Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scyzoryk

Featured Replies

Napisano

Mam i ja takie narzędzie - mała rzecz a cieszy.

Kupiłem taki oto kluczyk i zaadaptowalem kluczyk od mojego autka. Poczatkowo mial w środku znaleźć się pilot od alarmu ale po długim cięciu, szlifowaniu i dopasowywaniu okazalo się że niestety nic z tego nie będzie dopóki ktoś nie pokusi się o skonstruowanie płytki dedykowanej dla tego kluczyka - ale może kiedyś uda się zrealizować plan w 100%

post-56931-1435246878402_thumb.jpg

Napisano

Po co ci kluczyk od szmelcwagona? Nawet alarmu nie obsługuje, masz teraz 2 piloty?

Napisano

no właśnie coś takiego zacząlem kobinować ale mi skiełzło i dałem przez chwilę spokój. Jakieś bliższe wskazówki ?

Napisano
  • Autor

Najgorzej wycina się kluczyk z tego plastiku (zwłaszcza jeśli nie chcesz uszkodzić IMO) potem idzie - ja celowo zamowilem kluczyk w ktorym byl juz wyciety grot bo moglem go spokojnie wyjac i robic swoj na miare tamtego i udalo sie.

Co do IMO to znalazlem na jakims forum ze w fiacie jest taki sam jak w VW wiec mozna spokojnie kupic sama pastylke i goscie co dorabiaja klucze spokojnie zaprogramuja zeby dzialal. Grot tez dorobia tylko mi zakrzykneli okolo 40zł ale postanowilem ze zrobie sam i dopiolem swego.

Co do alarmu to spotkalem na necie jak goscie dorabiaja plytki pilotow do alarmow firmy corado (poznalem po zdjeciach) a jak zakladalem alarm to rozwazalem corado bo w 2 poprzednich autach mialem i dzialaly bez zarzutu. Za to teraz w kluczyku mam schowek na zapasową baterie do alarmu ;-)

W kazdym razie zachecam Cię do dokończenia sprawy bo nawet sam kluczyk warto mieć skoro już nad tym myślałeś to napewno się nie zawiedziesz.

Jedyny mankament to to że trzeba ostrożnie ze stacyjki wyjmować bo jest dłuższy i jak się to zrobi energicznie to można sobie porysować konsole kolo kratki wlotu powietrza.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Panowie mój kluczyk też nie jest w najlepszej kondycji więc chce dorobić nowy i bedzie to napewno scyzoryk. smile.gifAle nie jest to takie prost ponieważ jest immobilizer oslabiony.gifw kluczyku oraz mam alarm firmy whistler taki dawali jak moja marey była kupywana pilot ten ma 2 przyciski jeden od syreny a drugi zamykanie /otwieranie fury.Z tego co wyczytalem to moge kupić scyzoryk np. od skody i taki wlasnie planuje ale nie wiem czy dwu przyciskowy czy truj przyciskowy.Nie wiem który wybrać ponieważ jak już pisałem mój pilot ma dwa przyciski otwieranie /zamykanie w jednym przycisku wolał bym rozdzielic to na dwa ale nie wiem czy jest taka możliwość. Odpowiedni grot można zakupić na allegro, usuge przeprogramowania też mozna ,,kupić''.Nie wiem jeszcze co zrobie z IMO nie mam pomysłu.Co Wy o tym myślicie uda się?A taki mam teraz pilot i kluczyk (pilot leżał z 2lata bez bat i się rozprogramował:-) )

277641401-Aaa.jpg

post-66424-14352474741053_thumb.jpg

Napisano

> Mam i ja takie narzędzie - mała rzecz a cieszy.

> Kupiłem taki oto kluczyk i zaadaptowalem kluczyk od mojego autka.

> Poczatkowo mial w środku znaleźć się pilot od alarmu ale po

> długim cięciu, szlifowaniu i dopasowywaniu okazalo się że

> niestety nic z tego nie będzie dopóki ktoś nie pokusi się o

> skonstruowanie płytki dedykowanej dla tego kluczyka - ale może

> kiedyś uda się zrealizować plan w 100%

a da se dorobic taki zeby dzialal jak mam imo i alarm w kluczyku?? krolik.gif

Napisano

Super ale musze wyjac ze starego klucza immo i zaprogramowac plytke w scyzoryku a z tego co sie dowiedzialem to ciezko z tym bedzie

