Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ładowaniem (kontrolka raz świeci, raz nie)???

Featured Replies

Napisano

Prośba o sugestię w którym kierunku sprawdzenie pójść....

Dodam tylko, że:

- miesiąc temu złapałem zwierza na przód auta. Strat było trochę (reflektory, halogeny, belka, 3 chłodnice, grill, zderzak, itd) ale nie o to chodzi.... wspominam, bo może mieć znaczenie...

- auto stało około 5 tygodni na parkingu serwisu

Problemy mogą być oczywiście związane z tym polowaniem...

Auto naprawione w ASO, wszystko wydaje się być OK, ale odebrałem auto wczoraj - zero problemowych objawów. Dziś rano auto odpaliło bez problemu ale zapaliła się kontrolka ładowania, zgasiłem, odpaliłem - OK - zgasła jak zawsze. Odpalam auto kilkanaście razy - to samo - raz się zapali (świeci cały czas, niezależnie od obrotów, jechałem 15min i nie zgasła), później kilkanaście razy odpala OK.

To co mi się nasuwa po przekopaniu różnych forów:

- wyładowany akumulator po długim postoju (dziwne bo auto pali na dotyk)

- problemy z instalacją (przetarty przewód gdzieś w instalacji w efekcie "polowania")

- problemy z alternatorem (nic nie było robione od nowości)

Sprawdziłem dziś FES-em (bez miernika):

- zero błędów smile.gif ale to oczywiste smile.gif

- napięcie po przekręceniu kluczyka - około 12,2-12,4V

- napięcie po odpaleniu - około 13,6-13,9V

Co to może być?

Napisano
  • Autor

A w nawiązaniu - czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego elektryka od alternatorów we Wrocławiu? Znalazłem jedynie super opinię dot. ul.Rakowa@WRC - zajmują się tylko alternatorami i rozrusznikami - dociekliwość i jakość usług bez zarzutu..

Coś jeszcze możecie polecić w WRC?

Napisano

> A w nawiązaniu - czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego elektryka od alternatorów we Wrocławiu?

> Znalazłem jedynie super opinię dot. ul.Rakowa@WRC - zajmują się tylko

> alternatorami i rozrusznikami - dociekliwość i jakość usług bez zarzutu..

> Coś jeszcze możecie polecić w WRC?

Miałem podobne objawy w swojej poprzedniej Cromie, po wizycie u lakiernika. Padły diody w alternatorze. Co on zrobił że do tego doszło to nie wiem, ale rozładował całkiem akumulator i trzeba było go ładować żeby auto zapaliło. Alternator robiłem w warsztacie Sokola na Braterskiej.

Napisano

Jasiu Mucha, Szwajcarska w podworku za blacharzem.

Napisano
  • Autor

> Miałem podobne objawy w swojej poprzedniej Cromie, po wizycie u lakiernika. Padły diody w

> alternatorze. Co on zrobił że do tego doszło to nie wiem, ale rozładował całkiem akumulator i

> trzeba było go ładować żeby auto zapaliło. Alternator robiłem w warsztacie Sokola na

> Braterskiej.

Dzięki za hinta.

Ostatecznie wyszło na to, że uszkodzony jest regulator napięcia. Mostek diodowy jest w idealnym stanie, sam alternator wydaje się też bez zarzutu.

Informacyjnie - robiłem we Wrocławiu w firmie MOTO-STARTER ul. Żegiestowka. Polecam - warsztat czysty, porządny. Gość bardzo kontaktowy, wszystko pokazał, wyklarował. No i robota zrobiona smile.gif

Te 13,95V na wolnych obrotach (radio, światła, klima) to trochę mało. Po włączeniu ogrzewania szyby, długich świateł oraz halogenów przód i tył na akumulatorze było 12,5V. Teraz na akumulatorze na wolnych obrotach jest stabilnie 14,20+-0,02.