Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrycy - do tablicy, prosze

Featured Replies

Napisano

Poproszę o informacje, ja powinno być zrobione.

Skrzynka rozdzielnia z podlicznikiem dla dziadków w domku jednorodzinnym. Zasilana z głównej skrzynki. Zabezpieczenia w niej to bezpiecznik lodówki, kuchni elektrycznej, pozostałych gniazdek i zabezpieczenie oświetlenia.

Czy w tej skrzynce podlicznikowej, należy dać jakieś jeszcze dodatkowe zabezpieczenie? Przeciw porażeniowe? czy styknie to w głównej skrzynce?

Napisano

To jest nowa instalacja w układzie TN-S (z przewodem ochronnym)?

Zabezpieczenie przeciwporażeniowe w głównej skrzynce o którym piszesz, to jest wyłącznik różnicowo-prądowy?

Zasadniczo, to cały budynek może być podłączony przez jeden wyłącznik różnicowo-prądowy, jednak jest to problematyczne rozwiązanie, bo przy jego zadziałaniu odcięte jest całe zasilanie.

Jak sieć jest w układzie TN-S, a zabezpieczeniem przeciwporażeniowym dla całego budynku jest różnicówka, to proponowałbym zasilanie dla dziadków doprowadzić z ominięciem różnicówki w głównej skrzynce i wstawić im "ich" wyłącznik różnicowo-prądowy.

Napisano
  • Autor

> To jest nowa instalacja w układzie TN-S (z przewodem ochronnym)?

Tak

> Zabezpieczenie przeciwporażeniowe w głównej skrzynce o którym piszesz, to jest wyłącznik

> różnicowo-prądowy?

Tak

> Zasadniczo, to cały budynek może być podłączony przez jeden wyłącznik różnicowo-prądowy, jednak

> jest to problematyczne rozwiązanie, bo przy jego zadziałaniu odcięte jest całe zasilanie.

> Jak sieć jest w układzie TN-S, a zabezpieczeniem przeciwporażeniowym dla całego budynku jest

> różnicówka, to proponowałbym zasilanie dla dziadków doprowadzić z ominięciem różnicówki w

> głównej skrzynce i wstawić im "ich" wyłącznik różnicowo-prądowy.

Skrzynka głowna jeszcze nie podłaczona. Więc mogę sobie "wymyślać" swoje wydumki.

A czy musi być (a raczej czy powinno) w głównej skrzynce, zabezpieczenie lini na pietro dziadków? czy można pociągnąć zywcem zza licznika i dać zabezpieczenia dopiero przy podliczniku?

Napisano

> A czy musi być (a raczej czy powinno) w głównej skrzynce, zabezpieczenie lini na pietro dziadków?

> czy można pociągnąć zywcem zza licznika i dać zabezpieczenia dopiero przy podliczniku?

Nic bezpośrednio zza licznika nie bierz, lepiej przyłącz to za jakimś głównym zabezpieczeniem zalicznikowym (istnieje ono u Ciebie? zlosnik.gif).

Przy takich instalacjach, to warto zastanowić się nad selektywnością zabezpieczeń, bo bez sensu jest stosować 3 stopnie wyłączeń, jak nie będą one działały selektywnie.

Ja bym proponował z głównego zabezpieczenia zalicznikowego podzielić zasilanie na Twoją stronę domu i do dziadków, dopiero potem wyłączniki różnicowo-prądowe i dalsze zabezpieczenia.

Upewnij się też, jakiego dobezpieczenia wymagają wyłączniki różnicowo-prądowe, których użyjesz, bo jeśli wymagane jest coś mniejszego, niż Twoje główne zabezpieczenia (przed, czy zalicznikowe) to trzeba zamontować dodatkowe wyłączniki.

Napisano
  • Autor

W zasadzie to potwierdziłeś moją "wiedzę". Mniej więcej tak chciałem zrobić. Kusiło mnie jedynie pociągnięcie linii na piętro dla dziadków, bezpośrednio od licznika, i miałem też obawy o ile to byłoby nie mozliwe, czy ma sens róznicowo prądowy drugi w linii. Ale to juz mi podpowiedziałeś. smile.gif.

Muszę teraz upilnowac elektryka zeby rozsądnie podłaczył w skrzynce głownej. Tę podlicznikową i instalację dla dziadków robie samodzielnie. Elektryk ma tylko sprawdzić poprawość.

I jeszce jedno pytanie 25A czy 40A? róznicówka. Od czego to zależy? od wartosci głownego zabezpieczenia?

Napisano

> I jeszce jedno pytanie 25A czy 40A? róznicówka. Od czego to zależy? od wartosci głownego

> zabezpieczenia?

25A czy 40A to nominalny prąd obciążenia styków

Napisano

Jak cena podobna, to bierz 40, dłużej wytrzyma.