Napisano
  • Autor

> Panowie mój kluczyk też nie jest w najlepszej kondycji więc chce

> dorobić nowy i bedzie to napewno scyzoryk. Ale nie jest to takie

> prost ponieważ jest immobilizer w kluczyku oraz mam alarm firmy

> whistler taki dawali jak moja marey była kupywana pilot ten ma 2

> przyciski jeden od syreny a drugi zamykanie /otwieranie fury.Z

> tego co wyczytalem to moge kupić scyzoryk np. od skody i taki

> wlasnie planuje ale nie wiem czy dwu przyciskowy czy truj

> przyciskowy.Nie wiem który wybrać ponieważ jak już pisałem mój

> pilot ma dwa przyciski otwieranie /zamykanie w jednym przycisku

> wolał bym rozdzielic to na dwa ale nie wiem czy jest taka

> możliwość. Odpowiedni grot można zakupić na allegro, usuge

> przeprogramowania też mozna ,,kupić''.Nie wiem jeszcze co zrobie

> z IMO nie mam pomysłu.Co Wy o tym myślicie uda się?A taki mam

> teraz pilot i kluczyk (pilot leżał z 2lata bez bat i się

> rozprogramował:-) )

Co do typu kluczyka to zapytaj gościa co przerabia.

Lepiej żeby Ci zrobił na 2 przyciskowy bo wtedy nie będziesz miał niewykorzystanych przycisków w kluczyku. Co do imo to nie ma najmniejszego problemu. Idz do zakładu gdzie dorabiają klucze i oni bez problemu zrobią Ci klona z pastylki którą masz w kluczyku, a FIAT i cały VAG ma ten sam rodziaj pastylki więc założysz w miejsce gdzie jest odpowiednia kieszonka w scyzoryku, co do grota to nie musisz kupować czystego.

Możesz tego wyciąć i wyszlifować, materiał mięki więc nie będzie problemów, możesz też spróbować wydłubać z niebieskiego kluczyka pastylke ale to nie będzie łatwe, łatwo ją natomiast będzie uszkodzić.

Napisano
  • Autor

> a da se dorobic taki zeby dzialal jak mam imo i alarm w kluczyku??

Obecnie nie ma z tym żadnego problemu, gdybym nie wycinał w środku scyzoryka pod swój alarm to już bym danwo miał przerobione a tak to narazie kupa.

Napisano
  • Autor

> Może coś takiego by prędzej pasowało ??

> Allegro link

Grot jest taki jak w calym VAGu bo produkuje go ta sama firma ale mi osobiście fiatowski scyzoryk wogóle nie przypadł do gustu, jest to moim skromnym zdaniem "scyzoryk dla ubogich" chodziać przyznaje że w śród standartowych kluczyków fiat ma zdecydowanie najlepsze (pomijając ostatnie wynalazki)

Napisano

> Mam i ja takie narzędzie - mała rzecz a cieszy.

> Kupiłem taki oto kluczyk i zaadaptowalem kluczyk od mojego autka.

> Poczatkowo mial w środku znaleźć się pilot od alarmu ale po

> długim cięciu, szlifowaniu i dopasowywaniu okazalo się że

> niestety nic z tego nie będzie dopóki ktoś nie pokusi się o

> skonstruowanie płytki dedykowanej dla tego kluczyka - ale może

> kiedyś uda się zrealizować plan w 100%

Piękny bajer też się do niego przymierzam .. tylko chciałbym aby mi działał również alarm, powiec w czym dokładnie był problem z alarmem - płytka była za duża czy też przyciski nie w tym miejscu ?? I czy nie myślałeś o scyzoryku fiata ??

Napisano

Kluczyk to może i sobie zrobie ale ja mam jakis alarm ktorego nie mozna zaprogramowac na plytkach z kluczyków vw tak przynajmniej tfierdzi koles ktory wystawia na allegro usuge przeprogramowywania tych plytek bo to jest jakis taki ktory sie sam rrozprogramowuje a jesli chodzi o pastylkee to wedlug tego kolesia z allego ok 120-200pln ????

Napisano

Ztego co wczytalem kluczym moge zaprogramować sobie samemu od klucza master ktory posiadam ale musze miec czysta pigulke immo i teraz problem za ktora mam sie rozgladac:

pigulka 1

pigulka 2

pigulka 3

ktora bede mugl zaprogramowac autem???

Napisano
  • Autor

> Ztego co wczytalem kluczym moge zaprogramować sobie samemu od klucza

> master ktory posiadam ale musze miec czysta pigulke immo i teraz

> problem za ktora mam sie rozgladac:

> pigulka 1

> pigulka 2

> pigulka 3

> ktora bede mugl zaprogramowac autem???

