Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Autoalarm - 2 piloty ze zmiennym kodem

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie!

Czy ktos moglby wytlumaczyc mi jak dziala zmienny kod w przypadku wiekszej niz 1 liczby pilotow, ew. podeslac jakiegos linka? Ja sobie to wyobrazam tak, ze uzgodniony kod musi byc przechowywany i zmieniany za kazdym razem zarowno przez centralke alarmu i samego pilota. Co z drugim pilotem? Czy centralka posiada indywidualne komorki pamieci przeznaczone dla roznych pilotow? Piloty wtedy musialyby jakos sie przedstawiac, a wiec ramka transmisji nie byloaby juz jakas standardowa. Prosze o jakies wskazowki...

Napisano

> Witam serdecznie!

> Czy ktos moglby wytlumaczyc mi jak dziala zmienny kod w przypadku

> wiekszej niz 1 liczby pilotow, ew. podeslac jakiegos linka? Ja

> sobie to wyobrazam tak, ze uzgodniony kod musi byc przechowywany

> i zmieniany za kazdym razem zarowno przez centralke alarmu i

> samego pilota. Co z drugim pilotem? Czy centralka posiada

> indywidualne komorki pamieci przeznaczone dla roznych pilotow?

> Piloty wtedy musialyby jakos sie przedstawiac, a wiec ramka

> transmisji nie byloaby juz jakas standardowa. Prosze o jakies

> wskazowki...

Kod zmienny działa na zasadzie generowania okreslonego ciągu znaków wg algorytmu znanego centralce i pilotowi. Nie jest to w żadnym wypadku "kolejny" kod generowany po kazdym nacisnieciu klawisza, jest on za kazdym razem inny. Dzięki temu pilotów może byc praktycznie nieskończona liczba i jesli kazdy z nich bedzie generował kod wg tego samego algorytmu to zawsze bedzie dla centralki rozpoznawalny. Na tej samej zasadzie tworzone sa kody zabezpieczające oprogramowanie, czy kody na zdrapkach do telefonów na karte. Niby kazdy jest inny, ale jesli pozna sie algorytm to mozna stworzyc generator, ktory bedzie generował działające kody.

Napisano

Dodam do tego ciekawostkę, która się komuś może przydać.

Jakiś czas temu zgubiłem jeden pilot od takiego alarmu. Natychnmiast pojechałem do serwisu z prośbą, żeby:

a) sprzedali mi i zaprogramowali nowy pilot.

b) wyprogramowali z centralki stary pilot, na wypadek gdyby go ktoś znalazł i skojarzył z samochodem.

Wyjechałem 100 zł uboższy, z zapewnieniem, że stary pilot jest już "nic nie warty".

Cóż, dwa dni później pojechałem do apteki w sąsiedniej wsi. I patrzę, a za szybą wisi mój stary pilot, który jak się okazało, zgubiłem na parkingu wsiadając do samochodu.

Zastanowiłem się, jak ja aptekarzowi udowodnię, że to mój pilot, skoro go dwa dni wcześniej wyprogramowano i nie będzie działał? Ale aptekarz mnie zna, więc bez dyskusji wydał mi pilot, zresztą pokazałem mu nowy, identyczny, tylko mniej "złachany". Jeszcze zakląłem, że się pośpieszyłem z tym wyprogramowaniem i teraz znowu beknę 30 zł, żeby sobie go ponownie wprogramować jako rezerwę.

Ale z ciekawości oczywiście nacisnąłem guzik.

I co się okazało?

Pilot działal dalej (i działa do dziś, jako trzeci).

Oczywiście zatelefonowałem do serwisu z prośbą o wyjaśnienie. I co? Ano jak to w Polsce. Ghmmm, hęęęę, boooo, no cóż, zdarza się. Nawet słowa przepraszam nie usłyszałem, że policzono mi za tak naprawdę niewykonaną usługę, a przede wszystkim, że wóz był dalej "narażony". O propozycji jakiejkolwiek rekompensaty nawet się nie zająknęli.

Na szczęście w innych zastosowaniach używam uniwersalnego systemu centralki i pilotów, do któego mam pełną instrukcję programowania (programator nie jest potrzebny) i tam sprawdziłem empirycznie, że po zrobieniu "clear remotes" centralka faktycznie przestaje reagować na jakiekolwiek piloty i trzeba wszystkie wprogramować od nowa.

Przy okazji - nie wierzę, żeby centralka w samochodzie nie miała takiej funkcji (bo inaczej jak wyprogramować pilota, którego fizycznie nie ma), tylko cholerny serwis był jak zwykle u nas niedouczony i nie umiał tego zrobić.

