Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile u Was wynosi rezerwa paliwa?

Featured Replies

Napisano

Bo według instrukcji obsługi 9l, a u mnie około 13-14l. Sprawdzałem to kilka razy:

>zaraz po zapaleniu się kontrolki tankowałem do pełna i zawsze max. wchodziło 45l, a jak wiadomo bak w stilo ma 58l.

I jeszcze jedna interesująca rzecz:

>po zatankowaniu do pełna wskaźnik paliwa nigdy nie pokazuje maksymalnego poziomu - jest trochę przed tą ostatnią kreseczką. Czy u Was jest podobnie??? hmm.gif

Napisano

> Bo według instrukcji obsługi 9l, a u mnie około 13-14l. Sprawdzałem to kilka razy:

Bak bakiem, a liczył kolega pojemność rury wlewowej? cfaniaczek.gif

> I jeszcze jedna interesująca rzecz:

> po zatankowaniu do pełna wskaźnik paliwa nigdy nie pokazuje maksymalnego poziomu - jest trochę przed tą ostatnią kreseczką.

> Czy u Was jest podobnie???

Nie. U mnie zawsze jest na maxa. Ale ja stoję i cykam po kropelce paliwko aż pod korek naleci. rotfl.gif

Napisano

> Bo według instrukcji obsługi 9l, a u mnie około 13-14l. Sprawdzałem

> to kilka razy:

> I jeszcze jedna interesująca rzecz:

> >po zatankowaniu do pełna wskaźnik paliwa nigdy nie pokazuje

> maksymalnego poziomu - jest trochę przed tą ostatnią kreseczką.

> Czy u Was jest podobnie???

IMO jedno jest związane z drugim. hmm.gif

Nie wiem dlaczego, ale na większości stacji benzynowych w mojej okolicy po prostu nie jest możliwe zatankowanie do pełna - przy tankowaniu do "pierwszego odbicia" wskaźnik poziomu paliwa znajduje się gdzieś w połowie pomiędzy przedostatnią i ostatnią kreską na wskaźniku, po zapaleniu rezerwy wchodzi jakieś 42-43 litry. Więcej dolać się nie da, bo po prostu ON zaczyna chlapać z wlewu - ale mimo to wskaźnik nie pokazuje końca skali. Natomiast są i takie stacje benzynowe, na których do baku gładko wchodzi kilka litrów paliwa więcej, a wskazówka wskazuje koniec skali.

Nie wiem od czego to zależy - u mnie w mieście testowałem na BP (stacja ma kilka lat), trzech różnych Orlenach (jeden niedawno zbudowany, dwa wprost po totalnym remoncie z wymianą wszystkiego), Statoil (też stoi od kilku lat), Shell (również ma już kilka lat) - na żadnej z tych stacji nie jestem w stanie zatankować do pełna. hmm.gif Natomiast na jeszcze innym Orlenie na przykład (obiekt kilkuletni) tankuję do pełna bezproblemowo.

Napisano
  • Autor

> Bak bakiem, a liczył kolega pojemność rury wlewowej?

>>>liczył tzn. przypuszczam że wchodzi w nią ze 3 litry. ale jak pali się lampka rezerwy to rura nie ma tu nic do rzeczy, a właściwie ma duże znaczenie, bo wtedy rezerwa u mnie będzie miała około 16l confused.gif

> Nie. U mnie zawsze jest na maxa. Ale ja stoję i cykam po kropelce

> paliwko aż pod korek naleci.

>>>no ja tak nie cykam po kropelce oink.gif z tego wnioskuję, że aby napełnić do pełna bak w stilo trzeba tak cykać frown.gif

>>> W innych samochodach tak nie miałem (uno, 206, puntoII)

Napisano

W moje stilo też musze wlewać po kropelce biglaugh.gif, ale co ciekawe wybija już na samym początku tankowania i tak na okrągło, ale znalazłem sposób yay.gif wystarczy przekręcić pistolet w wlewie i jest oki waytogo.gif

Napisano

............zaraz po zapaleniu się rezerwy wchodzi u mnie około 47-48 litrów .....więc rezerwa około10 litrów

......wskaźnik pokazuje zawsze wtedy max, tankuje bez specjalnego "cykania" przy dolewaniu do pełna, chociaż zwykle jest mała dolewka po pierwszym odbiciu............