Według mnie 1 ale lepiej sprawdzić to w innych źródłach.

Napisano

> Według mnie 1 ale lepiej sprawdzić to w innych źródłach.

Wedlug mnie to wlasnie to nie jest 1 sugeruj sie tym

wynika z tych foto ze 2 lub 3

Napisano
  • Autor

> Wedlug mnie to wlasnie to nie jest 1 sugeruj sie tym

> wynika z tych foto ze 2 lub 3

Ja sugerowałem się tym manualem:

http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/scyzorykmk1/scyzoryk.htm

oraz tym:

http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/scyzorykP2/scyzorykP2.htm

Napisano

> Ja sugerowałem się tym manualem:

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/scyzorykmk1/scyzoryk.htm

> oraz tym:

> http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/scyzorykP2/scyzorykP2.htm

jak ja dorabiałem kluczyk to tez mam taki z foto 2,3 ale tu była jeszcze roznica ilo bitowy ,kurcze nie pamietam czy układ byl 32 czy 64 bitowy chyba 64 a teraz nowe sa 128

Napisano

Ja bede probował robić kluczyk scyzoryk na podstawie tego 2 opisu na kluczyku skody a konkreynie kupie ten Ma nowy transponder tylko nnie wiem ilu bitowy a i czy z takiego grotu jaki daje ten kolo czyli do skody bedezie sie dalo wyzezbic kluczdo fiacika???? Może ktos z was ma taki kluczyk i mogl by podac mi wymiary płytki bo mojego alarmu nie da sie przerobic i musze upchac w srodek plytke o wymiarach 4cm X 2,9cm opilowac mozna jakijs mm nie wiecej a i bat 12v musi wejsc jeszcze ale z ego poisu wynika ze sie tam powinno wszystki pomiescic po drobnej przerubce wnetrza kluczyka.

Napisano

Panowie chce samemu zaprogramowac sobie scyzoryk i pytanie czy ten transponder da sie zaprogramowac od kluczyka master.Moze ma ktos polsa instrukcjie programowania klucza ta ze smietnika jest po angielsku i srednia dale z nia rade wiec byl bym bardzo wdzieczny.

Napisano

Dla wszystkich nie anglistycznych opis porgramowania kluczyka w jezyku polskim pewnie komus sie przyda:

*uzyskać(osiągnąć) i przeprogramować wszystkie kluczyki

*włóż główny kluczyk to przełącznika zapłonu

*włącz zapłon

*zapłon musi być natychmiastowo wyłączony po tym jak lampka immobilajzer zgaśnie

*po 10 sekundach:

*wyjmij główny klucz

*włóż pierwszy klucz do programowania do stacyjki zapłonu

*włącz zapłon

*zapłon musi być natychmiastowo wyłączony po tym jak lampka immobilajzer zgaśnie

*po 10s:

*wyjmij klucz 1

*włóż 2 klucz do programowania do stacyjki zapłonu

*włącz zapłon

*wyjmij 2 klucz

*powtórz natychmiast powyższe procedury w celu zaprogramowania kolejnych kluczy

!!:Tylko 7 kluczy może być zaprogramowanych przy użyciu głównego klucza

*po programowaniu ostatniego klucza...Po 10s

*wyjmij klucz

*włóż główny klucz do stacyjki zapłonu

*włącz zapłon

*zapłon musi być wyłączony natychmiast po tym jak lampka immobilajzera zgaśnie

*wszystkie modele poza 1,9D JTD

*wyjmij klucz główny

*1,9D JTD

UWAGA,:):jeśli zapłon będzie wyłączony przez dłużej niż. 10s wszystkie kody zostaną wyczyszczone

*włącz zapłon po 4-9s

*zapłon musi być wyłączony natychmiast po tym jak lampka immobilajzera zgaśnie

*włącz zapłon

*lampka immobilajzera świeci się

*wyjmij główny klucz

PS.Jak zaprogramuje sobie scyzoryk w ten sposob to stare klucze beda dzialaly czy tylko ten jeden nowy???

Napisano
  • Autor

Wygląda to na opis programowanie wraz z wyczyszczeniem już zaprogramowanych ale pewności nie mam bo nie wiem jak ta procedura w BBMach działa.

• 1 miesiąc później...
Napisano

a macie może gościa co przerabia płytki od alarmów tzn dokładnie dopasowuje je do scyzoryka bo dzwoniłem do jednego ale on nie podejmie sie tego z moim alarmem tzn cheetach niewiem dlaczego macie takiego kogoś??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.