Ale z kolei ja nic im nie mogłem za to zrobić, bo na fakturze nie było pozycji "wyprogramowanie zgubionego pilota", a tylko "sprzedaż i zaprogramowanie nowego pilota", "bo system księgowy takiej pozycji nie ma''. Wychodzi, że aby dochodzić swoich praw człowiek za chwilę będzie musiał wszystko nagrywać i filmować sick.gif

Napisano
  • Autor

Dziekuje za odpowiedzi smile.gif

> Kod zmienny działa na zasadzie generowania okreslonego ciągu

> znaków wg algorytmu znanego centralce i pilotowi.

Czyli zgodnie z powyzszym kazdy pilot ktory bedzie mial generator uzywajacy odpowiedniego algorytmu bedzie dzialal a centralka nie sprawdza samego kodu tylko potwierdza weryfikacje algorytmu (jak np. numer PESEL czy inne)?

> Nie jest to w żadnym wypadku "kolejny" kod generowany po

> kazdym nacisnieciu klawisza, jest on za kazdym razem inny.

To jest oczywiscie jasne, ale sadzilem ze centralka uzgadnia z pilotem kolejny (nastepny, kolejny nie w sensie porzadkowym) kod.

> Dzięki temu pilotów może byc praktycznie nieskończona liczba i

> jesli kazdy z nich bedzie generował kod wg tego samego

> algorytmu to zawsze bedzie dla centralki rozpoznawalny.

W takim razie kazdy konkretny model (wlasciwiej - egzemplarz) centralki musi posiadac inny algorytm, a biorac pod uwage ze taka ich ilosc wystepuje, nie jest on zbyt bezpieczny i sniffujac kilka kodow da sie pewnie recznie dojsc do algorytmu.

No i pozostaje problem opisany wyzej - zablokowanie zagubionego kluczyka, co w tym wypadku jest niemozliwe. Zostaje jedynie przeprogramowanie calego algorytmu i tym samym wszystkich dzialajacych pilotow.

Napisano

> Dziekuje za odpowiedzi

> Czyli zgodnie z powyzszym kazdy pilot ktory bedzie mial generator

> uzywajacy odpowiedniego algorytmu bedzie dzialal a centralka nie

> sprawdza samego kodu tylko potwierdza weryfikacje algorytmu (jak

> np. numer PESEL czy inne)?

Tak

> To jest oczywiscie jasne, ale sadzilem ze centralka uzgadnia z

> pilotem kolejny (nastepny, kolejny nie w sensie porzadkowym)

> kod.

Trudno tu mówic o wzajemnym uzgadnianiu, bo łącznosc zazwyczaj jest jednokierunkowa

> W takim razie kazdy konkretny model (wlasciwiej - egzemplarz)

> centralki musi posiadac inny algorytm, a biorac pod uwage ze

> taka ich ilosc wystepuje, nie jest on zbyt bezpieczny i

> sniffujac kilka kodow da sie pewnie recznie dojsc do algorytmu.

W rzeczy samej

> No i pozostaje problem opisany wyzej - zablokowanie zagubionego

> kluczyka, co w tym wypadku jest niemozliwe. Zostaje jedynie

> przeprogramowanie calego algorytmu i tym samym wszystkich

> dzialajacych pilotow.

A to już zalezy od konkretnego modelu alarmu. Czasem jest to rozwiazane w ten sposób, że kazdy pilot pracuje wg własnego algorytmu, a w pamieci centralki wpisanych jest ich tyle ile jest pilotów. Wtedy wykasowanie jednego nie stanowi problemu.

Napisano
  • Autor

> Czasem (...) kazdy pilot pracuje wg własnego algorytmu, a w

> pamieci centralki wpisanych jest ich tyle ile jest pilotów.

Wowczas powraca problem opisany przeze mnie w pierwszym poscie. Trzeba zarezerwowac tyle pamieci na algorytmy, ile centralka przewiduje obslugiwac pilotow. Ale mozemy sie zastanowic nad sensem stosowania samych algorytmow wowczas - nie latwiej wygenerowac losowa liczbe? Jedyny klopot jaki ja tu widze to to, ze komunikacja pilot-centralka jest jednostronna i nie ma mozliwosc potwierdzenia przez centralke, czy uzgodniony z pilotem kod jest poprawny (taki sam, czyli czy transmisja przebiegla bezblednie), a to moze byc dosc pozadane, bo chyba nie chcielibysmy denerwowac sie gdy nie mozemy otworzyc auta. Swoja droga ciekaw jestem jaka jest stopa bledu przy takiej transmisji, czy jest stosowana i ew. jaka ich korekcja etc.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno - co daje w takim razie zmienny kod? Jezeli centralka jest wciaz przygotowana na przyjecie dowolnego kodu spelniajacego algorytm, jest to bezsensem. Nawet jezeli pilot obliczy sobie nowy kod na podstawie wspomnianego algorytmu, stary bedzie wciaz dzialal, bo w koncu spelnia algorytm...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.