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Natomiast są i takie stacje benzynowe, na których do baku gładko

> wchodzi kilka litrów paliwa więcej, a wskazówka wskazuje koniec

> skali.

> Nie wiem od czego to zależy - u mnie w mieście testowałem na BP

> (stacja ma kilka lat), trzech różnych Orlenach (jeden niedawno

> zbudowany, dwa wprost po totalnym remoncie z wymianą

> wszystkiego), Statoil (też stoi od kilku lat), Shell (również ma

> już kilka lat) - na żadnej z tych stacji nie jestem w stanie

> zatankować do pełna. Natomiast na jeszcze innym Orlenie na

> przykład (obiekt kilkuletni) tankuję do pełna bezproblemowo.

Ja już chyba wiem czemu tak jest:

1. - nowe stacje benzynowe mają wydajniejsze dystrybutory i przez to wlewa się więcej paliwa w krótszym czasie co daje rezultat większego pienienia się paliwa i tym samym mniej go wchodzi do pierwszego odbicia.

2. Stilo posiada dość duży zbiornik, a im pojemniejszy tym możliwe większe "odchylenia"... cfaniaczek.gif

Napisano

Roznica w odbijaniu pistoletu wynikac moze z prekosci przeplywu paliwa.

Plynie szybciej wiec mocniej sie pieni i pistolet odbija. Przy okazji moze zbiornik sie zbyt wolno odpowietrza.

Tankuje do 1. odbiacia, pozniej trzymam spust wcisniety do polowy i tak dolewam az zobacze paliwo jakies 5cm przed korkiem.

Napisano

> Tankuje do 1. odbiacia, pozniej trzymam spust wcisniety do polowy i

> tak dolewam

No i u mnie w tym momencie już nic nie da się dolać, bo nie ma gdzie - chyba że koniecznie chcę się ochlapać ropą grinser006.gif - paliwo widać we wlewie, a mimo to wskazówka nie wskazuje "F", tylko gdzieś po środku między "F" i przedostatnią kreską. hmm.gif

Napisano

> No i u mnie w tym momencie już nic nie da się dolać, bo nie ma gdzie

> - chyba że koniecznie chcę się ochlapać ropą - paliwo widać we

> wlewie, a mimo to wskazówka nie wskazuje "F", tylko gdzieś po

> środku między "F" i przedostatnią kreską.

Aha .. to moze powinienes zrobic jakas kalibracje w ASO ? U mnie jak jest Full to jest F

Napisano

> Aha .. to moze powinienes zrobic jakas kalibracje w ASO ?

Lepiej nie - już teraz mam wystarczająco dużo problemów z autem grinser006.gif

> U mnie jak jest Full to jest F

U mnie również ok.gif - ale tylko na nielicznych stacjach - na razie znalazłem takie dwie.

Napisano

> U mnie również - ale tylko na nielicznych stacjach - na razie

> znalazłem takie dwie.

To moze faktycznie jest to kwestia odpowietrzenia ?

Przy okazji tankowania na takiej stacji gdzie Full =/= F odjedz ze stacji i po 2-3km sprawdz odkrecajac korek czy poziom paliwa jest taki sam jak na stacji.

Napisano

> To moze faktycznie jest to kwestia odpowietrzenia ?

Właśnie to mnie zastanawia - gdyby problem występował absolutnie wszędzie, to raczej należałoby obwinić wskaźnik...

> Przy okazji tankowania na takiej stacji gdzie Full =/= F odjedz ze

> stacji i po 2-3km sprawdz odkrecajac korek czy poziom paliwa

> jest taki sam jak na stacji.

Tego nie sprawdzałem ok.gif - ale coś musi być na rzeczy, bo po takim tankowaniu paliwa jest faktycznie mniej, nawet rezerwa włącza się odpowiednio wcześniej.

