Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rano dłużej odpala, jakby spłynęło paliwo?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Rano auto ciężej odpada, chwilę musi pokręcić i potem zaczyna powoli łapać ale tak zbyt wolno. Od nowości zawsze odpalał dobrze, zakręcił kilka razy i ładnie odpalał.

Nie orientuję się jak jest w Pandzie, stare doświadczenia z malucha wskazywały na spływające paliwo z gaźnika ale tu jest zupełnie inne zasilanie...

Co ciekawe... po dolaniu paliwa (podobno lepszego) 98 problem zanikł lub jest mniej odczuwalny, Zastanawiam się co może być przyczyną,

Kable, świece wymieniane niedawno, LPG od roku, chętnie poczytam co o tych objawach sądzicie, może ktoś miał podobnie...

Pozdrawiam

Napisano

zerknij na elektrozawór przy parowniku, może nie odcinać lpg i w kolektorze za bogato - u mnie to było przyczyną ok.gif

Po drodze wymieniem świece/przewody/cewki, czujnik położenia wału, podmieniałem pompę paliwa, usunąłem filtr par paliwa ok.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Po drodze wymieniłem ............../cewki, ...........

Wydaje się, że problemem były cewki, wymienione i jest poprawa.

(218 pln).

Diagnoza poparta nierówną pracą silnika (LPG) przy niskich obrotach (spalanie wybuchowe), szarpanie silnikiem,

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

A weź zatankuj pod korek i zobacz czy zacznie zapalać normalnie. Jak poprawi się po tankowaniu to filtr par paliwa. Ja walczyłem 2 dni zanim doszedłem do tego o co chodzi.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeśli usterka znika po zwiększeniu poziomu paliwa, to przyczyną może być, zapchany filtr paliwa, sitko jest wbudowane w pompę, pada pompa lub zawór przelewowy i nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia, po założeniu LPG to częsta przypadłość.

Pomocny może być układ odłączania pompy przy jeździe na LPG, mam gdzieś w piwnicy taki do Pandy z instalacją II generacji wpinany bezinwazyjnie za pomocą wtyczek w instalację.