kupić automata czy manuala i liczyć się z wymiana sprzęgła + dwumasy ?

> Jakie są konstrukcje automatów w tych samochodach (pełna hydraulika, jakieś elektryki czy coś

> mieszanego ?). Acha, chodzi o roczniki 2006+.

Jeśli bym teraz ponownie miał kupować (miałem C8 z 2.0HDi 138FAP BVM6) to bym brał C8 po 2010 roku z 2.0HDI 163FAP z BVA aisin AM6 smile.gif

Oglądałem kilka EspasówIV (2,2 i 3,0) podobały mi się wizualnie jednak nei stać mnie było na utrzymanie smile.gif poczytałem dużo na forum EIV smile.gif a C8 był BEZAWARYJNY przez ponad 60kkm 2 lata (od kupna 162000 do sprzedaży 225000) smile.gif

Napisano
  • Autor

2010 to już wyższa półka cenowa. U mnie widełki kończą się w 2008 roku.

Napisano

> 2010 to już wyższa półka cenowa. U mnie widełki kończą się w 2008 roku.

No to pozostaje NIEZAWODNY 2.0HDI138FAP smile.gif w manualu BVM6, bo kupienie w automacie BVA6 graniczy z cudem smile.gif

Poza tym BVM bądzie pomimo dużej masy własnej 1850 kg dosyć oszczędny smile.gif mnie średnio z 60kkm wychodziło ~7,2-7,5 smile.gif

najwyższe odnotowane spalanie to 9,15 na niemieckiej autostradzie, wakacyjny wyjazd 4 osoby + full bagażu, prędkości ~160 non-stop tempomat smile.gif (momentami 180)

Napisano
  • Autor

Czy skrzynie automatyczne w Citroenie/Peugeocie to klasyczny automat czy taka elektrowydumka jak w C4 Picasso ?

Napisano

> Czy skrzynie automatyczne w Citroenie/Peugeocie to klasyczny automat czy taka elektrowydumka jak w

> C4 Picasso ?

W C8 były normalne automaty, w słabych 2.0HDI 109 był AL4, w późniejszych AM6 aisin.

MCP występuje jedynie w C4P/CP i sensodrive w C3/C2