Z tym, że mnie to jakoś szczególnie nie przeszkadza grinser006.gif - najwięcej kilometrów i tak robię na trasie Lubin-Wrocław, przy tej drodze, w miejscu zaznaczonym na mapce:

mapa0hx.jpg

jest stacja Orlenu, która sprzedaje ON Verva w cenie EkoDiesla (mają taką promocję - kiedyś było w weekendy, a teraz już chyba non-stop) i tam akurat tankowanie do pierwszego odbicia to tankowanie do pełna. Poza tą stacją tankuję raczej sporadycznie (na cztery tankowania może jedno będzie w jakimś innym miejscu) ok.gif

Napisano

> Bak bakiem, a liczył kolega pojemność rury wlewowej?

> Nie. U mnie zawsze jest na maxa. Ale ja stoję i cykam po kropelce

> paliwko aż pod korek naleci.

mam to samo w genach wskazówka jest na maxie a nawet powyżej cykam aż pod kor ale tam jest taka rurka odpływowa i jak za duzo nagicujesz to tą rurką paliwko na ziemie się desantuje skromny.gif

Napisano

jest pochyły podjazd i bak jest pod innym kątem albo diesle tak po prostu mają w benzynce walę do pełna na każdej stacyji

cfaniaczek.gif

Napisano

> No i u mnie w tym momencie już nic nie da się dolać, bo nie ma gdzie

> - chyba że koniecznie chcę się ochlapać ropą - paliwo widać we

> wlewie, a mimo to wskazówka nie wskazuje "F", tylko gdzieś po

> środku między "F" i przedostatnią kreską.

Mam dokladnie tak samo, nigdy jeszcze nie udalo mi sie wlac do konca (to znaczy tak zeby wskaznik pokazal full, zawsze jest w polowie pomiedzy full i poprzednia kreska mimo ze paliwo leje mi sie juz po butach). Poruszalem temat w ASO to mi powiedzieli ze wymyslam i chwilowo temat odpuscilem.

Napisano

bak w stilo ma 58litrów? dziwne. ostatnio komp pokazywał że do konca baku zostało mi 50km, pojechałam na stację i zatankowałam na full i było tylko 52litry. a srednie spalanie było 5,1. to w sumie w baku powinno zostać ok 3litrów to daje 55 a nie 58. kreska pokazująca poziom paliwa gdy wchodzi mi na czerwone to mam pzrewaznie przejechane ok 950-980 km, i staram się tankowac w tym czasie i nigdy mi nie wchodzi 50litrów.

Napisano

> bak w stilo ma 58litrów? dziwne. ostatnio komp pokazywał że do konca baku zostało mi 50km, pojechałam na stację i zatankowałam na full i było tylko 52litry.

Ja też tyle maksymalnie wlewam. Raz wlałem 53, ale to już był hardcore i jazda na oparach. zlosnik.gif

> a srednie spalanie było 5,1. to w sumie w baku powinno zostać ok 3litrów to daje 55 a nie 58.

Ale przecież nie wyjeżdżasz baku do końca, bo by Ci paliwa zabrakło i musiałabyś pchać autko do stacji. wink.gif Zawsze w baku zostaje cieniutka warstewka paliwka. zlosnik.gif Stąd te drobne różnice.

Napisano

> Raz wlałem 53, ale to już był

> hardcore i jazda na oparach.

Czego należy unikać. zlosnik.gif

Napisano

> Czego należy unikać.

Bo można syf z dolnych części baku zassać do silnika. zlosnik.gif

Napisano

> Bo można syf z dolnych części baku zassać do silnika.

I dla pompki niezbyt zdrowo. zlosnik.gif

Napisano

> Ja też tyle maksymalnie wlewam. Raz wlałem 53, ale to już był

> hardcore i jazda na oparach.

> Ale przecież nie wyjeżdżasz baku do końca, bo by Ci paliwa zabrakło i

> musiałabyś pchać autko do stacji. Zawsze w baku zostaje

> cieniutka warstewka paliwka. Stąd te drobne różnice.

Bak bakiem ale jeszcze zostają przewody paliwowedoloty rurki przy silniku tam też jest paliwo jakbyś chciał wlać do pełna to trzeba zrobić tak żeby zaczął przerywać i stanął wtedy by można lać a poza tym jest jeszcze odpowietrznik w baku który pozwala nalać tyle ile trzeba Teraz leje się teoretycznie do pierwszego odbicia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.