Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o wariator

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnosnie wariatora. Jezdze stilakiem z silnikiem 1.8 i obecnie mam juz 80tys.km. Przy 60tys.km wymienialem pasek rozrzadu. Niestety dopiero niedawno dotarlem na forum i doczytalem ze trzeba wymieniac tez wariator.

Jak padnie to co sie wtedy dzieje ?

Dzieki za odpowiedz

Milego wieczoru

Seba

Napisano

> Mam pytanie odnosnie wariatora. Jezdze stilakiem z silnikiem 1.8 i obecnie mam juz 80tys.km.

Bierze olej? Ile? confused.gif

> Przy 60tys.km wymienialem pasek rozrzadu.

Przezorny zawsze ubezpieczony. zlosnik.gif

> Niestety dopiero niedawno dotarlem na forum i doczytalem ze trzeba wymieniac tez wariator.

Trzeba, nie trzeba - różne są opinie. Większość wymienia, bo przy wymianie rozrządu jest to w zasadzie jedna robota. smile.gif

> Jak padnie to co sie wtedy dzieje ?

Warczy jak diesel. Pierwsze objawy padającego wariatora ujawniają się podczas rozruchu. Przez kilka pierwszych sekund silnik robi głośne WRRRRRR, a potem się ucisza. W zależności od stopnia padnięcia wariatora ten głos może trwać nawet do wyłączenia silnika. hehe.gif Ale wtedy to jest już kaplica i prawdopodobnie taki silnik będzie się dławił, dusił i odmawiał współpracy.

Jeśli więc nic takiego nie zauważyłeś, to prawdopodobnie twój zmieniacz faz rozrządu ma się dobrze. ok.gif Aby przedłużyć jego życie pilnuj poziomu oleju i cały czas utrzymuj pod MAX. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Bierze olej? Ile?

To zalezy jak jezdzisz smile.gif. Lalem wczesniej zalecana selenie i na nia byl lapczywy. Od kiedy leje mobil jest ok. Zauwazylem tez ze jak mialem stary olej to bral w granicach 1l na 1000km, i teraz nie staram sie przekroczyc 15tys.km i wymieniac.

Generalnie to lyka mi kolo 0,5 do 1litra na 1000km, ale to przy ciaglej szybkiej jezdzie ( mowie tu miedzy 160-190). Jesli jednak jade 130-150, to zmian na bagnecie nie ma prawie zadnych.

> podczas rozruchu. Przez kilka pierwszych sekund silnik robi

> głośne WRRRRRR, a potem się ucisza. W zależności od stopnia

> padnięcia wariatora ten głos może trwać nawet do wyłączenia

> silnika. Ale wtedy to jest już kaplica i prawdopodobnie taki

> silnik będzie się dławił, dusił i odmawiał współpracy.

> Jeśli więc nic takiego nie zauważyłeś, to prawdopodobnie twój

> zmieniacz faz rozrządu ma się dobrze. Aby przedłużyć jego życie

> pilnuj poziomu oleju i cały czas utrzymuj pod MAX.

Warczy na poczatku smile.gif, ale to juz odkad go mam, a mial wtedy 33000przejechane. Teraz jak wspomnialem ma bez mala 80tys.

Olej trzymam przy maksimum. Jedyne co to mam wrazenie ze czasami tak lekko go szarpie w czasie dodawania gazu. Jest to minimalne, nie wiem czy ma to jakis zwiazek z tym.

Dzieki za porade

Seba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.